Star Trek: The Next Generation – acţiune, aventură, science fiction, 1987

Star Trek: The Next Generation - acţiune, aventură, science fiction, 1987Căpitanul Jean-Luc Picard, faimosul şef al navei spaţiale Enterprise este o figură puternică în sfera Science Fiction-ului şi nu numai. După cum o spune şi genericul fiecărui episod, misiunea lor este de a ‘descoperi lumi şi civilizaţii noi, de a pătrunde acolo unde nimeni nu a mai fost niciodată’. Nava lor este stindardul întregii Flote a Federaţiei Unite a Lumilor, este deschizătorul de drumuri. Echipajul diversificat, format din mai multe specii, demonstrează un grad ridicat de incluziune socială păstrând totodată nuanţele unei acceptabilităţi integrante tipic americane. Serialul nu duce lipsă de idei, de viziune. Gene Roddenberry este master-mind-ul unui set de decoruri şi aparaturi greu de conceput că fiind adevărate la acea vreme. Apar în serial conceptele de uşi glisante, de fazere, de replicatoare de mâncare, de teleportare, laptop-uri, tablete, comunicare la distanţă.

Unul dintre conceptele importante susţinute pe întreg parcursul serialului este ideea unei lumi mai bune, a unei societăţi în care problemele sunt minime iar nevoia acerbă de putere şi posesiune cade pe un loc secund. Primează nevoia continuă de cunoaştere şi de autocunoaştere. De asemenea, din punct de vedere medical, secolul 24, secolul în care se desfăşoară acţiunea, a adus cu el o mortalitate scăzută, eliminarea multor boli sau probleme care în secolul 21 erau în vogă. De exemplu, în secolul 24 nu mai există banala răceală, nu mai există dureri de cap, nu mai există cancer.

Nava Enterprise a fost creată pentru a ilustra una dintre cele mai mari realizari tehnologice ale secolului. Designerii care au creat nava, decorurile nu au dus lipsa de imaginatie. Enterprise are peste 30 de niveluri, turbolifturi care circulă atât pe verticală cât şi pe orizontală şi un computer a cărui capacitate de a interacţiona cu omul şi mai ales de a răspunde nevoilor acestuia îl face să pară aproape uman. Dezvoltarea de viteze Warp, viteze superluminice, îi permite călătorii lungi şi parcurgerea unor distanţe imense în timpi foarte scurţi. Pe parcursul serialului, Roddenberry dezvoltă numeroase specii extraterestre şi implicit un număr măre de lumi, fiecare dintre acestea având seturi diferite de reguli, de norme şi de etică, coduri sociale puternice. Găsim astfel în serial romulani, klingonieni, borgi, Q, Călători în timp, betazoidani, ferengi, etc.

Din punct de vedere ştiinţific, se poate observă cu ochiul liber vastele cunoştinţe de fizică, astrologie, medicină, informatică, ale celor care sunt implicaţi în proiectul acesta.

Viziunea lui Roddenberry a scos la lumină un model societal şi existenţial, tehnică impresionantă şi un tipar de leadership greu de egalat. Căpitanul Picard reprezinta un Napoleon a secolului 24. Capacităţile sale de conducător, cunoştinţele tactice, autoritatea, strategia, toate fac din el un om mai presus de oameni, întreaga Flotă punându-l pe un piedestal. Totul pe parcursul a şapte sezoane a câte 24 de episoade fiecare…o altă realizare impresionantă.

De ce merită să fie văzut? Pentru că este unul dintre cele mai longevive seriale de Science Fiction din lume şi pentru că mesajul pe care îl transmite este unul foarte puternic: omul trebuie să tindă mereu înspre cunoaştere, dezvoltare şi o perfectă comuniune cu societatea şi cu mediul înconjurător. Viziunea tehnologică de acum 22 de ani este un alt motiv, pentru că cel care urmăreşte serialul are posibilitatea de a o compara cu ceea ce există acum.

2 thoughts on “Star Trek: The Next Generation – acţiune, aventură, science fiction, 1987”

  1. Toata seria Star Trek reprezinta o piatra de temelie a genului SF. Incepand cu Star Trek The Original Series si terminand cu Star Trek Enterprise, de la Kirk la Archer, serialul ne duce intr-o calatorie fantastica “acolo unde unde nimeni nu a mai fost”. Normal ca Star Trek The Next Generation a fost supranumita si “generatia de aur” dar mie personal mi-a placut si Star Trek Enterprise, pacat ca a fost anulat. Scot Bakula la interpretat cat se poate de bine pe capitanul Jonathan Archer.
    Sunt un mare fan al seriei si de ce nu a “cultului” Star Trek si nu pot decat sa va felicit pentru articolul foarte bine scris!

    Reply
  2. Va mulţumesc pentru aprecieri şi deşi ştiu că există comunităţi întregi care respectă acest serial, mă bucură faptul că există oameni ca şi dumneavoastră şi în România. Star Trek este într-adevăr un mogul SF dacă putem să îi spunem aşa…aş vrea să existe o continuare acum, cu viziunea de acum. Ar fi ceva interesant!
    Numai bine!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.