Negresa cu bezea – rețeta bunicii
Negresa cu bezea îmi va aminti mereu de bunica. Bunica mea făcea puține deserturi. Și doar la ocazii, dar erau foarte gustoase. Avea un aragaz vechi, care mereu îi dădea bătăi de cap. Ba ardea, ba nu cocea suficient. Bunica trebuia mereu să verifice prăjitura să nu se ardă. Cât timp cocea, era cu ochii pe aragaz.
Ori de câte ori fac negresa cu bezea, îmi amintesc de bunica. Acum ea este prea bătrână pentru gătit. Dar eu duc rețeta și pasiunea pentru gătit mai departe. Negresa este o prăjitură pe gustul tuturor. Simplu de făcut, gustoasă, aromată, aspectuoasă.
Ingrediente necesare Negresa cu bezea:
- 5 ouă mari,
- 200 grame zahăr pentru aluat și 150 grame zahăr pentru bezea,
- 100 ml ulei sau unt topit și răcit,
- 250 ml lapte gras,
- un praf de copt,
- esență de rom și de vanilie,
- puțină sare,
- 50 grame cacao,
- 200 grame făină.
Mod de preparare Negresa cu bezea:
Etapa 1
Spălăm bine ouăle. Le separăm gălbenușurile de albușuri. Punem albușurile în frigider. Mixăm bine gălbenușurile cu zahăr și cu un praf de sare. Când zahărul s-a topit, gălbenușurile și-au dublat volumul, adăugăm treptat uleiul. Puteți folosi și unt topit și răcit. Turnăm laptele și mixăm. Adăugăm esențele, de rom și de vanilie.
Amestecăm praful de copt cu făina și cacaua. Adăugăm treptat amestecul cu lingura. Obținem un aluat care curge. Mixăm până sunt integrate complet ingredientele. Cu cât aluatul este mai bine mixat, cu atât blatul se va coace mai bine și uniform. De aceea vă recomand să utilizați la deserturi cel mai bun mixer.
Etapa 2
Într-o tavă, punem hârtie de copt. Turnăm compoziția și nivelăm. Dăm tava la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 40 de minute. Când blatul trece testul cu scobitoarea, scoatem tava din cuptor.
Etapa 3
Mixăm albușurile cu un praf de sare. Când spuma este tare, adăugăm zahărul și un strop de oțet. Mixăm bine până se topește zahărul, iar spuma este tare. Întindem spuma peste blatul copt. Uniformizăm cu grijă, chiar și pe margini.
Dăm tava la cuptor, până bezea devine aurie. Lăsăm să se răcească și tăiem cu grijă. Vă recomand să udați cuțitul la deserturile cu bezea.
Nu am facut nicio prajitura cu bezea. Negresa am mancat-o simpla, nicidecum combinata cu bezea. Arata delicios si cred ca e la fel. de gustoasa pe cum arata. Am pus reteta la favorite, am s-o fac si eu saptamana asta.c
E o combinație interesantă!
Imi plac prăjiturile cu bezea. Aceasta nu am incercat-o, dar intentionez.
Te invit să o încerci.
Arata delicios, cu siguranta o sa o fac si eu!
E un desert aspectuos.
Da asta chiar e reteta bunicii, arata minunat 🙂
Mulțumesc!
Ador negresele. Ador bezelele! Dar nu m-am gandit vreodata ca se pot combina! Ce idee grozava!
Sunt bune și separat, dar și împreună.
Cand eram mai mica, pur si simplu adoram bezeaua! Mama imi facea o prajitura de genul doar ca intre stratul de aluat si bezea, intindea un strat fin de dulceata de capsuni sau visine. Un deliciu rapid si foarte usor de facut!
Da, putem pune și un strat de gem.
Arata tare delicios si pare usor de facut. Multumim de reteta ?
Cu drag!
Pare fericit, dar si complicat. Ma duc la patiserie, gata!
Te invit la mine la o bucată.
Fugi de aici… gata cu dulciurile… am intrat sa iau reteta, parca vad ca o fac sambata si numai tu esti de vina daca ma supar pe cantar.
În weekend, caloriile nu se depun.
Arata delicios! Eu am incercat o tarta cu visine si bezea, dar o sa incerc si reteta aceasta ?
Aștept un feedback după.
in alte conditii as fi zis ca maine o fac si eu. Acum ma multumesc cu a salva linkul pentru vreunul din weekend-urile viitoare. am exagerat cu dulciurile de la Craciun incoace si vrem sa luam o mica pauza.
Ai și alte rețete de desert fără zahăr! Le poți încerca.
Rețeta asta are nevoie de atât de putine ingrediente. Trebuie s-o incerc și eu. Pana acum n-am făcut negresa
Pentru toate este un început.
yaammy, cat de bine arata!
nu am incercat. o sa vad daca imi fac curajul sa incerc, de obicei fac cele mai simple deserturi
Și acesta e un desert simplu.
Vai de mine, ce frumos arata. Cred că a fost extrabuna ?
Delicioasă!
De mult n-am mai mancat o asemenea delicatete!
E momentul potrivit.
Ce mai faceam si eu prajitura asta. Chiar uitasem de ea! Este super!
Mă bucur că ți-am reamintit de ea.
Absolut delicios. Imi doresc sa gust si eu o portie ca sa-mi dau seama daca sunt capabila si eu sa fac reteta
E chiar o rețetă simplă.
Noi adoram negresele. Cu bezea nu am incercat, dar trebuie neaparat.
Aștept să îmi spui dacă ți-a plăcut!
Imi plac bezelele simple dar mai ales pe prajituri. Multumesc pentru reteta!
Toată lumea adoră bezelele.
Arata mai mult decat delicioasa aceasta prajitura si cred ca bezeaua se combina foarte bine cu negreasa. Ar trebui sa o incerc si eu.
Nu vei regreta.
Arata delicios. Trebuie sa incerc si eu reteta
Te vei îndrăgosti de acest desert.
Nu se simte stropul de otet la bezea? Nu am pus niciodata acum am vazut la tine! Arata ff bine
Nu se simte deloc, el ajută la întărirea bezelei, dar fără miros sau gust.
Cat inseamna stropul!? 2-3 picaturi?
Nu trebuie pus foarte mult, 2-3 picături e suficient.
Buna! Mie nu imi iese niciodata bezeaua… La ce temperatura trebuie facuta bezeaua? Pentru cat timp la cuptor? Cu ventilatie sau fara?
Este foarte importantă temperatura din cuptor, până în maxim 150 grade, ideal ar fi cu ventilație. Și primele 15 minute să nu deschizi cuptorul. Bezeaua trebuie să fie bătută foarte bine, albusurile reci cu un pic de sare, zahărul se adaugă treptat și se mixeaza până e topit integral. Poți adăuga puțin otet ca să iasă mai tare și mai lucioasă.
Multumesc mult! Am pus-o la 100 grade cu ventilatie. Acum asteptam sa vedem ce iese. Cred ca are mai bine de jumatate de ora de cand sta in cuptor. Dupa ce sting, pot deschide usa cuptorului sau mai trebuie lasata? 😁
O verifici, dacă e tare bezeaua înseamnă că e gata și o poți scoate. Dacă o lasi în cuptor, riști să se inmoaie și devine ca o caramea.
A iesit! 😁 E tare! 🎉 Multumesc mult!!!
Mă bucur mult.
Am incercat. Se topeste bezeaua…nu stiu ce gresesc…🙈
Bezeaua trebuie să fie bătută bine, zahărul să fie topit și temperatura mai mică după ce bagi din nou tava în cuptor.