Recomandare lectură – Dezonorată de Mukhtar Mai

18

Citesc pentru că îmi doresc să aflu povești de viață interesante.

Majoritatea cărților pe care le citesc, sunt lecturi de calitate. Îmi aloc timp pentru citit pentru că știu cât e de important să citesc. Încerc să citesc din cât mai multe categorii. Îmi place să citesc povești despre evrei, dar la fel de mult îmi place să citesc povești ale femeilor din altă lume. Când zic altă lume mă refer la civilizațiile unde femeile nu au drepturi.

dezonorata deweekend

Dezonorată de Mukhtar Mai

Cartea ”Dezonorată”  spune povestea lui Mukhtar Mai, o tânără din Pakistan. Ea este o femeie divorțată, în vârstă de 28 de ani. Trăiește în casa părinților alături de frații mai mici. Viața ei simplă se împarte între predatul Coranului, copiilor, și brodat. Liniștea familiei este tulburată atunci când șeful clanului rival din sat, îl acuză pe fratele lui Mukhtar Mai că i-ar fi violat sora. Sfatul satului se întrunește de urgență și pronunță o sentință unică. Mukhtar Mai trebuie să repare vina fratelui. Ea trebuie să ceară iertare în public clanului. Însă șeful clanului nu acceptă scuzele și decide că ea trebuie să fie violată de 4 bărbați pentru a-și face dreptate.

De ce mi s-a întâmplat mie? De ce a trebuit să fiu dezonorată?

Câteva zile după tragedie trec fără să poată spune sau face ceva. Apoi izbucnește într-un plâns menit să-i curețe gândurile, sufletul, trupul dezonorat. Deși poliția încearcă să pară că se implică, ei nu fac decât să încerce să acopere urmele. Însă povestea ajunge la presa internațională, iar atunci izbucnește un adevărat scandal.

Abia atunci Mukhtar Mai reușește să se destăinuie.

”Destăinuirea unei dureri, a unui secret despre care crezi că este rușinos, eliberează mintea și trupul. Până atunci, n-am știut acest lucru.”

Știm că în lumea arabă, femeia nu are valoare. Ea trebuie doar să se ocupe de casă, de copii și de soț. Nu are drepturi, nu este de încredere. Ceea ce mi se pare extrem de trist, de nedrept. Mereu mi-am spus că dacă aș fi trăit într-0 astfel de cultură, aș fi încercat să schimb ceva cu orice preț.

Dezonorată, dar aleasă ”femeia anului”

M-am întrebat mereu de ce unii oameni trebuie să pătimească în fel și chip. Avem un exemplu clar în Mukhtar Mai. Ea a trebuit să pătimească așa o nenorocire pentru ca întreaga lume să afle cum se poartă bărbații cu femeile în Pakistan. Datorită ei, s-a construit o școală unde pot învăța fetele. Lucru interzis cu desăvârșire. Acum, ea este directoarea unei școli unde învăța sute de copii, băieți și fete.

Mukhtar Mai luptă cu mult curaj pentru drepturile femeii.

”Dezonorată” este ultima carte citită, comandată de la Editura ALLVă recomand cu drag să o citiți, veți afla lucruri surprinzătoare din această civilizație, dar și o poveste de viață cutremurătoare.

Deja sunt cu gândul la vacanță. Următoarea carte este despre 100 de Minuni ale Italiei. Abia aștept să o citesc și să vă povestesc despre ea, dar și să vă recomand locuri frumoase din Italia.

carti deweekend

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

18 Comments

  1. De pe urma unei tragedii macar s-a intamplat ceva bun, adica infiintarea scolii pt fete. Pacat totusi ca a fost nevoie de o “nenorocire” ca sa se ajunga aici.

  2. Din pacate multe femei din Pakistan si nu numai se regasesc in situatia eroinei. Chiar acum citesc o carte despre India si diferentele de cultura si mentalitate mi se par uriase.

  3. Barascu Violeta Ramona on

    Foarte interesanta aceasta carte, vreau sa o citesc si eu! O lume total diferita de cea in care traim noi, o face foarte atractiva.

  4. Din marile drame se nasc lucruri importante in lume… Doar cine trece prin chin poate sa se implice cu adevarat in marile schimbari pentru binele celorlalti.

Leave A Reply

Read previous post:
comandă online
Ce merită să cumpărăm prin comandă online

Comandă online tot ce ai nevoie Comandă online pentru a economisi timp și bani. De la electronice și electrocasnice, până...

Close