Ce am mai gătit de sărbători 2013

craciun 2014

Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie, de relaxare, avem timp pentru a revedea familia, prietenii, apropiaţii. Este timpul pentru a încerca noi reţete şi a încânta musafirii cu diferite delicatese.

Anul acesta am încercat câteva reteţe noi atât de mâncare, cât şi de prăjituri.

Baghetă umplută cu cremă de brânză – avem nevoie de o baghetă lungă şi îngustă, 250 grame brânză Feta/telemea/Philadelphia, câteva măsline negre, un ardei verde, şuncă, o lingură unt, o lingură de smântână, pătrunjel verde. Amestecăm bine brânza cu untul şi smântâna, şunca, ardeiul şi măslinele tăiate mărunt. Scobim bagheta cu o linguriţă cu coadă lungă. Încet, cu răbdare începem să umplem bagheta, o înfoliem în folie de aliminiu şi o dăm la frigider pentru câteva ore.

umplutura bagheta

bagheta umpluta

bagheta felii

Ruladă cu şuncă şi caşcaval – avem nevoie de aluat de pizza (reţeta aici) , câteva felii de salam de Sibiu/şuncă, caşcaval, ardei, ulei de măsline. Întindem o foaie de aluat pătrată, punem câteva felii de salam/şuncă, răzălim caşcaval şi începem să rulăm. Ideal ar fi să rulaţi puţin capetele şi apoi rulaţi normal, ca în poză. Punem rulada pe hârtie de copt în tavă, ungem cu puţin ulei de măsline şi dăm la cuptor pentru 20 de minute la 150°. Se taie felii şi se servesc calde.

rulada 2

rulada 1

rulada 3

rulada sectiune

rulada felii

 Bomboane Rafaello – avem nevoie de 500 grame lapte praf Rarăul, 400 grame unt, 300 grame zahăr fin Mărgăritar, 100 grame nucă de cocos + 50 grame nucă de cocos pentru tăvălit bomboanele, o fiolă esenţă de vanilie. Amestecăm bine toate ingredientele şi dăm compoziţia la frigider pentru o oră. Scoatem aluatul şi formăm mici biluţe pe care le trecem prin nucă de cocos. Se ţin la frigider şi se scot doar în momentul servirii.

ingrediente rafaello

rafaello

Au trecut prea repede sărbătorile, dar mă bucur că am reuşit să îi colindăm pe toţi cei dragi nouă, ne bucurăm că am fost colindaţi până dimineaţa târziu, că am povestit şi ne-am distrat, şi putem spune că am petrecut în adevăratul sens al cuvântului.

craciun 2014 2

Voi cum aţi petrecut de sărbători? Ce reţete noi aţi mai încercat?

7 thoughts on “Ce am mai gătit de sărbători 2013”

  1. Eu nu prea ma pricep tare bine la prajituri, insa anul asta de Craciun am facut pentru prima data prajitura Amandina, iar cum aici sunt foarte apreciate fursecurile, am facut Vanillekipferl si alte fursecuri asemanatoare. De mancare am facut salata boef, oua umplute, salata ugureasca din nou (reteta ta de pe blog – am facut-o de trei ori de cand ai postat reteta), Schnitzel pentru seara de ajun, in rest am mai mancat la restaurant,am mai comandat, sau am gatit asa putin doar pentru cina (eu nu pot sa fac mancare multa pentru mai multe zile pentru ca a doua zi nu mancam acelasi fel de mancare). Am avut un Craciun frumos, am fost in vizita la parintii prietenului meu, ne-am vizitat cu prietenii, am iesit in oras, a fost frumos si a trecut repede. Anul viitor de Craciun vrem sa fim in Maramures, cu familia mea. 🙂

    Reply
  2. Ioana – si noi ne dorim sa petrecem un Craciun in Maramures, dar sa fie si zapada. Ma bucur ca incerci retete pe care le gasesti aici, poate facem schimb de retete si imi dai si mie cateva de fursecuri 😀

    Reply
  3. Eu am reusit sa fac racitura, un drob, cozonac si blatul pentru tort/amandine, apoi cand am venit de la tara am facut o varza cu carnati, ba o tochitura. Intr-o seara am avut pofta de macaroane cu branza. In weekend abia am finalizat amandinele, am facut doua feluri de ciorbe: porc si fasole. Am fost mai mult timp plecati, ne-am simtit bine. Eu am salivat inca de pe FB la bunatatile tale 🙂

    Reply
  4. Mihaela – in weekend fac si eu ciorba de fasole boabe cu ciolan, dar ce pofta mi-ai facut cu macaroane cu branza, mmm, tare demult nu am mai mancat asa ceva. De Amandine nu ma incumet sa ma apuc, mi se pare tare mult de lucru si noua nu ne prea place. Ma gandesc sa invat sa fac macarons, in curand. Si cochetez cu idea de a face un blog culinar, ca tot salivati pe aici 😉

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.