Listă de provizii pentru perioada de autoizolare Coronavirus

Temeri în perioada de autoizolare Coronavirus

Perioada de autoizolare Coronavirus nu trebuie să ne înspăimânte. Panica celor din jur m-a cuprins și pe mine la un moment dat. Îi observam disperați prin magazine după mâncare. Împingeau coșuri enorme. Cumpărau tot ce aveau nevoie sau nu, pentru o perioadă lungă de timp. Din păcate, reveneau în magazin la scurt timp, la fel de disperați. M-am întrebat în cât timp vor reuși să consume tot. Și cât va ajunge la gunoi, expirat, neatins.

Am urmărit știrile din surse oficiale. Recunosc, mi-am făcut și eu provizii, dar evitând perioadele și magazinele supra aglomerate. Nu am exagerat cu nimic. Am cumpărat mai mult decât de obicei, strict pentru a nu ieși din casă prea des. Aș vrea să nu uitați că nu trebuie să cumpărăm sau să consumăm mai mult decât e normal, sănătos.

Listă de provizii pentru perioada de autoizolare Coronavirus

Eu am mereu în casă câteva alimente pentru a putea încropi rapid o masă. Alimente cu termen lung de valabilitate. Iată de ce perioada aceasta pe mine m-a prins, cumva, cu provizii. Provizii pe care acum le prețuiesc. Nu a trebuit să alerg prin magazine și să caut disperată.

Iată cum arată lista mea de provizii:

  • paste, orez, făină albă, făină de mălai, griș pesmet, zahăr

Optați pentru paste integrale, orez integral, sunt mult mai sățioase și sănătoase. O cantitate mai mică, ne satură mult mai repede. Făină albă nu prea folosesc, am luat un kg să fie în casă. Am optat pentru făină de pizza, ideală pentru chifle, baghete, pizza.

Zahăr alb și zahăr brut, doar câte o pungă de 1 kg. Făina de mălai nu ne lipsește, ne place mămăliga. Griș și pesmet pentru diverse preparate.

  • conserve

Aveam în casă conserve cu sos pentru paste și câteva conserve cu legume. Ne plac amestecurile de la Bonduelle. Luăm mereu năut, fasole roșie, mazăre.

Nu uitați de bulion sau concentrat de roșii. Poate fi folosit la paste, dar și la supe/ciorbe, sau sos pentru pizza.

  • lactate

Ne-am luat iaurturi, un cașcaval mare, brânză cottage și lapte. Avem mereu parmezan și unt în frigider. Am luat și smântână dulce pentru paste. Are termen mare de valabilitate, deci e bine.

  • mezeluri, carne

Nu prea consumăm salam sau șuncă. Dar ne plac mezelurile crud uscate și afumate, care rezistă bine în timp. Deci ne-am aprovizionat cu speck și jamon, feliate și vidate.

În congelator, avem mereu carne. Mulțumesc părinților mei că încă țin animale și ne dau tot timpul carne de porc, vită și pui/găină. O consumăm mai rar, dar e bine de avut o bucată de carne pentru friptură sau tocăniță, o supă caldă. Avem nevoie de proteine.

  • legume proaspete și congelate

Din păcate, prea puține legume proaspete putem depozita. Așa că cele congelate sunt o bună alegere. Optați pentru mixuri, e mult mai simplu. Iar dacă aveți legume preferate, pe care le gătiți mai des, nu uitați de ele. Noi luăm mazăre și fasole verde păstăi subțiri. Și câteva combinații de legume care se potrivesc la orez sau la supe.

Vă recomand să consumați cam tot ce e verde. Mazăre, spanac, rucola, valeriană, pătrunjel verde, ardei.

  • fructe, compoturi, gemuri

Fructele nu trebuie să ne lipsească din casă. Optați pentru cele cu multă vitamina C. Nu strică să aveți în casă câteva compoturi din fructe. Ajută și la pofta de dulce. Gemurile și mierea trebuie să le avem întotdeauna. Ne pot ajuta să facem deserturi gustoase.

  • apă plată, minerală, siropuri

Dacă nu aveți încredere în apa de la robinet, puteți să vă faceți provizii de apă. Vă plac sucurile? Puteți opta pentru siropuri naturale, în loc de sucurile din comerț. Mult mai sănătos și mai gustos.

De avut în casă!

A fost această nebunie cu drojdia. Nici acum nu reușesc să înțeleg ce face lumea cu atâta drojdie. Cea proaspătă nu poate fi congelată. Și dacă magazinele alimentare rămân deschis, mai ales brutăriile, de ce ne trebuie drojdie? Chiar vom face și consuma atât de multă pâine în aceste zile?

E bine să avem drojdie în casă, eu am optat pentru cea uscată. Mi s-a părut varianta cea mai potrivită.

Condimentele nu trebuie să le lipsească. Reușesc să facă un preparat mult mai gustos și să ne dea o stare de bine.

Uleiul și oțetul sunt esențiale. În lipsă de ulei, puteți folosi unt topit sau ulei de cocos presat la rece.

Dulciuri și chestii de ronțăit

Când citim, ne jucăm un joc sau ne uităm la film, avem tendința de a ronțăi ceva. Dulce sau sărat, nici nu mai contează, aveți grijă la cantitate. Eu am luat cicolata care ne place, jeleuri gumate, dar și semințe, alune, migdale. Nu am luat chipsuri, biscuiți, napolitane. Nu le avem în casă, nu le consumăm. Chiar nu îmi doresc să ne îngrășăm în această perioadă. Și nici nu sunt necesare și sănătoase pentru corp.

Sunt tare curioasă cum arată lista ta de provizii pentru perioada de autoizolare Coronavirus! Ce ți se pare esențial din lista mea și la ce poți renunța?

Foto

25 thoughts on “Listă de provizii pentru perioada de autoizolare Coronavirus”

  1. Eu am cumpărat cam aceleași produse că ține și tot așa puțin mai multe că de obicei sa nu trebuiască să ies foarte des.

    Reply
  2. Tot cam asa arata și lista mea cu produse, de fapt am luat cam tot ce iau luna de luna sa am în casa și mici provizii pt Paști. Vopsea de oua, un mascarpone pt tkramisu, castraveți murați chestii de genu. Nimic exagerat

    Reply
  3. Dintre cele enumerate de tine,am cumparat chestii de rontait si paste. In rest avem camara full, lada frigorifica :)) , lactate,branzeturi,avem noroc ca traim la tara si avem totul proaspat, le avem pe toate. Doamne ajuta sa trecem cu bine.

    Reply
  4. Ce nu am în casa, dar ar trebui, e o punga de gris, nu știu cum am omis. Bine ca am văzut în lista ta! Și la ce as renunta ar fi apa îmbuteliată, bem liniștiți de la robinet!

    Reply
  5. Mi se pare foarte bine gandita lista ta. Noi nu am mai gasit drojdie uscată si am congelat-o pe cea proaspăta. Am înțeles ca ar funcționa totuși. O sa o încerc in curand!

    Reply
  6. E esential si foarte bine sa ai o lista facuta! Sunt foarte multe persoane care in aceasta perioada au cumparat alimente in prostie, au luat prea mult sau au luat produse pe care oricum nu le mananca in general! Am vrut acum o saptamana sa imi cumpar o cutie de naut pentru a face hummus, insa nu am mai gasit absolut nimic…asta in conditiile in care nautul, desi este foarte bun din multe puncte de vedere, este consumat de destul de putine persoane

    Reply
  7. Si eu mi-am luat cam de toate, dar nu in cantitati mari, ci cat sa ajunga pe cateva zile. Doar drojdie nu am gasit deloc si mi-a parut rau, pentru ca eu faceam de obicei diverse aluaturi in casa.

    Reply
  8. Din momentul in care s-a anuntat ca vom fi izolati am tot facut provizii. Mi-am luat tot felul de chestii si am cate putin din fiecare categorie. La urma urmei se mai poate iesi pentru urgente si sper sa nu fiu pusa in situatia de a ramane fara produse indispensabile

    Reply
  9. La fel procedăm și noi. Ieșim la 2 săptămâni pentru legume, fructe, eventual apă. În rest, lista recomandată este foarte utilă și mai ales un semnal pentru cei care nu se gândesc și la alții.

    Reply
  10. Chiar azi am iesit la cumparaturi dupa sase zile si prima oprire a fost pentru fructe si legume. Mi-ai facut pofta de jamon🤦‍♀️

    Reply
  11. Eu nu mi-am facut provizii si nici nu am de gand sa imi fac, cel putin atata timp cat sunt magazinele deschise. In perioada asta cumpar produse proaspete, suficiente pentru 5-7 zile.

    Reply
  12. Noi nu facem neaparat provizii, dar o mare parte din produsele enumerate de tine se regasesc deja in casa.

    Reply
  13. Am luat si noi cate putin din tot ce luam de obicei. Nu am exagerat dar am luat ce a fost necesar. Drojdie nu am gasit nici eu.

    Reply
  14. Noi am luat faina (si am si drojdie de contrabanda, avand pile in supermarket), conserve de legume, legume congelate, fasole, orez, paste. NU prea multe, dar oricum cantitate mai mare decat de obicei pentru ca vrem sa iesim cat mai rar.

    Reply
  15. Lista e functie de obiceiuri, de nr persoane, de nivelul de trai. Copiii au alte necesitati decat adultii. Ai un animal in casa sau n-ai. La cei 71 de ani iai me si ai sotiei sunt mai importante medicamentele. Referitor la lista, eu m-as asigura de paste, orez, faina, malai, fructe si legume proaspete, conserve de legume, paste si bulioane, ceva care sa-mi permita sa rezist in casa o saptamana fara sa ies.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.