Sfaturi și recomandări despre cum să alegi cele mai reușite vacanțe împreună cu familia

Sfaturi și recomandări despre cum să alegi

cele mai reușite vacanțe împreună cu familia

Nu trebuie nici să spargeți contul bancar, nici să vă stresați până peste cap, atunci când vine vorba de a alege și de a planifica următoarea vacanță a familiei.

Fie că sunteți doi, fie că sunteți patru, vacanța trebuie plănuită din timp. Noi am profitat de moment – în luna februarie ies la iveală cele mai bune oferte de early booking – pentru a vă lăsa, aici, un mic ghid de management al situațiilor neprevăzute, care vă pot abate de la a vă bucura complet de experiența celor mai așteptate zile de peste an – zilele de concediu.

Alegerea destinatiei

În primul rând, o vacanță cu familia, mai ales dacă aveți deja copii, se planifică din timp. Pentru a fi cât mai “echidistanți” în alegerea destinației, dacă prichideii sunt suficient de mari, organizați un “consiliu de familie” prin care să dezbateți ce și-ar dori fiecare să “facă” în cele câteva zile de vacanță.

Astfel, și în funcție de bugetul disponibil, puteți verifica dintre zecile de oferte de early booking ,cea care se potrivește cel mai bine “cerințelor”.

În general, destinațiile favorite și preferate de familiile cu copii pre-adolescenti sunt Grecia și Turcia. Cu un charter bine organizat, în câteva ore puteți ajunge în însorita Antalya, Bodrum, Belek (chiar în Cappadocia, dacă deja copiii sunt trecuți de 8-9 ani) ori în Creta, Zakynthos, Paralia Katerini.

Estimarea timpului călătoriei și pregătirea celor mici

Sigur, distanța și timpul alocat călătoriei va influența foarte tare alegerea destinației. Dacă preferați marea, dar copiii au vârsta pânăa în cinci ani, atunci ar fi bine să luați în considerare personalitatea lor, cât de repede se plictisesc, faptul că sunt încă dependenți complet de părinți, că veți avea parte de multe momente “suprinzătoare” și posibil deranjante pentru cei din jur, în timpul călătoriei. De aceea, recomandarea este atât să fiți foarte realiști atunci când alegeți mijlocul de transport (avion sau mașină, în funcție de cei mici), dar să îi și pregătiți, din timp și să le explicați unde merg, ce este o vacanță, cum ne comportăm, ce vedem și, mai ales, ce vor descoperi acolo. Cu cât sunt mai obișnuiți cu realitatea vacanței, cu atât vor fi mai puțin plictisiți.

Stabilirea unui itinerariu și al unui program de vacanță

Deși poate suna foarte plictisitor, organizarea pe zile și de activități, vă poate ajuta nu numai să profitați la maximum de vacanță, dar vă poate scuti de foarte multe neplăceri. De exemplu, parcugerea drumului se poate face “de test” pe Google Maps, astfel încât să prevedeți, deja, eventualele opriri. Pentru un puști de 10 ani, dacă ați optat pentru Grecia, e o ocazie nemaipomenită să facă o incursiune în universul zeilor olimpieni, pe Acropolele Atenei. Sau, să îl introduceți în lumea Iliadei și Odiseei, și să îi povestiți despre aventurile lui Ulise în Troia, chiar la fața locului.

Bagajele

Ca să fiți siguri că ați acoperit întregul necesar de vacanță, alcătuiți, cât de devreme posibil, o listă de vacanță, în care, să țineți evidența lucrurilor “de trebuință” – loțiune de plajă, pălărie de soare, acte, carduri, chei. Pe măsură ce vă vin idei, treceți-le pe listă. Astfel, în decurs de o lună, o va fi deja completă.

Momentul plecării

În primul rând, aveți grijă să luați cu voi elementele importante – acte, bani, carduri, electronice. Ulterior, verificați să lăsați casa în regulă – gazul închis, apa închisă, geamurile închise, ușa încuiată, facturile plătite la zi, astfel încât, în mijlocul vacanței, la mii de kilometri distanță, să nu fiți stresat de gândul că poate am uitat fierul de călcat în priză. Sună familiar?

Iar dacă toate cele de mai sus au fost împlinite, nu rămâne decât să vă dorim vacanță plăcută!

9 thoughts on “Sfaturi și recomandări despre cum să alegi cele mai reușite vacanțe împreună cu familia”

  1. Sfaturi in materie de vacante de a o tipa care adora plecarile? Atunci sunt de urmat, mai ales ca eu nu prea am avut parte de vacante in afara si anul asta ne-am propus sa iesim putin din tara.

    Reply
  2. Stiu ca ai experienta in domeniu si apreciez sfaturile primite prin intermediul articolelor. Noi eram spontani inainte de a pleca in strainatate. Acum ne facem planuri cu 6 luni inainte sau mai mult. Daca nu ceri concediu la timp s-ar putea sa nu mai ai loc cand vrei tu. Si cu copil, intr-adevar, e nevoie de planificare. Sper sa fiu la fel de organizata mereu!

    Reply
  3. După cum am observat avem (încă) o pasiune în comun: călătoriile.
    Sfaturile tale sunt avizate și binevenite. Am cam aceleași reguli pe care le respect și funcționează.

    Reply
  4. sper ca de anul asta sa avem ocazia sa iesim mai des din tara. si noi suntem adeptii organizarii din timp, mai ales daca vorbim de distante mari. daca iesim undeva aproape, suntem spontani!

    Reply
  5. Sincer calatoriile sunt parte din viata mea. Nu exista luna in care sa nu avem macar 2 calatorii…unele mai lungi altele mai prin Romania. Abia astept vara pentru ca atunci parca si calatoriile sunt mai frumoase! Multumim pentru sfaturile utile!

    Reply
  6. Cand nu aveam copii, pot sa spun ca nu intelegeam de ce trebuiesc luati copii peste tot si nu pot fi lasati la bunici. Dupa ce am avut si eu copilul am inteles exact. Este o parte din mine care nu poate sta prea departe. Eu o iau cu mine peste tot inca de cand era mica. Prima vacanta a fost in Thassos si imi amintesc si acum cum mergea de-a busilea pe nisip. Nu pot sa zic ca a fost usor, dar nici imposibil

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.