The CUT – un film documentar care dezvăluie iadul în care trăiesc nişte copii

The CUT - un film documentar care dezvăluie iadul în care trăiesc nişte copiiŞtiaţi că populaţiile Kuria din Kenya şi Tanzania practică un obicei străvechi de-a dreptul barbar? Deşi suntem în anul 2012 şi trăim în secolul care a fost declarat cel mai paşnic din istoria omenirii, cazul unor copii din Africa pare împrumutat dintr-un scenariu horror. 

Câte 400 de copii, atât băieţi cât şi fete, sunt zilnic supuşi circumciziei. Băieţilor li se aplică acest procedeu din considerente de igienă, însă în cazul fetiţelor este strigător la cer.

Fetele sunt mutilate genital. Clitorisul este îndepărtat cu o lamă, iar întregul ritual se desfăşoară în mijlocul câmpului, într-un mediu septic. Apoi sunt înfăşurate cu beteală (da, beteală cum folosim noi la împodobirea bradului de Crăciun), date cu pudră pe faţă şi conduse acasă cu alai, cu muzică şi dansuri. Majoritatea fetelor se supun de bunăvoie acestui procedeu periculos, altele se opun şi fug de acasă. Există centre speciale şi asociaţii care adăpostesc copiii şi-i protejează, dar, în cele mai multe cazuri, membri ai familiei îi iau cu forţa de acolo şi îi obligă să treacă prin ritual.

Nimeni nu ştie de unde a pornit această practică , iar motivele invocate sunt cel puţin absurde. Din punct de vedere cultural, când o fată este mutilată genital, se consideră ca a devenit femeie. Multe fete, imediat după ritual, se mărită şi îşi întrerup studiile. O fată care se se opune devine automat persona non grata a comunităţii, este batjocorită constant şi, când se mărită, riscă să fie maltratată de către soţ. Alte motive care susţin mutilarea genitală feminină sunt evitarea prostituţiei (din cauza faptului că le-a fost clitorisul îndepărtat, ele nu vor mai simţi plăcere în timpul actului sexual) şi, implicit, câştigarea respectului în cadrul grupului.

Din punct de vedere medical, mutilarea genitală la fete este deosebit de gravă. Tăietura este făcută într-un mediu nesteril, şansele de îmbolnăvire fiind crescute. Unele fete ajung în spital, din cauza hemoragiei. Altora nu li se cicatrizează tăietura, dar sunt chinuite de diferite infecţii. La naştere întâmpină mari dificultăţi: clitorisul este cel care ajută la dilatare, în caz contrar apar rupturi îndeajuns de grave, care le pot fi chiar fatale. Şi, desigur, riscă infectarea cu HIV/SIDA, din cauză de multe ori este folosită aceeaşi lamă pentru tăietură.

The CUT - un film documentar care dezvăluie iadul în care trăiesc nişte copiiÎn anul 2011, a fost promulgată o lege prin care este interzisă circumcizia şi sunt pedepsiţi inclusiv aceia care ştiu că se practică şi nu anunţă autorităţile. Însă această lege a fost introdusă doar de formă, pentru că nimeni nu o respectă, nimeni nu face nimic pentru a opri atrocităţile – acestea au fost cuvintele regizoarei Beryl Magoko din Uganda, care şi-a prezentat ieri filmul documentar The Cut (Tăietura, 2012) la Astra Film Festival, care are în centru acest subiect delicat. A realizat documentarul în speranţa că va atrage atenţia la nivel internaţional asupra situaţiei acestor fetiţe, deoarece sunt grav încălcate drepturile omului. Măcar să le lase să împlinească 18 ani, să decidă singure dacă vor sau nu să fie tăiate! a mai spus Beryl.

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – si Fundatia Astra Film. Transportul este asigurat de Autonom Rent-a-Car.

Aici puteţi viziona şi trailer-ul filmului THE CUT.

5 thoughts on “The CUT – un film documentar care dezvăluie iadul în care trăiesc nişte copii”

  1. @Roscata, mi se pare înfiorător. O să caut şi cartea să o citesc. E trist că încă se întâmplă astfel de ritualuri.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.