Pozitia corecta la calculator

Woman-on-beach-with-laptopTe-ai gandit vreodata care este pozitia corecta a corpului atunci cand lucrezi la calculator, cu tastatura sau mouse-ul? Cat timp iti petreci in fata calculatorului fara a face pauza? Schimbandu-ti modul de a lucra la calculator, interactionand cu echipamentul si mobila, poti reduce riscul accidentarii.

Protejeaza-ti abilitatea de a lucra! Daca ai deja stari de disconfort sau dureri, sau daca ti-ar placea sa inveti cum sa lucrezi in siguranta, si sa reduci riscul aparitei unui accident sau dureri, citeste articolul acesta. A fost scris pentru sanatatea ta!

  • Spatiul de lucru trebuie sa fie destul de incapator pentru a te simti confortabil. Daca utilizezi des telefonul, foloseste castile. Obiectele de care ai nevoie cel mai des, amplaseaza-le chiar in fata ta. Evita sa iti supra-aglomerezi biroul.
  • Mobila standard nu indeplineste nevoile tuturor persoanelor. O persoana mai inalta, va avea nevoie de ajustari pentru a ridica biroul – masa de lucru, pe cand o persoana scunda va avea nevoie de footrest – scaunel pentru picioare.

Biroul trebuie sa fie astfel organizat incat pentru a ajunge la obiectele necesare sa nu fie nevoie sa te intinzi prea mult, suprasolicitand musculatura.
Suprafata mobilei trebuie sa fie mata pentru a minimiza reflectiile si stralucirea.
Daca tinzi sa crezi ca e relaxant sa stai pe scaun, te inseli! Aceasta pozitie este incomoda pentru spate. Statul prea mult pe scaun, poate creste presiunea discurilor dintre vertebre. Statul pe scaun este, de asemenea, dificil pentru picioare si genunchi. De ce? Deoarece gravitatea tinde sa creasca presiunea sangelui in picioare si ingreuneaza circuitul/intoarcerea lui la inima.
Recomandari:
incearca sa nu stai foarte mult timp in aceeasi pozitie, fa plimbari scurte prin birou, timp de cateva minute, scaunul trebuie sa aiba un spatar lombar. Ajusteaza inaltimea scaunului in asa fel incat sa ajungi cu talpile pe podea. Indeparteaza suporturile pentru brate.

  • Monitorul: asigura-te ca suprafata ecranului este perfect curata. Echilibreaza luminozitatea si contrastul pana la nivelul optim de confort. Monitorul trebuie sa pozitionat drept in fata utilizatorului pentru a evita torsionarea excesiva a muschilor gatului.

Pozitia monitorului trebuie sa fie in unghi drept cu fereastra pentru a evita stralucirea. Monitorul trebuie sa fie departe de sursa directa de lumina care furnizeaza prea multa lumina.
Fa-ti un control oftalmologic periodic!

  • Tastatura – cele mai multe probleme ergonomice legate de munca la birou, la calculator, se regasesc la umeri, coate, antebrate, incheieturile mainilor si palmele. Munca fara intrerupere la calculator poate sa provoace intepaturi repetate in aceaste zone, extinderi musculare fortate, cu atat mai mult daca biroul nu este instalat corespunzator.

Recomandari: regleaza scaunul, apoi cu bratele relaxate pe langa corp, ridica antebratele astfel incat sa formeze un unghi de 90°, cu bratele, ajusteaza “tavita” mobila a tastaturii astfel incat umerii sa fie relaxati. Tastatura trebuie sa fie pozitionata chiar in fata utilizatorului si destul de aproape pentru a evita intinderil excesive. Antebratele trebuie sa fie paralele cu podeaua. Nu iti odihni mainile sau incheieturile pe palme cand tastezi, aceste pauze sunt desemnate sa furnizeze sprijin doar in timpul pauzelor de tastare. Tasteaza usor, nu brusca tstele si nu le tineti apasate prea mult timp. Mentineti umerii, bratele, mainile si degetele relaxate.

  • Mouse-ul este nelipsit. Exista diferite tipuri de mouse, atat pentru mana dreapta cat si pentru mana stanga. Amplasarea lui cat mai aproape de tine, iti ofera confort, si o coordonare mana-ochi “hand-to-eye” maxima. Folosirea mouse-ului necesita o suprafata de lucru stabila. Testeaza mai multe modele de mouse. Trebuie sa iei in considerare forma si marimea, cat de confortabil este pentru mana, usurinta in operare si alte calitati ce iti pot face munca mai usoara.

Lucrul la calculator este foarte obositor, mai ales pentru extremitatile superioare, cum sunt ochii. Este important sa faci pauza la fiecare 40 de minute. O pauza de cinci minute nu inseamna sa te opresti din lucru, in acest timp poti sa discuti cu un coleg sau sa folosesti copiatorul.

Nu uita:

  • capul trebuie sa fie centrat pe mijlocul monitorului, la o lungime de brat de acesta si cu marginea de sus a ecranului la nivelul sprancenelor.
  • umerii trebuie sa fie tinuti confortabil in jos, cu spatele drept.
  • coatele incearca sa le mentii relaxate, apropiate de corp la 90°.
  • incheieturile sa fie relaxate intr-o pozitie neutra, fara sa se sprijine de marginea biroului.
  • genunchii sa fie putin mai jos decat coapsele.
  • scaunul sa fie impins usor inainte.
  • gatul sa fie mentinut drept fara a se inclina in fata sau in spate.
  • degetele sa fie usor indoite spre palma.
  • talpile sa fie neaparat lipite de pardoseala.

Oare tu cate din aceste conditii le indeplinesti ? Ce ai schimbat dupa ce ai citit acest articol ?

Am un sfat pentru voi, si poate suna si ca o rugaminte: Protejeaza planeta – achizitioneaza un calculator second hand!

4 thoughts on “Pozitia corecta la calculator”

  1. Articol foarte util, nu ni se poate repeta destul de mult acest lucru, cu toate ca majoritatea dintre noi (care stam la calculator mai mult) stim care ar fi pozitia corecta, insa tot nu respectam recomandarile…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.