Scena Cetății – Dealul Cetățuia 5-7 octombrie Cluj-Napoca

Scena Cetății - Dealul Cetățuia 5-7 octombrie Cluj-NapocaClujul găzduiește în acest zile un eveniment interesant care vrea să arate o altă față a orașului.Evenimentul se desfășoară pe Dealul Cetățuia, un reper turistic important și binecunoscut.

Cetățuia a fost ridicată pe Dealul Komal, pe o terasă de 60 m deasupra Someșului. Odată cu instaurarea dominației habsburgice în Transilvania s-a început și ocuparea cetăților importante din principat. După ce s-a constatat că fortificațiile medievale ale Clujului sunt învechite, au decis că orașul are nevoie de ofortificație nouă, modernă.

Proiectul Cetățuii Clujului este prima citadelă ridicată de Habsburgi în Transilvania și a fost realizată de inginerul militar italian Giovanni Morando Visconti în 1712. Lucrările au început în anul 1715, iar construcția fortificată s-a finalizat în anul 1735.

Poarta Apei – amplasată în latura estică a incintei, este reprezentată de două contraforturi masive placând astfel deschiderea ei săpată în panta exterioară a valului de pământ. Gangul de acces este mai îngust spre exterior și mai larg spre interior, și are bolți baroce. Partea din interior a gangului de acces are o clădire cu 2 niveluri.

Poarta Vieneză – poarta de nord, constituia intrarea principală în cetate. Frontonul era construit din cărămidă. Gangul de acces are 2 faze de construcție, partea din exterior e acoperită de o boltă semicilindrică cu penetrații, iar porţiunea mai nouă a coridorului de acces a fost construită odată cu clădirea etajată de deasupra sa. Aproape de poarta estică putem obseva o clădire masivă, cu un singur nivel, ridicată în plan dreptunghiular. Ancadramentele ferestrelor sunt modelate din mortar, iar acoperișul înalt iese în evidență datorită unor lucarne ample.

Cetățuia Clujului – Cetate de tip Vauban a Clujului a fost construită în anul 1715 și a fost urmată de cetatea mai amplă din Alba Iulia.

În caz că vă decideți să participați la eveniment, aveți aici programul pe zile:

VINERI

Muzică Militară – din Piața Unirii spre Cetățuie

19:30-20:00

„Chemarea la arme” se face de către Divizia 4 Infanterie „Gemina” printr-o defilare care porneşte din Piaţa Unirii şi conduce publicul spre Cetăţuie.

Deschiderea oficială a evenimentului – Scena de pe Cetățuie

20:00-22:00

Recital de muzică clasică şi spectacol coregrafic sustinut de Opera Group Project.

SÂMBĂTĂ

Fitness de dimineaţă – în parcarea Hotelului Belvedere

9:00-10:00

Pe Cetăţuie deşteptarea se face printr-o oră de fitness în aer liber, în parcarea hotelului Belvedere. Antrenorii Club Moving vă aşteaptă cu mic cu mare, în echipament sportiv complet, pentru a vă distra şi recrea într-un cadru încărcat istoric.

Spectacol canin – în parcarea Hotelului Belvedere

10:00-11:00

Acest spectacol canin cuprinde elemente de disciplină, sărituri peste obstacole, atac la infractor. Demonstrația este susținută de instructorii școlii de dresaj Dogmaster, din Cluj.

Program pentru copii – Bastionul copiilor, lângă parcarea Hotelului Belvedere

11:00-18:00

Programele pentru copii cuprind diverse activități creative și educative legate de istoria orașului și în special al cetățuii. Vor fi organizate jocuri dinamice în echipă (Apărătorii cetățuii, Vânătoare de comori, realizarea machetei cetățuii), lucru manual, pictat pe pânză, desen pe asfalt, facepainting și diverse jocuri de societate.

Atelier film – Poarta vestică

11:00-18:00

Atelierul “Moving Castle” invită publicul larg să realizeze “un film într-un weekend”. Personajul principal – Cetăţuia, gen artistic – Reclamă, Video experimental sau Scurtmetraj, Recuzita – o pereche de bocanci, o carte, o cutie… mai multe informaţii pe fişa de înscriere. La finalul atelierului se vor proiecta pentru public filmele participante şi se vor premia cele mai bune dintre acestea.

Atelier foto – Poarta vestică

11:00-18:00

Atelierul de fotografie “Sho(o)t the fortress” se adresează tinerilor începători într-ale fotografiei. Workshop-ul propune o parte teoretică despre bazele tehnice ale fotografiei, utilizarea aparatelor fotografice, obţinerea unei expuneri corecte, diferitele reguli de compoziţie sau mesaje ale fotografiei şi o parte practică în care se va descoperi potenţialul fotografic al zonei Belvedere-Cluj.

Tur ghidat al Cetățuii- Poarta nordică

12:00-13:00 Sabin Potinteu va realiza un tur al fostei Cetăţi Austriece. Publicul va avea astfel acces la informaţii despre cine, cum, când şi de ce s-a construit această fortăreaţă.

Tur ghidat Landart

14:00-15:00

Tur realizat de conf. univ. dr. Emil Dobriban şi de artistul international Denis Tricot

Land Artistul Emil Dobriban prezintă 3 instalatii care urmăresc legături spirituale speciale între comunitate şi Cetăţuie.

Artistul internaţional Denis Tricot prezintă 3 instalații dinamice din lemn curbat. Aceste instalații devin elemente ale unui spectacol de sculpturi efemere menite să contureze spațiul public, să se intersecteze cu acesta și să-l reinventeze.

Tur ghidat al Cetățuii- Poarta nordică

17:00-18:00 Sabin Potinteu va realiza un tur al fostei Cetăţi Austriece. Publicul va avea astfel acces la informaţii despre cine, cum, când şi de ce s-a construit această fortăreaţă.

Vernisaj de expoziții – Depozit de arme

18:00-19:00

 Fostul depozitul de arme devine pentru 3 zile depozit de proiecte de arhitectură, dintre care menţionăm:

 – Reactivarea zonelor verzi din cartiere – COOP pe stradă,

– Reabilitarea cetății Alba-Iulia,

– Premiile OART,

– Universitatea de Vară din Cluj-Napoca 2012

Teatru în aer liber – Scenă

19:00-20:00 Faites Vos Jeux realizat de Waitingroomproject (Varoterem Projekt) este o suită de scenete jucate prin tragere la sorţi de către public. Astfel hazardul oferă spectacolului o imagine veşnic nouă, iar improvizaţia arată o faţă nouă a hazardului.

Dansuri baroce – Scenă

20:00-21:00

Spectacol de dans baroc pentru contemporani. Dorința ansamblului de dans Passeggio este aceea de a reînvia atmosfera specifică secolelor XVII-XVIII prin intermediul unui spectacol deschis publicului. Spectacolul surprinde o serie de momente surprinzătoare presarate cu eleganță, frumusețe, bucurie și optimim.

DUMINICĂ

Fitness de dimineaţă – Parcarea Hotelului Belvedere

09:00-10:00 Pe Cetăţuie deşteptarea se face printr-o oră de fitness în aer liber, în parcarea hotelului Belvedere. Antrenorii Club Moving vă aşteaptă cu mic cu mare, în echipament sportiv complet, pentru a vă distra şi recrea într-un cadru încărcat istoric.

Spectacol role – Parcarea Hotelului Belvedere

10:00-11:00 Asociația Județeană de Patinaj prezintă un spectacol de patinaj artistic cu şi pentru copii.

Program pentru copii – Bastionul copiilor, lângă parcarea Hotelului Belvedere

11:00-18:00

Programele pentru copii cuprind diverse activități creative și educative legate de istoria orașului și în special al cetățuii. Vor fi organizate jocuri dinamice în echipă (Apărătorii cetățuii, Vânătoare de comori, realizarea machetei cetățuii), lucru manual, pictat pe pânză, desen pe asfalt, facepainting și diverse jocuri de societate.

Atelier film – Poarta vestică

11:00-18:00 Continuarea atelierului început sâmbătă.

Atelier foto – Poarta vestică

11:00-18:00

Continuarea atelierului început sâmbătă.

Tur ghidat al Cetățuii- Poarta nordică

 12:00-13:00

 17:00-18:00 Sabin Potinteu va realiza un tur al fostei Cetăţi Austriece. Publicul va avea astfel acces la informaţii despre cine, cum, când şi de ce s-a construit această fortăreaţă.

Festivitate de premiere – Scenă

18:00-19:00

Premierea participanților la atelierele foto/film

Proiecția lucrărilor rezultate

Proiecţia unui film furnizat de Institutul Francez despre artişti şi spaţii publice.

Muzică militară

19:30-20:00

„Stingerea” se face de către Divizia 4 Infanterie „Gemina” printr-o defilare care porneşte din Piaţa Unirii şi conduce publicul spre Cetăţuie.

Închiderea oficială a evenimentului – Scenă

19:00-21:00

Spectacol efecte pirotehnice și jonglerii cu steaguri – Ansamblul Artgotica

Lumina Cetățuii

Trupa Artgotica prezintă o serie de animații stradale cu jonglerii cu steaguri, pornind din Parcul Central și ajungând la Scena Cetății, unde va urma un spectacol inedit de lupte cavalerești și dansuri medievale, efecte pirotehnice și proiecții deosebite pe clădiri.

Sursă orar

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.