O mare de lacrimi de Ruta Sepetys recomandare lectură

O mare de lacrimi de Ruta Sepetys – captivantă ficțiune istorică

O mare de lacrimi este cartea pe care e bine să o citești după Printre tonuri cenușii. Poveștile nu sunt legate între ele. Însă merg bine una după cealaltă. Autoarea, Ruta Sepetys, scrie extrem de frumos. Chiar dacă poveștile sunt triste, ți-e mai mare dragul să o citești. Coperta acestei cărți poate sugera o mică parte din poveste. Însă e o carte care merită citită.

Libris.ro mă provoacă să citesc multe cărți frumoase, de valoare. Cartea se găsește în categoria Beletristică, Literatură universală, alături de multe alte cărți bune.

O mare de lacrimi de Ruta Sepetys – carte citită în două zile

Am terminat de citit cartea aseară. Ultimele 200 de pagini le-am lecturat fără pauză. Efectiv, nu am putut să mai las cartea din mână. Îmi place că povestea a fost structurată pe personaje. Așa citim în paralel gândurile și fricile unor oameni dintr-un grup.

Joana pleacă din Lituania în anul 1941. Ea călătorește cu un mic grup dornică să scape de ruși. Destinația finală este nava Wilhelm Gustloff, cea care le promitea scăparea. Era foarte importantă să ajungă acolo, la timp. Joana a pornit cu Eva, Ingrid și un bunic. Li se alătură un copil orfan a cărui bunică a murit pe drum. Emilia și Florian sunt ultimii care se alătură grupului.

o mare de lacrimi

Fiecare personaj ascunde un secret. Fiecare personaj are o poveste de viață despre care nu vrea să discute. Însă cartea ne va dezvălui detalii la momentul potrivit. Joana este asistentă medicală și speră să poată să urce pe navă spre libertate. Pe drum, nu ezită să acorde ajutor medical oricui are nevoie. Eva este o femeie impunătoare, dură și care mereu se plânge de neajunsuri și nedreptăți. Ingrid este oarbă și speră să poată ajunge pe navă, chiar dacă Hitler era de acord cu exterminarea ”rebuturilor societății”. Așa numea personale cu handicap. Bunicul era pantofar și i se spunea Poetul. Putea să discute despre pantofi la nesfârșit, și totuși, foarte frumos. Băiețelul orfan era ca și nepotul Poetului. Erau mereu împreună. Orfanul ducea lipsa bunicii pierdute.

O mare de lacrimi sau salvarea oamenilor

Enorma navă, fusese cândva vas de croazieră. Avea spațiu pentru 1.500 de oameni. Însă pe ea au fost înghesuiți 10.000. Toți își doreau să ajungă să fie liberi. Toți vor fi liberi, într-un fel sau altul.

Drumul celor șapte este plin de aventuri. Câte puțin fiecare își spune din poveste. Unii spun adevărul, alții doar pe jumătate pentru protecția lor. Ajung pe navă doar 6, cineva se pierde pe drum. Eva se îmbarcă pe o altă navă. Ceilalți sunt acceptați pe nava mare datorită Joanei care este asistentă medicală. În timpul pregătirilor de îmbarcare, între Joana și Florian se înfiripă o relație frumoasă. Însă cine putea bănui ce va urma?

o mare de lacrimi

Vor ajunge cu toții la destinația mult visată? Care dintre ei va da dovada supremă de iubire, devotament? Cine va fi capabil de sacrificii? O mare de lacrimi, deși este ficțiune, ea spune povestea renumitei nave germane, Wilhelm Gustloff. Mai multe detalii veți descoperi în cartea, O mare de lacrimi! 

21 thoughts on “O mare de lacrimi de Ruta Sepetys recomandare lectură”

  1. S-a ridicat parul pe mine numai citind zgarcitul tau rezumat si concluziile. Mai ales ca am citit Printre tonuri cenusii si m-a impresionat si O mare de lacrimi mi se pare ca e si mai dramatica. Toti vor fi liberi, intr-un fel sau altul… si imi vine sa plang.

    Reply
  2. Tind sa cred ca are un final mai putin fericit pentru unii, mai ales ca ai zis ca intr-un fel sau altul toti vor fi liberi, deci cineva cred ca moare pe drum.., ? Ghicesc bine?

    Reply
  3. ce carte trista! cel putin din ce ne-ai povestit tu. ideea cred ca e mult mai profunda, iar lectia de viata este importanta, dar parca tot nu pot trece peste faptul ca pare un pic lacrimogena

    Reply
  4. Mersi de sfat! Uitasem că prima la rând ar trebui să fie “Printre tonuri cenușii”. Am și eu cărticelele acestea două ale Rutei, însă le-am tot amânat cumva. Par foarte interesante… O să le citesc și eu, cu siguranță! 😘

    Reply
  5. O ”poveste” încărcată cu emoție, aventuri, secrete și dorințe. Totul îmbinat în stilul scriitorului de a te ține cu sufletul la gură. M-ai convins cu recenzia ta să pun această carte pe listă.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.