Memoriile unei gheise, 2006

coperta dvdFilmul “Memoriile unei gheise” este ecranizarea romanului cu acelasi nume. Pentru cei care ati citit deja cartea, povestea va este cunoscuta.

Filmul prezinta trecerea brutala de la copilaria unui copil la vanzarea acestuia pentru a deveni gheisa. O poveste a unui copil nefericit, maturizat inainte de vreme, ce planuieste noapte de noapte cum sa fuga. Este o poveste in care intervine invidia celorlalte fete, dragostea, razboiul care distruge tot.

Filmul “Memoriile unei gheise” a fost lansat in SUA, in decembrie 2005, iar trei luni mai tarziu ajunge si in Romania. Filmarea a avut loc intre septembrie 2004-ianuarie 2005 si a fost necesar un buget de 85.000.000$.

De-a lungul timpului, cele mai bune filme au fost recompensate cu premii. In anul 2006, acest film a primit mai multe premii. A castigat Premiul Globul de Aur pentru Cea mai buna coloana sonora si Premiul Oscar pentru Cea mai buna realizare cinematografica, Cea mai buna scenografie, Cele mai bune costume. A fost nominalizat la Premiile Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita intr-un film din categoria drama si la Premiile Oscar pentru Cea mai buna coloana sonora, Cel mai bun film, Cea mai buna editare de sunet.

Mi-a placut tag-line-ul acestui film, “Lumea mea este pe cat de interzisa, pe atat de fragila; fara misterele ei, nu ar putea supravietui.”

O gheisa trebuia sa urmeze multe cursuri de arte, sa stie sa cante la instrumentul cu 3 corzi « shamisen », era important modul in care se lasa pe podea, cum se ridica de la masa, cum turna sake. Regizorul a dus actorii pentru 6 saptamani in “Tabara de instructie Gheisa”. Aici s-a repetat fiecare scena. Repetitiile se faceau in kimonouri pentru ca actorii sa se obisnuiasca cu greutatea, textura si fluiditatea tinutelor. Cursurile de dans au scopul de a le ajuta sa isi perfectioneze limajul corporal specific gheiselor.

Intre regizorul filmului, Rob Marshall, si consultantul tehnic al romanului, Liza Dalby, a fost o stransa legatura. Ea este singura femeie din Occident care a trait si lucrat ca si gheisa. Primul lucru pe care l-a facut regizorul Marshall, a fost sa citeasca inca o data romanul, nedorind ca filmul sa fie un documentar cu gheise. Si iata ca a obtinut ceva unic, combinand drama personajelor cu exotisumul acestei lumi.

In China, filmul “Memoriile unei gheise” a fost interzis deoarece s-au temut ca acest film ar putea incuraja ideologiile antijaponeze. In China, gheisele sunt privite ca si prostituate. Actritele au fost de origine chineza, iar actiunea se petrecea in Japonia. Mai-marii tarilor, s-au temut ca nu cumva sa izbucneasca din nou conflictele dintre cele doua tari si sa nu isi aminteasca de abuzurile sexuale suferite de sute de femei din partea trupelor militare japoneze, in perioada invadarii Chinei.

Initial, Biroul de Stat pentru filme din China a acceptat difuzarea filmului, apoi au revenit asupra deciziei deoarece « prea sensibil si ca atinge probleme complexe. »

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.