Negresa cu bezea – rețeta simplă a bunicii

Negresa cu bezea – rețeta bunicii

Negresa cu bezea îmi va aminti mereu de bunica. Bunica mea făcea puține deserturi. Și doar la ocazii, dar erau foarte gustoase. Avea un aragaz vechi, care mereu îi dădea bătăi de cap. Ba ardea, ba nu cocea suficient. Bunica trebuia mereu să verifice prăjitura să nu se ardă. Cât timp cocea, era cu ochii pe aragaz.

Ori de câte ori fac negresa cu bezea, îmi amintesc de bunica. Acum ea este prea bătrână pentru gătit. Dar eu duc rețeta și pasiunea pentru gătit mai departe. Negresa este o prăjitură pe gustul tuturor. Simplu de făcut, gustoasă, aromată, aspectuoasă.

Ingrediente necesare Negresa cu bezea:

  • 5 ouă mari,
  • 200 grame zahăr pentru aluat și 150 grame zahăr pentru bezea,
  • 100 ml ulei sau unt topit și răcit,
  • 250 ml lapte gras,
  • un praf de copt,
  • esență de rom și de vanilie,
  • puțină sare,
  • 50 grame cacao,
  • 200 grame făină.

Mod de preparare Negresa cu bezea:

Etapa 1

Spălăm bine ouăle. Le separăm gălbenușurile de albușuri. Punem albușurile în frigider. Mixăm bine gălbenușurile cu zahăr și cu un praf de sare. Când zahărul s-a topit, gălbenușurile și-au dublat volumul, adăugăm treptat uleiul. Puteți folosi și unt topit și răcit. Turnăm laptele și mixăm. Adăugăm esențele, de rom și de vanilie.

Amestecăm praful de copt cu făina și cacaua. Adăugăm treptat amestecul cu lingura. Obținem un aluat care curge. Mixăm până sunt integrate complet ingredientele. Cu cât aluatul este mai bine mixat, cu atât blatul se va coace mai bine și uniform. De aceea vă recomand să utilizați la deserturi cel mai bun mixer.

Etapa 2

Într-o tavă, punem hârtie de copt. Turnăm compoziția și nivelăm. Dăm tava la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 40 de minute. Când blatul trece testul cu scobitoarea, scoatem tava din cuptor.

Negresa cu bezea

Etapa 3

Mixăm albușurile cu un praf de sare. Când spuma este tare, adăugăm zahărul și un strop de oțet. Mixăm bine până se topește zahărul, iar spuma este tare. Întindem spuma peste blatul copt. Uniformizăm cu grijă, chiar și pe margini.

Negresa cu bezea

Dăm tava la cuptor, până bezea devine aurie. Lăsăm să se răcească și tăiem cu grijă. Vă recomand să udați cuțitul la deserturile cu bezea.

Negresa cu bezea

Vă plac prăjiturile cu bezea? Ați încercat această rețetă? 

Negresa cu bezea

54 de comentarii la „Negresa cu bezea – rețeta simplă a bunicii”

  1. Nu am facut nicio prajitura cu bezea. Negresa am mancat-o simpla, nicidecum combinata cu bezea. Arata delicios si cred ca e la fel. de gustoasa pe cum arata. Am pus reteta la favorite, am s-o fac si eu saptamana asta.c

    Răspunde
  2. Cand eram mai mica, pur si simplu adoram bezeaua! Mama imi facea o prajitura de genul doar ca intre stratul de aluat si bezea, intindea un strat fin de dulceata de capsuni sau visine. Un deliciu rapid si foarte usor de facut!

    Răspunde
    • Este foarte importantă temperatura din cuptor, până în maxim 150 grade, ideal ar fi cu ventilație. Și primele 15 minute să nu deschizi cuptorul. Bezeaua trebuie să fie bătută foarte bine, albusurile reci cu un pic de sare, zahărul se adaugă treptat și se mixeaza până e topit integral. Poți adăuga puțin otet ca să iasă mai tare și mai lucioasă.

      Răspunde
      • Multumesc mult! Am pus-o la 100 grade cu ventilatie. Acum asteptam sa vedem ce iese. Cred ca are mai bine de jumatate de ora de cand sta in cuptor. Dupa ce sting, pot deschide usa cuptorului sau mai trebuie lasata? 😁

        Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.