Povestea unei vieți de Aharon Appelfeld recomandare lectură

25

Povestea unei vieți de Aharon Appelfeld

Povestea unei vieți, cartea care m-a atras prin titlu. Nu citisem niciun review. Nu fusese promovată. Era doar o carte care aștepta să fie descoperită. Răsfoiam virtual site-ul Libris.ro, iar în categoria Literatură contemporană am zărit acest titlu. Coperta m-a atras la prima vedere. Parcă îmi spunea că voi găsi o poveste pe placul meu. Nu am stat pe gânduri și am comandat-o. Bine am făcut.

Povestea unei vieți – despre amintirile unui copil

Mintea umană este extrem de interesantă. Ea are capacitatea de a-ți aduce aminte toată viața. Așa se face că un băiețel de doar 7 ani poate povesti viața din ghetou, din lagăr. Își amintește mirosul ierbii, numele oamenilor, reacțiile părinților. Fiecare miros îi aduce aminte de un eveniment mai mult sau mai puțin fericit.

Deși copilăria a fost fericită, cu miros de căpșuni, războiul a încercat să-i smulgă tot. Amintirile frumoase cu bunici, părinți alături sunt spulberate. Își fac loc amintirile triste, durerea, foamea, umilința. Îndurate într-un război care părea fără sfârșit.

Povestea unei vieți

Cu puțin noroc, reușește să evadeze din lagăr. Deși viața e grea, singur în pădure, pe frig și ploaie. Orice e mai bun, oriunde e mai bine decât în lagăr. Din păcate, Al Doilea Război Mondial a durat șase ani lungi. Uneori părea că a fost doar o noapte lungă, un coșmar. Părea că cineva a trecut prin astea și va povesti. Realitatea este însă tristă. Mii de copii și oameni au trecut prin chinuri groaznice fără nicio vină. Singura lor vină era ca sunt evrei sau că trăiau pe un teritoriu dorit de alții.

Povestea unei vieți – copil în lagăr, orfan toată viața

Spre norocul lui, el a prins eliberarea. Însă viața nu a fost ușoară nici după. Acomodarea cu o nouă viață, altă etichetă. Însă omul e dator să muncească pentru a merge mai departe. Cum va depăși criza războiului? Cum se descurca singur pe lume? Va face față unor noi provocări? Toate le veți descoperi citind cartea!

Și cărțile triste au farmecul lor. Știu că mulți preferă cărți care să le distragă atenția de la viața crudă. Însă e de datoria noastră să știm ce s-a întâmplat. Ei au povestit cu greu prin ce au trecut. Noi avem datoria morală de a citi și de a spune mai departe. Atunci când sunt implicați copii cu atât mai mult trebuie să apreciem. Cărțile cu povești din lagăr nu sunt ușor de citit. Dar putem afla ce au fost supuși oamenii și cum nimeni nu a făcut nimic.

Vouă vă plac cărțile cu povești adevărate de viață? Chiar dacă sunt mai triste, le citiți sau le ignorați?

 

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

25 Comments

  1. A doua carte scrisa din persectiva unui copil saptamana asta. Si a doua carte trista. E adevarat, cum zici si tu, ca e bine a citim carti cat mai diverse, dar parca dupa atatea probleme, as trage mai degraba tot catre ceva mai putin deprimant.

  2. Trebuie sa recunosc ca ai dreptate…imi place sa citesc mai mult povestile cu sfarsit fericit, insa imi plac si aceste povesti de viata, povesti adevarate. Foarte multe chinuri au indurat bietii copii evrei, dar si femeile si barbatii…:(

  3. Imi plac povestile despre viata. Imi place sa invat cate ceva din fiecare astfel de istorisire si chiar daca este un subiect mai tgrist, o citesc pana la final. Poate ca tocmai asta ma atrage …. o poveste in care este numai lapte si miere nu ma tine in tensiune

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
periuțe de dinți electrice
Tot ce trebuie să știi despre periuțe de dinți electrice

În căutarea celor mai bune periuțe de dinți electrice Cauți și tu cele mai bune periuțe de dinți electrice pentru familia...

Close