Moduri de a învăța să ierți

Merită a învață să ierți

Vrem, nu vrem, în viață greșim și ni se greșește. A învăța să ierți este cea mai bună soluție pentru tine, chiar dacă poate fi o provocare. Iertarea poate fi extrem de dificilă. Când cineva ne rănește, ne poate schimba viața, percepția asupra unor lucruri.

Uneori, când suntem răniți, durerea este profundă. Simțim că încrederea ne-a fost trădată. Oricine a suferit o dezamăgire, simte că lumea interioară i-a fost puternic perturbată și poate fi dificil să te concentrezi pe altceva. Durerea este prea prezentă și prea adâncă, și ne afectează la nivel cognitiv și emoțional, dar ne afectează și relațiile.

Iertarea privită ca și medicament

Iertarea este un medicament pentru a depăși durerea provocată de dezamăgiri. Vom primi de la viață lovituri neașteptate. Nimic nu este mai eficient decât iertarea pentru vindecarea rănilor adânci.

Știm cu toții că e important să iertăm pentru a putea merge mai departe. Unii spun că doresc să ierte, dar nu pot întotdeauna, cu adevărat. Pentru că iertarea nu este un proces ușor, rapid. Este nevoie de îndrumare pentru a învăța să ierți. Metode de a învăța să ierți există, vezi care ți se potrivește.

*Ce este iertarea și de ce contează?

Iertarea înseamnă bunătate, înseamnă milă față de cei care ne-au rănit, chiar dacă ei nu merită. Nu pretindem că nu s-a întâmplat rănirea. Nu căutăm scuze pentru comportament, atitudine, greșeală. Iertarea nu are o formulă rapidă de aplicare. Necesită timp, pași de parcurs, dar merită efortul.

Iertarea ne ajută să ne creștem stima de sine și ne dă un sentiment de siguranță. Doar prin iertare ne vindecăm și găsim puterea de a merge mai departe cu mai multă încredere în noi. Iertarea contează, mai ales pentru că noi suntem principalul beneficiar.

A ierta aduce beneficii psihologice asupra noastră. Scade depresia, anxietatea, furia. Iertarea o extinzi către persoana care te-a rănit pentru că recunoști, în timp, ca fiind cea mai bună soluție.

*Antrenarea iertării

Practică iertarea pentru a-ți schimba lumea interioară în mod pozitiv. Faci antrenamente zilnice pentru un corp cu mușchi definiți, așa e și cu antrenarea minții de a ierta. Un pas important e să nu vorbești în mod disprețuitor despre cei care te-au rănit. Nu vorbi lucruri negative, abține-te de la vorbirea negativă.

Ca practică, învață să recunoști că fiecare om este unic, special și de neînlocuit. E o mentalitate care trebuie cultivată pentru a prețui umanitatea. Arată afecțiune și simpatie, zi de zi, celor din jur, chiar dacă nu îi cunoști. Practică mici acte de bunătate, te poate ajuta la nivel psihologic mult.

Mândria îți poate zădărnici eforturile de a ierta. Te simți îndreptățit să fii supărat.
Într-un moment de luciditate, încearcă iertarea, compasiunea.

*Identifică durerea interioară

Este important să știi cine și cum te-a rănit. Vei zice că e evident, dar nu orice acțiunea care ți-a provocat durere este nedreaptă. Uită-te cu atenție la oamenii din jurul tău. Evaluează câtă durere ți-au provocat. Aceste răni au contribuit la durerea ta interioară și necesită să fie recunoscute. Fă acest lucru pentru a avea o idee cine are nevoie de iertare din partea ta.

Durerea emoțională se manifestă prin anxietate, depresie, furie, lipsă de încredere, stimă de sine scăzută. Toate pot fi rezolvate prin iertare. Este extrem de important să identificăm durerea și să o recunoaștem. Vei suferi, dar vei ierta și vei experimenta vindecarea emoțională.

*Dezvoltă iertarea prin empatie

Studiile au arătat că atunci când ne gândim la iertare, se obeservă o activitate crescută la nivel neuronal în ce privește empatia. Deci, empatia este legată de iertare și reprezintă un pas important în a învăța să ierți. Examinează detalii din viața persoanei care te-a rănit. Așa poți învăța să dezvolți empatie față de cei din jur.

Încearcă să creionezi viața persoanei vinovate de rănirea ta. Vei putea să-i identifici slăbiciunile fizice, suferința psihologică, și să înțelegi partea umană pe care o împărtășiți. În final, vei putea recunoaște că e persoană vulnerabilă care a fost rănită și care a rănit la rândul ei. În ciuda a ceea ce ți-a făcut, îți vei da seama că nu mai merită să sufere. Să recunoaștem că toți purtăm răni în inimile și sufletele noastre. Recunoașterea ne poate ajuta să găsim calea spre iertare.

*Uneori iertarea este prea grea

Oamenii au parte de nedreptăți din partea altora. Ei ajung să refuze folosirea cuvântului ”iertare” pentru că îi înfurie peste măsură. Vrei să ierți, dar este extrem de dificil? Apelează la alte metode. A nu putea să ierți pe moment, nu este un eșec. Cu toții știm că iertarea necesită timp. Fii blând cu tine, oferă-ți timp pentru acceptare. Înconjoară-te de oameni buni, înțelepți care pot să te susțină.

*IARTĂ-TE!

Tindem să fim duri cu noi, însă trebuie să învățăm să ne iubim. Poate am întreprins acțiuni de care nu suntem mândri. Iertarea de sine înseamnă acceptarea că nu ești perfect. Poate greșelile tale sunt mari, dar nu te auto-pedepsi. Recunoaște că ai greșit, iartă-te și încearcă să-ți îndrepți greșelile. E posibil să nu fii iertat din prima, bun moment de a exersa răbdarea, umilința. Scuza sinceră, fără condiții și așteptări, te va ajuta să primești iertarea.

*Fii iertător

Depășește suferința și vei dobândi o înțelegere matură a ceea ce înseamnă să fii smerit, curajos. Vom găsi motivația de a crea o atmosferă de iertare în casa noastră, în jurul nostru. Îi vom putea ajuta pe cei răniți să depășească suferința. Iertarea poate lumina inima, poate aduce bucurie în viața noastră. Se spune că nu îl poți iubi pe cel care ți-a greșit. Mulți oameni au descoperit că iertând, găsesc o modalitate de a-și deschide inimile.

A învăța să ierți, aceasta este provocarea

A ierta este important pentru tine, sănătatea ta mentală, dar și fizică. Nu este suficient să uiți că ai fost rănit. Mai important este să ierți că ai fost rănit. Oamenii ne pot răni, uneori chiar și fără nicio rea intenție, din neștiință. Le putem comunica acesta lucru, prin blândețe.

Învață să ierți pentru ca tu să fii un om bun, un om mulțumit cu sine însuși. A ierta poate fi o adevărată dovadă de altruism. Poate vom reuși să-i învățăm și cei din jurul nostru că e important să ierți.

Tu cum stai cu iertarea celor care ți-au greșit? A învăța să ierți e ușor sau poate fi o adevărată provocare, dar extrem de necesară?

Foto

11 comentarii la „Moduri de a învăța să ierți”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.