Pe aripile vantului – Margaret Mitchelle

pe aripile vantuluiIn acest week-end va recomand o carte de suflet, care a ramas celebra si cunoscuta chiar si dupa atatia ani de la lansare.

Margaret Mitchelle a castigat premiul Pulitzer in anul 1937 cu cartea “Pe aripile vantului”, dar din pacate aceasta a fost singura opera cu care ea a avut succes. O carte care imbina dragostea si vremea balurilor, cu timpurile grele din timpul razboiului si razbunarea negrilor eliberati. O poveste ce ne arata cat de puternica poate fi o femeie, si de cate sacrficii poate fi in stare pentru a salva pamantul unde a copilarit, Tara, dar si sacrificiile pe care le poate face o femeie flamanda atasata de casa parinteasca. Scarlett, fiica adorata a tatalui, rasfatata, dovedeste ca poate fii curajoasa si poate face fata problemelor de dupa razboi, chiar daca asta inseamna sa faca agricultura pentru a-si intretine familia.

Scarlett O’Hara, o femeie frumoasa si desteapta, in jurul careia roiau barbatii, mai putin cel pe care il dorea ea, Ashley care reprezinta personajul principal. El, de fapt, isi doreste o femeie mai putin impulsiva, preferand o femeie mai linistitasi simpla, pe Melanie. Scarlett obisnuita sa primeasca mereu tot ce isi dorea, vede respingerea barbatului iubit ca pe cel mai rau lucru ce i se poate intampla si isi face din asta o ambitie, aceea de a-l cuceri pe Ashley.

Un barbat important in viata lui Scarlett este Rhett Butler, un om cu o reputatie putin patata, dar care stie sa faca bani, lucru foarte important pentru ea si reuseste sa o cucereasca si sa ii ofere tot ce isi doreste.

Desi se spune ca exista o replica celebra a lui Scarlett, parerea mea este ca sunt doua foarte semnificative. Prima este  “la asta ma voi gandi maine” incercand sa evite realitatea vietii crude de dupa razboi, si cea de a doua foarte cunoscuta “si maine este o zi”.

Puteti cumpara aceasta carte de aici.

1 thought on “Pe aripile vantului – Margaret Mitchelle”

  1. Am adorat cartea inca de la primele pagini, uneori ma regaseam in Scarlett, alteori o condamnam. E o carte care merita citita , atat pentru importanta ei in materie de istorie ( vezi razboiul civil din America ), cat si pentru importanta ei literara.
    O recomand!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.