Remember Cenaclul Flacăra

Ce este Cenaclul Flacăra?

Copil fiind, am tot auzit de Cenaclul Flăcara. Știam că a fost implicat Adrian Păunescu. Însă nu mi-a fost clar ce reprezenta cenaclul. Acum auzind despre Remember Cenaclul Flacăra, am zic că e momentul să mă documentez.

Așa că trebuie să știți că Cenaclul Flăcară a fost un fenomen cultural, desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. Acest cenaclu înseamna poezia compusă de însuși Adrian Păunescu, versuri recitate din poeziile poeților consacrați. Dar și muzică cântată de cântăreți debutanți, dar și piese consacrate ale unor formații cunoscute și iubite. Cenaclul Flăcara a însemnat o porție de cultură, educație și relaxare prin muzică și poezie. Din respect pentru ce a fost Cenaclul Flacăra, există acum evenimentul Remember Cenaclul Flăcara, care nu trebuie ratat.

Remember Cenaclul Flacăra

Ce se întâmpla la întâlnirile Cenaclului Flacăra a fost istorie, iar idolii generației în blugi reînvie în anul centenarului o reinterpretare a celor mai frumoase întâlniri culturale, aducând pe scenele marilor orașe iubiți muzicieni precum Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Vasile Secaru, Cristi Minculescu, Magda Puskas, Emeric Imre, Valentin Moldovan, Cristian Buica, Vanghele Gogu, Madalina Amon, Generatia Folk și alți invitați surpriză.

Remember Cenaclul Flacăra

Evenimentul de mare anvergură va avea loc pe 21 octombrie la Sala Polivalentă din Cluj Napoca, aducând laolaltă atât nostalgici dornici să retrăiască momentele marilor întâlniri ale Cenaclului, cât și tineri iubitori de folk și cultură.

Sărbătorim anul acesta 45 de ani de la înființarea mișcării culturale ce aducea oamenilor în vremea comunismului poezie, muzică și artă. Condus de Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra a însemnat 1615 întâlniri, peste 6 milioane de spectatori înlăcrimați de emoție, mii de voci cântând la unison,

Ajungându-se la compromisuri pentru a îmbuna forțele regimului comunist, Cenaclul Flacăra a beneficiat de nenumărate avantaje de-a lungul celor 12 ani de activitate, printre care și tolerarea mai multor cântece și poezii care ar fi fost altfel interzise.

Moștenirea culturală și îmbunătățirea culturii românești erau la acea vreme scopul principal al întâlnirilor organizate de Adrian Păunescu, iar conceptul de cenaclu a avut o însemnătate uriașă în ceea ce privește aspirațiile viitoarelor generații.

Deși promovarea regimului comunist în cadrul Cenaclului în anii 1977-1985 a fost intens reproșată, patosul pentru cultură a stăruit, făcându-i pe spectatori să participe în număr din c în ce mai mare la întâlniri.

Odată cu anul centenarului ce glorifică ideea de uniune, reamintim și sloganul Cenaclului Flacăra, „Lumină, luptă, libertate!”. La 100 de ani de la Marea Unire, Remember Cenaclul Flacăra reinterpretează marile întâlniri și elogiază cele patru mari teme fundamentale ale Cenaclului: iubire, părinți, dreptate și libertate.

Consider că trebuie să ne facem timp pentru a participa la evenimente culturale. Remember Cenaclul Flăcara este un bun motiv de a ieși din casă!

12 comentarii la „Remember Cenaclul Flacăra”

  1. Imi povestea mama despre aceste intruniri sub numele Cenaclul Flacara. Erau ca o evadare din comunismul perioadei, perioada in care nu puteai sa faci mai nimic. E bine ca au reinsufletit acest fel de culturalizari.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.