Recomandări de la Nichiduta.ro – cum alegem scaunul auto pentru copil

Recomandări de la Nichiduta.ro – cum alegem scaunul auto pentru copil

Regulile s-au mai schimbat, mentalitățile s-au mai schimbat, însă încă vedem, din păcate, părinți care par că sunt inconștienți. Unii își țin copiii mici pe scaunul din dreapta șoferului în mașină, alții îi lasă liberi pe bancheta din spate, fără să se asigure că au bine fixată centura de siguranță. Din nefericire, o singură clipă de neatenție poate duce la o nenorocire, mai ales când în mașină se află și un copil.

Chiar dacă unii înca merg pe concepția că “pe vremea noastră nu erau”, acum recomandarea de bază este “alegeți cu grijă scaunul pentru copil”. Care sunt însă criteriile după care se alege un scaun auto potrivit pentru copil? Iată ce recomandă specialiștii Nichiduta.ro din acest punct de vedere:

Scaunul auto ideal este cel care:

  • Este realizat în conformitate cu normele de siguranță europene – ECE R44.03 sau R44.04
  • Este potrivit cu înălțimea și greutatea copilului
  • Este montat corect, conform cu instrucțiunile oferite de producător

Pentru a ușura selecția unui scaun auto potrivit, aceiași specialiști în articole pentru copii, inclusiv scaune de mașină pentru cei mici, oferă o serie de recomandări.

Ce tipuri de scaune există?

În principiu, un scaun auto pentru copii poate fi încadrat în una din următoarele 3 categorii:

  • Scaune auto care se montează cu spatele la direcția de mers.
  • Scaune auto care sunt fixate cu fața la direcția de mers.
  • Scaune auto înălțătoare.

Prima categorie de scaune auto, cu fixare cu spatele la direcția de mers, se referă la grupa de vârstă 0+. Mai exact, este vorba de copii cu o greutate de până în 13 kg și o vârstă de maxim 12-15 luni. Pot fi montate atât în partea din spate a habitaclului maținii (poziția de instalare recomandată), cât și pe scaunul din față, din dreapta șoferului. În aceasta din urmă situație va trebui însă dezactivat airbag-ul frontal dreapta, iar scaunul auto este indicat să se fixeze la o distanță cât mai mare față de bord, pentru limitarea riscurilor în cazul unui impact.

Scaunele auto care se fixează cu fața la direcția de mers sunt cele la care se va trece după folosirea celor orientate invers sensului de mers. Aparțin grupei 1 de scaune auto copii și se adresează micutilor cu o greutate de 9-18 kg, respectiv o vârstă între 9 luni și 4 ani. La fel ca și în cazul categoriei anterioare, se recomandă montarea lor pe bancheta din spate a mașinii, în special în situația în care există și un airbag activ în partea dreaptă față a habitaclului autovehiculului.

Scaunele de tip înălțător sau scaunele “booster”, cum mai sunt cunoscute, pot fi folosite pentru copii care se încadrează în grupa 2/3. Mai exact, este vorba de copii cu o greutate de 15-36 kg și o vârstă de 4-11 ani. Astfel de scaune pot fi transformate ulterior în simple înălțătoare, prin înlăturarea spătarului, însă părinții trebuie să se asigure că această trecere se face la momentul potrivit, când copilul înțelege pe deplin ce implică această schimbare.

Scaun auto cu ISOFIX sau fixare cu ajutorul centurii de siguranță?

Răspunsul la aceasta întrebare se rezumă la dotările autovehiculului. Dacă acesta are în dotare punctele de prindere specifice pentru ISOFIX, cu siguranță un scaun auto de același tip este o achiziție indicată. Un astfel de sistem de prindere oferă mai multa siguranță comparativ cu cele cu prindere prin centură, întrucât se fixează mult mai strâns și nu mai există loc de mișcări ale scaunului odată ce acesta a fost instalat. corespunzator.

Alte recomandări oferite de reprezentanții Nichiduta.ro

  • Nu modificați ăn niciun caz scaunul copilului pentru a se potrivi cu centura de siguranță sau viceversa.
  • Pozitionați cât mai în spate scaunul auto copii instalat pe scaunul din dreapta față. Airbag-ul trebuie să fie dezactivat și distanța între scaun și bord să fie maximă, pentru reducerea riscului de rănire în cazul unui impact frontal.
  • Verificați periodic fixarea scaunului, în cazul în care obișnuiți să îl scoateți din mașină frecvent.
  • Nu achiziționați scaune auto copii la mâna a doua. Nu puteți fi niciodată siguri de starea în care se află!
  • Nu cumpărați scaune auto sub impulsul prețului scăzut! Siguranța copilului e mult mai importantă!

Cu toate aceste informații, părinții care urmează să achiziționeze un scaun auto pentru copilul lor vor ști exact cum să îmbine perfect siguranța oferită de respectivul scaun cu confortul copilului și cu bugetul care va fi alocat în acest sens. Cei interesați pot găsi pe www.nichiduta.ro o gamă variată de scaune auto, care poate să mulțumească orice exigențe.

24 thoughts on “Recomandări de la Nichiduta.ro – cum alegem scaunul auto pentru copil”

  1. O, da! Ma bucur mult ca s-au inventat scaunele auto, sincer! Cred ca este una dintre cele mai bune si mai utile inventii ever!

    Reply
  2. cred ca daca intri pe un forum pentru parinti, nici 1/3 dintre ei nu stiu cum sa aleaga corect scaunul auto. Cred ca toti aleg ce e mai ieftin, in ideea ca asa scapa de politie. Copilul e in scaun, deci nu iau amenda. Nu se gandesc ca asta e una din legile bune date in tara asta si ca, de calitatea scaunului, depinde viata copilului lor.

    Reply
  3. Chiar sunt in căutarea unui scaun auto și acum am aflat informații noi care mă va ajuta sa aleg scaunul perfect pentru băiatul meu.

    Reply
  4. Evident ca am si eu un scaun de masina pentru ca altfel nu am cum sa ma asigur ca fetita mea are cel mai bun confort si ca este in perfecta stare de siguranta. Sfaturie tale sunt foarte bune si articolul este bine documentat

    Reply
  5. Al meu a scapat de scaunul auto de vreo jumatate de an ca e baiat mare dar cat l-am folosit am fost foarte multumita de el pentru ca am respectat recomandarile specialistilor si am cumparat un scaun in conformitate cu normele in vigoare fiindca stiam cat e de important pentru siguranta copilului.

    Reply
  6. Scaunul auto e o necesitate, nu e un moft. Recomand tuturor părinților sa achiziționeze unul. Fiul meu are 9 ani și e deja prea mare pt un astfel de scaun, deși ei zic ca e pana la 11-12 ani, nu mai încape în el. Însă cât era mic, l-am folosit de fiecare data. Siguranță copilului e mereu pe primul loc!!!!

    Reply
  7. Scaunele auto pentru copii sunt necesare oricărui ”posesor” de copil 🙂
    Unii nu înțeleg că expun copilul improvizând diverse soluții pentru înlocuirea scaunului, punându-i viața în pericol. Deși este o măsură bună și pare-se chiar obligatorie, nu este suficientă conștientizare. Detaliile tale din articol vin în ajutorul celor cărora le pasă.

    Reply
  8. Am citit cu mare interes articolul. Deși nu sunt încă mamica îmi place sa ma documentez și sa am informațiile necesare pentru a le folosi la timpul potrivit. Este foarte important folosirea unui astfel de scaun și ar trebui ca mai multe persoane sa fie conștiente de acest lucru.

    Reply
  9. Chiar sunt destule modele interesante pe site. L-Am folosit și recomand călătoriile cu un scaun pentru copil,adecvat acestuia. Informații utile în articolul acesta.

    Reply
  10. Foarte utile sfaturile!! Nu știam multe informații și sigur m-ar ajuta pe viitor! Măcar să îmi sfătuiesc prietenele, dacă la mine nu va fi cazul de bebe curând. 😘

    Reply
  11. Am citit foarte mult pana sa aleg un scaun de masina si am ales unul care se prinde in centura. Acum am unul dar as alege ceva cu pozitie pentru somn chiar daca fetita este marisoara. Al nostru se inclina prea putin, oricum este de ajutor, eu nu as rezista fara unul

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.