Să nu mă părăsești de Kazuo Ishiguro recomandare lectură

24

Să nu mă părăsești de Kazuo Ishiguro

Trebuie să citiți cartea ”Să nu mă părăsești”. Este și un film după această carte, Never let me go. Vă recomand cartea și dacă ați văzut și dacă nu ați văzut filmul. Chiar dacă abordează un subiect mai greu de digerat, merită citită. Viața nu este doar despre povești cu happy end. Și trebuie să ne învățăm să digerăm și situații mai dificile.

Ne vine greu să credem ce e în carte. Poate e adevărat, poate nu. Dar eu consider că fiecare poveste, are un sâmbure de adevăr. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Târgul Cărții. Acum are și reducere.

Povestea din cartea Să nu mă părăsești

Cartea ne spune povestea unor copii clone care trăiesc în Anglia. Ei sunt bine îngrijiți și educați. Însă singurul lor scop este de a se menține sănătoși până când vor putea dona organe. Par să aibă o viață bună, liniștită la centrul de îngrijire. Pot să facă diverse activități. Sunt încurajați să facă sex pentru buna funcționare a organelor. Ei trăiesc într-o instituție cu reguli. Învățătorii le explică că vor lucra o perioadă ca îngrijitori. Li se explică chiar și ordinea în care organelor vor fi preluate. Deși îngrijitorii par să fie corecți, ei spun și nu spun anumite detalii. Fie pentru a-i proteja, fie pentru a nu crea agitație.

Viața se scurge cam monoton. Copiii încearcă să facă diverse activități pentru a trece timpul. Când devin adolescenți, ei încep să formeze cupluri după preferință. Sau de dragul sexului. Însă momentul donării organelor, îi pândește din umbră și nu îi lasă să viseze la o viață normală, cu drepturi.

Să nu mă părăsești

Sper să fie doar o poveste

Îmi doresc mult să cred că e vorba doar de o poveste. Sper că e vorba de un autor cu multă imaginație. Dar tare mă tem că povestea ascunde și adevăr. Chiar dacă povestea e din anii ‘90, nu m-aș îndoi să fi fost și adevărat. Mi-e greu să cred că există oameni care pot clona copii doar pentru a fi donatori de organe. Ei au fost creați pentru a salva viețile altor oameni. Mi se pare nedrept, greu de imaginat.

Nu pot să îmi imaginez ce e în sufletul acelor copii. Trăiesc într-un centru, fără dragostea părinților. Nu primesc afecțiune, îmbrățișări, încurajări. Viața se scurge parcă fără rost pentru ei. E atât de nedrept.

Să nu mă părăsești

Voi ați văzut filmul după această carte? Ați citi cartea dacă ați avea posibilitatea? V-ar tenta să descoperiți detalii despre clone destinate donării de organe?

 

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

24 Comments

  1. oH, ce film a fost acesta 🙁 L-am vazut si nu stiu daca as mai avea puterea sa-l revad. Insa, da, as citi cartea.
    Filmul mi-a placut enorm, bine jucat! E dureros, plin de emotie, sperante curmate, inocenta. Pfff!

  2. Imi place foarte mult tema cartii si filmului. Si eu sper ca asta sa fie doar o poveste si sa nu se intample asa ceva im viata reala.

  3. Cristina Dragomir on

    Mie mi se pare un subiect cu atat mai dur cu cat sunt sigura ca nu suntem departe de momentul in care stiinta va permite si astfel de practici. Sper sa nu le apuc pentru ca nu le-as suporta. Nici macar daca as fi eu cea care are nevoie de un organ nu as vrea sa stiu ca cineva a fost creat si traieste doar pentru a fi macelarit.

  4. Un subiect extrem de interesant. N-am vazut filmul, dar mi-as dori. Eu cred ca sunt oameni fara suflet care ar putea face asa ceva doar pentru organe. La cat de multi ahtiati dupa bani am vazut, aproape ca nu ma mai mira nimic

  5. Nu am vazut filmul si nici nu am citit cartea dar zau daca m-ar tenta asa un subiect. Mi se pare ceva atat de trist, de nedrept.. Sper sa nu fie dupa o poveste adevarata….

  6. Tehnica clonarii e scumpa, se preleveaza organe de la oameni obisnuiti, refugiati, de exemplu …. de ce crezi ca unele tari au primit refugiatii cu bratele deschise? 🙂 recenzia este super, insa nu stiu daca as citi cartea. E curios lucru, ca ei stiau ca urmeaza sa fie donatori.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
cel mai bun job
Cum să alegi cel mai bun job pentru tine?

Cauți cel mai bun job pentru tine? Cel mai bun job pentru tine chiar există. Trebuie doar să ai răbdare...

Close