Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici recomandare lectură

Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici

Premiul Nobel pentru literatură

Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici este o altfel de lectură. Cartea spune povestea războiului văzut prin ochii femeilor. Și trăit de femei, pe front, în mijlocul evenimentelor. Băieții și bărbații plecau la război. Femeile rămâneau acasă să aibă grijă de gospodărie și copii. De câte ori ați auzit de femei plecând la război? De prea puține ori. De ce? Pentru că bărbații au preferat să-și asume meritele de fiecare dată.

Libris vă pune la dispoziție această carte. O puteți găsi în categoria Beletristică, Literatură universală.

Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici

Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici

Vă avertizez că nu este o lectură ușoară. E nevoie de timp pentru a parcurge cele peste 400 de pagini. Răbdarea trebuie să fie de partea voastră.

Cartea este o culegere de povestiri ale femeilor care au participat la război. Unele au avut curajul de a spune ce au trăit. Altele au dorit să nu își mai amintească niciodată de ororile trăite și văzute în război. Ce m-a frapat a fost povestea a doi soți. Ambii au luptat în război. Însă când autoarea s-a întâlnit cu ei, bărbatul a dorit să fie personajul principal. Dovada clară că bărbatul nu a fost capabil să aprecieze rolul femeii în război.

Mărturii din război, prin ochii unor femei curajoase

Când bărbații discută despre război, se axează pe detalii tehnice. Femeile sunt în stare să discute cu pasiune chiar și despre un subiect trist. E uimitor ce detalii își amintesc. Cum au simțit ele războiul. Cât de mult au încercat să fie utile în război. Și apoi, când războiul s-a încheiat, cât de greu a fost să redevină femei.

Din păcate, bărbații au uitat de femeia din război. Deși sunt capabili să își amintească numele tuturor generalilor. Au uitat cu atâta lejeritate numele femeilor care au luptat pentru patrie.

Pasaje care au fost refuzate

Vom regăsi în carte, pasaje care au fost refuzate. Pasaje care s-au dorit uitate, nespuse. Dar autoarea nu a renunțat la ele și bine a făcut. Deși cuprind povești cutremurătoare, trebuie citite. Aflând cum alții mâncau balegă uscată și purtau o haină săptămâni întregi, poate vom aprecia mai mult viața îmbelșugată pe care o avem.

Să nu uităm niciodată eroii din războaie, femei și bărbați. Eu îi apreciez și îi respect pentru curajul de care au dat dovadă și de sacrificiile făcute. Puțini dintre noi am fi rezistat în condiții atât de vitrege.

Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici

Voi știați că există atât de multe femei care au luptat în război? V-ar plăcea să citiți mai multe despre isprăvile lor în cartea, Războiul nu are chip de femeie?

10 thoughts on “Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici recomandare lectură”

  1. multumim mult de recenzie,nu am citit cartea dar pare interesanta,o voi cauta si o voi citi,este bine sa stim ce au facut strabunii,cat de greu au trait si luptat pentru tara lor si ni ar trebui sa mai rasfoim cate o carte sa invatam din istorie si din viata!

    Reply
  2. Eu nu pot sa imi imaginez cat de grea era viata pe front. Nu stiai daca mai apuci pranzul sau seara. Vedeai moartea la fiecare pas. Si cati au murit. Dar uite ca de femeile eroi de razboi nu stiam. Pesemne nu prea mi-a placut istoria sau chiar nu se vorbeste despre ele.

    Reply
  3. Mereu citesti carti interesante, mereu imi doresc sa citesc si eu aceste carti ce povestesc despre trecut. Subiectul e unu trist,dar totodata frumos pentru că mie un imi place sa stiu cum a fost in trecut

    Reply
  4. Cand ma gandesc la razboi mi se face pielea de gaina. Cred ca e crunt sa iei parte la asa ceva. Despre barbati da, stiam dar chiar nu aveam idee ca au fost si femei. Asta e dovada ca femeile sunt foarte puternice si pacat ca barbatii nu le acorda intotdeauna meritele pe care acestea le au.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.