Sfaturi pentru o bibliotecă cu stil

Biblioteca – punctul de atracție al locuinței

Cărțile trebuie să se regăsească în orice casă. Biblioteca este locul unde cărțile își găsesc locul. Însă biblioteca nu trebuie să fie sumbră. Iată de ce pe mine m-au fascinat mereu acele biblioteci frumos aranjate, dar care cuprindeau și elemente de decor.

O bibliotecă cu stil mi-am dorit în casa mea. Și mă bucur să spun că exact cum am visat-o. Se regăsesc cărți citite și mult iubite, albume și enciclopedii variate, dar și mici decorațiuni.

Sfaturi pentru o bibliotecă cu stil

Biblioteca ta poate fi o bună sursă de inspirație pentru cei dragi. Cei mici pot descoperi lectura dacă văd multe cărți frumoase adunate într-un loc. Musafirii care îți calcă pragul casei își vor aminti de cărțile frumoase citite. Poate își vor dori titluri noi să adauge în propria bibliotecă, găsind recomandări bune de la tine.

*Amplasarea bibliotecii în încăpere

Înainte de a stiliza biblioteca, e important să știm unde va fi amplasată. Contează mult dimensiunea camerei și dimensiunea disponibilă pentru bibliotecă. În funcție de numărul de volume deținute, îți poți da seama cât spațiu vei avea nevoie.

Ea poate fi amplasată în birou sau în living. Câteva rafturi pentru cărți pot fi amplasate și pe hol. Poate fi plasată lângă televizor sau aproape de șemineu. Dacă ai un colț nefolosit în cameră, poate fi frumos folosit în bibliotecă.

*Evită supraaglomerarea

O bibliotecă cu stil înseamnă o bibliotecă aerisită. Chiar dacă îți iubești cărțile și adori obiectele de decor, nu toate trebuie să se regăsească în bibliotecă. Expune-le pe cele pe care sunt favoritele tale și care se potrivesc bine împreună. Rafturile prea încărcate pot fi obositoare pentru ochi și minte, vor fi percepute ca dezordine. Biblioteca ta vrei să fie admirată și iubită de toți. Ea trebuie să fie cât mai atrăgătoare. Cu cât vor fi rafturile mai aerisite, cu atât vor fi mai vizibile cărțile și decorațiunile.

*Ghidează-te după o schemă de culori

Nu trebuie să cumperi doar cărți de anumite culori, ci să găsești una sau două culori dominante, care să se regăsească iar și iar în bibliotecă. O bibliotecă cu stil trebuie să aibă nuanțe de culori în armonie, va fi mai liniștitor pentru ochi. Poți grupa cărțile pe rafturi după culoare, și completează cu flori, plante verzi, rafturile cu cărți în culori neutre.

*Armonie în stabilitatea bibliotecii

Cărțile mai grele, mai voluminoase trebuie amplasate pe rafturile de jos. Element cheie atât pentru stabilitatea bibliotecii la propriu, cât și vizual.

bibliotecă cu stil

*Adaugă elemente cu valoare sentimentală

Printre cărți, ar trebui să se regăsească și câteva elemente cu valoare sentimentală. Rame cu fotografii cu cei dragi, tablouri cu citate inspiraționale, obiecte de decor care ne amintesc de o vacanță de vis. De câte ori vei privi biblioteca, vei zâmbi și vei avea o stare de bine.

*Aranjează cărțile după bunul plac

Știm că ele se așează în picioare în funcție de înălțime pentru a arăta estetic. Într-o bibliotecă cu stil, te poți juca după bunul plac. Pune câteva cărți orizontal, iar altele vertical. Joacă-te și folosește-ți imaginația pentru a aranja cărțile pe rafturi exact cum îți place și cum te definește.

*Optează pentru un stil diferit

Am fost învățati să nu ieșim din rutină și din normalitate. Dar care e normalitatea? Fiecare își poate aranja lucrurile după cum vrea. Îndrăznește să faci totul diferit, așa cum vrei tu. Poți pune cărțile pe orizontală, dar cu cotorul cărții spre interior. Astfel vei obține o cromatică mai ușor. Organizează lucrurile ca o înșiruire de cărți și obiecte personale. Adaugă ghivece minimaliste, cu plante verzi curgătoare. Îți va da o stare de liniște.

*Analizează cu ochi critic opera ta

Biblioteca cu stil trebuie să fie pe placul tău. Dar îndrăznește să fii critic cu ce ai realizat. La final, fă 2, 3 pași în spate și fotografiază biblioteca. Analizează pozele și vezi dacă îți place cum se vede. Vei simți că trebuie să muți câteva lucruri pentru a obține armonia dorită.

*Biblioteca perfectă pentru tine

Trebuie să-ți amenajezi bibliotecă exac cum îți place. Nu trebuie să copiezi pe nimeni. Folosește-ți imaginația și intuiția. Trebuie să-ți bucure ochii zi de zi. Poți modifica oricând locul cărților sau al obiectelor de decor. Îmbunătățirea este un proces continuu.

O bibliotecă cu stil (și) de sezon

Este un trend de a decora casa în funcție de sezon și de sărbătoare. Din acest motiv, e bine să nu aglomerăm prea tare rafturile bibliotecii. Putem adăuga mici decorațiuni pentru a fi în ton cu sezonul.

Cum arată pentru tine o bibliotecă cu stil? Ai o bibliotecă acasă, cam câte titluri deține?

Foto

10 thoughts on “Sfaturi pentru o bibliotecă cu stil”

  1. Arată bine recomandările tale!
    Biblioteca mea este plină, ticsită, deci aș avea nevoie de alta. Deja am făcut niște rafturi din lemn de nuc pe care le-am adăugat bibliotecii.
    Mulțumesc!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
plante de interior
10 plante de interior ușor de îngrijit

Plante de interior pentru casa ta Iubești plantele verzi, dar nu te pricepi foarte bine la îngrijirea lor? Acesta nu...

Close