Naziștii îmi spuneau pe nume de Magda Hellinger și Maya Lee este povestea unei supraviețuitoare de la Auschwitz. Îmi place că în ultimul timp, tot mai multe astfel de povești descopăr. Am citit foarte mult despre condițiile în care îi țineau naziștii pe prizonieri. Însă prea puține povești sunt despre viața de după eliberare, care nu a fost ușoară. După ani trăiți la limita supraviețuirii, în condiții insalubre, mereu terorizați și torturați, readaptarea la viața normală nu a fost ușoară.
Eu mereu am fost fascinată de oamenii care în acele condiții, și-au păstrat omenia, empatia și au reușit să salveze numeroase vieți. Despre asta este vorba și în această carte.
Naziștii îmi spuneau pe nume, Magda supraveghetoarea care a salvat mii de oameni
Înainte să fie dusă în lagăr, Magda are o ultimă discuție cu mama ei. Aceasta îi spune să nu uite niciodată ce a zis rabinul, fata aceasta va interveni în destinul multor oameni. Cu aceste cuvinte, pleacă Magda spre cea mai groaznică destinație. Îi răsună mereu în minte, cuvintele mamei, și sunt pentru ea, un ghid.
Scopul ei să salveze cât mai multe vieți, uneori chiar riscându-și viața. Până la urmă, nu i se părea că ar avea mult de pierdut. Un pat tare, puțina mâncare proastă, bolile, munca fără pauze. Așa că își dorea măcar să ajute cât mult e posibil, având sufletul plin.
Magda, model de empatie
Magda a supraviețuit pentru că a reușit să-și păstreze mintea limpede și fiind corectă. Așa și-a câștigat respectul unor oameni importanți în lagăre. Pe cât posibil a încercat să aducă mici bucurii fetelor pe care le supraveghea. A salvat mai multe fete de la gazare, și nu îi era frică să încerce să trișeze sistemul.
A fost și prinsă și a stat câteva zile în carceră în condiții inumane, dar a supraviețuit. Ea mai avea de salvat multe vieți. Acesta a fost scopul ei în viață și datorită ei, multe fete și femei au dus un trai cât de cât decent în lagăre, au scăpat de experimentele doctorului Mengele.
Magda a fost atentă la multe detalii și astfel a reușit să scape multe fete de la moarte. Știa că alcoolul era preferat de mulți paznici, avea curaj să ceară ce avea nevoie unui comandant care o respecta.
Naziștii îmi spuneau pe nume, o poveste despre curaj
Magda a avut curaj, și-a conștientizat puterea, scopul ei în viață. A riscat pentru oamenii din jurul ei, meritat de fiecare dată. Despre asta este viața cu greutățile ei. Aceasta este provocarea cea mai mare, să rămâi om în cele mai grele condiții de viață. Să fii mulțumit că poți ajuta, că poți salva vieți.
Cred că nimic nu te poate împlini mai mult decât să știi că ai ajutat. O carte care trebuie citită și să fie pentru noi o lecție de viață.