Ce trebuie să știți dacă veți fi nași de botez

trusou

În urmă cu câteva luni, am fost naşi pentru nepoţica noastră, pentru noi cea mai frumoasă şi dulce fiinţă.  Atunci când am aflat că noi am fost aleşi naşi pentru ea, am rămas fără cuvinte şi m-am simţit foarte onorată. Onorată şi încântată, am început să mă documentez despre rolul meu şi responsabilităţile care derivă. Despre ce aveam de făcut la botez propriu-zis în biserică ştiam prea bine, dar trebuia să mă documentez şi asupra tradiţiilor şi trusoului de botez.

Primul lucru pe care l-am cumpărat pentru Karina a fost o pereche frumoasă de cercei, micuţi, din aur galben, cu o mică pietricică roşie, am avut grijă ca închizătoarea să nu fie deranjantă, să se închidă în faţă, să nu existe posibilitatea de a desface. Acesta a fost primul dar pe care l-a primit chiar în spital.

Se spune că naşii trebuie să ofere o ofere o bijuterie de aur copilului, cercei dacă e fetiţă, brăţară dacă e băieţel. Eu nu prea sunt de acord cu brăţară la băieţel, dar asta e părerea mea.

După ce s-a stabilit data botezului, am început pregătirile. Am vorba cu Helga, cea care ne-a făcut florile la nuntă. Şi am rugat-o pe ea să-mi facă aranjamentul floral pentru lumânare. Am vrut neapărat crin (simbolizează puritatea Fecioarei Maria), o crenguţă de brad (pentru sănătate), floarea miresei (să nu aibă cununii legate). A început vănătoarea pentru haine deoarece naşa trebuie să îmbrace copilul cu haine noi. Hainele de la magazinele din mall nu m-au prea impresionat, am început să colind magazinele din centru şi am găsit în Central rochiţe foarte frumoase, din material de calitate, modele foarte drăguţe, iar de preţ nu mai zic. Am găsit un costumaş foarte frumos compus din rochiţă, botoşei, hăinuţă şi căciuliţă, la doar 200 lei.

Naşii trebuie să cumpere hainele cu care se va îmbrăca copilul, un canceu de sticlă, busuioc uscat, o bucată de pânză albă, o bucată de panglică albă, un prosop, un săpun, o iconiţă, o cruciuliţă de argint, o cutie pentru şuviţa de păr.

Nu uitaţi certificatul de naştere al copilului.

2608

În momentul în care scoatem copilul din casă, el se dă peste prag de către mamă naşei de 3 ori şi se spune “îţi dau un păgân, adu-mi un creştin”.

La biserică, naşa va ţine în braţe copilul pe toată durata slujbei, iar naşul lumânarea.  Pentru mine au fost nişte momente foarte importante, am fost norocoasă, Karina a fost foarte cuminte, nu a plâns mai deloc şi a avut răbdare pe toată durata slujbei, ea fiind preocupată să cerceteze biserica şi pe preot.

Când se merge acasă, naşa dă copilul peste prag mamei şi se spune “mi-ai dat un păgân, ţi-am adus un creştin” de 3 ori.

2903

Mai nou, botezurile se țin la restaurant, părinții invitând familia, prietenii, apropiații, iar fiecare mamă încearcă să organizeze o petrecere cât mai frumoasă pentru noul creștin. Părinții au ales să decoreze sala cu baloane colorate și pline cu desene animate, șervețele tematice.

983920_661255703900764_1036747259_n

Darul de botez este un detaliu sensibil, dar intens discutat. Nu știu dacă putem vorbi despre o sumă anume, dar dacă meniul e ca la nuntă, putem calcula singuri cam cât punem în plic, dacă mergeți pe varianta de cadou, nu vă gândiți la lucruri de care are nevoie copilul în acea perioadă, ci gândți-vă ce ar putea avea nevoie pe viitor, lucruri practice, noi am ales un scaun de masă Eat and Play, pe care îl va putea folosi până la 6 ani, el este util pentru când începe diversificarea, iar după ce crește îl va putea folosi pentru diverse activități, el desfăcându-se în scăunel și măsuță. Magazinele online oferă o vastă ofertă de cadouri pentru diferite vârste și le recomand în defavoarea magazinelor din mall.

Sfatul meu este dacă acceptați să fiți nași de botez, să știți ce aveți de făcut și să vă faceți datoria de nași. Și aici nu mă refer doar la partea financiară. Vă sfătuiesc ca înainte de botez să vizitați de câteva ori copilul ca el să se obișnuiască cu voi, să vă obișnuiți să-l țineți în brațe și să creați o legătură. Astfel copilul nu va fi speriat în biserică unde va fi multă lume necunoscută, spațiul va fi nou și copilul se poate speria.

După ce trece botezul, nu uitați ca și nași aveți datoria de a face prima baie copilului după botez, dar despre asta discutăm în următorul articol!

2 thoughts on “Ce trebuie să știți dacă veți fi nași de botez”

  1. Mi-ai amintit de botezul Anastasiei, cat de frumos a fost si cat de cuminte a stat ea acolo in biserica, cercetand pictura si restul obiectelor de cult…am amintiri asa de frumoase! Sincer, astept cu drag sa nanasesc un puisor, cred ca este cel mai frumos si mai lipsit de egoism lucru pe care il poti face, care e asa, la indemana 🙂 ce poze frumu ! 🙂 si Carina e o dulce 🙂

    Reply
  2. Ioana – eu am vorbit cu ea inainte sa plecam de acasa si am rugat-o sa fie cuminte, sa nu planga pentru ca e un moment important pentru ea, si se pare care ne-am inteles de minune 😀 Da, e frumos sa nanasesti si cred ca e foarte important, dar e trist ca putini isi asuma rolul de la inceput pana la sfarsit, multi se rezuma doar la eveniment in sine.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.