Curcubeul portughez – Lisabona

Am vizitat Lisabona în februarie, când la noi zăpada nu are de gând să dispară, iar la ei e deja toiul primăverii. Dacă aş scrie că a fost copleşitor, nu aş exagera deloc. Dar n-am să mă las furată doar de părţile de basm, ci am să relatez povestea Lisabonei în culori. Pentru că fiecare clipă acolo, fiecare descoperire, fiecare om sau stradă au altă culoare. Alb E culoarea în care mi s-a prezentat oraşul, …

Citeste tot

Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol. Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o vârstă…., dacă aţi mai suferit de tulburări cardiovasculare, respectiv vi s-a pus diagnosticul de ateroscleroză, o valoare de 200-250 mg, …

Citeste tot

Zece negri mititei – Agatha Christie, 1965

“Am scris această carte pentru că părea atât de greu de încheiat, încât ideea m-a fascinat pur şi simplu. În carte, zece oameni trebuie să moară fără să alunece în ridicol sau fără ca ucigaşul să fie evident. Am scris această carte după o muncă de planificare absolut uriaşă şi am fost mulţumită de rezultat. Totul era deopotrivă clar, direct, enigmatic, şi, cu toate acestea, avea o explicaţie perfect raţională; de fapt, pentru dezlegarea misterului …

Citeste tot

Ce trebuie să ştiţi înainte de a cumpăra un aliment?

Informaţi-vă înainte de a cumpăra un produs. Aveţi grijă ca orice etichetă să conţină: denumirea mărfii pe care doriţi să o cumpăraţi, producătorul, compoziţia, modul de întrebuinţare, condiţiile de păstrare şi conservare, termenul de valabilitate, preţul. Nu vă lăsaţi influenţate de reclamă şi ambalajul ori de aşa-zisele reduceri sau lichidări de stoc. Nu-i vorbă, reclama poate fi adevărată, dar şi înşelătoare, iar un ambalaj atrăgător sau voluminos nu conţine întotdeauna un produs mai bun ori …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Dragomirna

Mănăstirea Dragomirna – 1609 Întemeiată de Anastasie Crimca în 1602, construită între 1602 (biserica mică) şi 1609 (biserica mare, cu hramul Pogorârea Sfântului Duh), Mănăstirea Dragomirna, aşezată la circa 10 km de Suceava, s-a impus ca o capodoperă a arhitecturii medievale, prin silueta îndrăzneaţă, orientată spre înalt, şi, prin rafinamentul decoraţiei sculpturale a bisericii mari, expresie a simţului estetic al ctitorului ei. Zidurile împrejmuitoare, cu turnuri, constituite în fortificaţii de apărare, au fost ridicate de …

Citeste tot

Controlul colesterolului

Începând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice. Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, trebuie să vă faceţi analiza la fiecare 8 sau 12 săptămâni, până ce nivelul acestuia revine la normal, apoi de …

Citeste tot

Eat, pray, love – comedie, dramă, romantic, 2010

Am promis să nu mă mai las influenţată de părerile altora atunci când vreau să văd un film sau să citesc o carte, pe principiul „gusturile nu se discută”. Deşi multă lume cataloghează acest film, ca fiind unul pentru femei, eu zic că atât noi femeile, cât şi bărbaţii putem avea destule de învăţat. Filmul este ecranizarea cărţii cu acelaş nume scrisă de Elisabeth Gilbert şi o are în rolul principal pe Julia Roberts. În …

Citeste tot

Buna gospodină

Se gândeşte cu două zile înainte sau măcar în ajun (în timpul unui ceas de odihnă) la meniul zilei următoare şi seara – dacă e posibil – pregăteşte o parte din el. Ştie că are nevoie de circa o oră pentru pregătirea unui prânz complet; a încerca să prepari ceva într-un timp mai scurt cel mai adesea înseamnă să mergi spre nereuşită, spre enervare. A te enerva de fiecare dată când prepari un prânz înseamnă …

Citeste tot

Mănăstirile din Bucovina – Mănăstirea Suceviţa

Mănăstirea Suceviţa 1581 – 1601 Situată în satul cu acelaşi nume, pe valea pârâului Suceviţa, la o distanţă de 18 km sud-vest de oraşul Rădăuţi, Mănăstirea Suceviţa a fost zidită între anii 1581 – 1606, cu cheltuiala întregii familii de boieri Movilă, dintre care Ieremia a domnit în scaunul Moldovei între anii 1595 – 1606, iar Simion perioade scurte, în Ţara Românească şi în Moldova. Biserica, cu hramul Învierea Domnului, este construită în stilul arhitecturii …

Citeste tot

Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

Există şi alimente care reduc colesterolul? Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi saturate. Fibrele solubile, din alimente ca ovăz, orez, fasole şi mazăre, orz, citrice, căpşuni, morcovi şi mere, ajută şi ele …

Citeste tot

8 noiembrie – Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

8 noiembrie este sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, în jurul căroră Biserica adună şi serbează toată obştea, tot “soborul” Sfinţilor Îngeri laolaltă. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Cuvântul înger (aggelos) înseamnă sol, vestitor, crainic şi arată misiunea specială a îngerilor de a fi vestitori ai voii lui Dumnezeu. După natura …

Citeste tot