Ivan cel Groaznic de Henri Troyat recomandare lectură

Ivan cel Groaznic de Henri Troyat – lecție de istorie

Cine nu a auzit de Ivan cel Groaznic? Dar câți știu adevărata lui poveste? A fost un țar sângeros, dur și nemilos. Dar de ce a ajuns așa? Asta m-a făcut pe mine curioasă. În spatele unei astfel de personalități, mereu se ascunde ceva. Am vrut să descopăr secretul lui.

Printre multe cărți cu povești, strecor și câte o carte de istorie. Editura Corint mi-a spus la dispoziție cartea și le mulțumesc. Am mai pus ochii la ei pe câteva cărți asemănătoare. Îmi plac aceste cărți cu povești de istorie. Ne ajută să înțelegem mai ușor istoria.

Ivan cel Groaznic – de ce groaznic?

Se știe despre ruși că sunt extrem de duri. Nemiloși și neînfricați. Nici Ivan cel groaznic nu a fost mai prejos. Deși a fost copil dorit și așteptat de părinți, Ivan nu s-a bucurat de afecțiunea părinților. Tatăl lui, Vasili, moare când el are doar trei ani. Mama lui, Elena, moare otrăvită când el are 8 ani. Deși rămâne orfan de mic, nu suferă după pierderea părinților. Dar simte de multe ori nevoia de afecțiune.

Ivan este tânăr dur, nicio faptă sângeroasă nu îl face să se cutremure. Îi place să omoare oameni și nu are niciun sentiment. Ajuns la maturitate își dorește o soție. Sunt aduse pentru el o mie de fete frumoase și din familii bune. Țarul Ivan le vizitează, discută cu ele, iar la final o alege pe Anastasia. Ea provine dintr-o familie bună, e frumoasă, dar și foarte deșteaptă. Asta l-a atras cel mai mult pe Țar.

Ivan cel Groaznic

Ivan cel groaznic, și totuși cu frică de Dumnezeu

Puțină lume știe despre Ivan cel Groaznic că a fost tare credincios. Asculta slujba câte 4 ore fără să dea niciun semn de oboseală. Mergea la mănăstire în prima săptămână de post. Postea, se ruga, se împărtășea și se reculegea la mormântul Sfântului Serghei, făcătorul de minuni.

Însă avea o percepție greșită asupra vieții. Se considera superior tuturor. Mai sus de el, era doar Dumnezeu. Poporul este doar un furnicar fără valoare. Oricând poate fi strivit de el. Nu ține cont de popor. Pentru el contează doar ce crede Dumnezeu. Iar El i-a dat de multe ori de înțeles că e de partea lui. Și Dumnezeu îi dă voie la acest dezmăț.

Ce consideră el dezmăț? A fost el chiar atât de groaznic pe cât se zvonea? Veți afla citind cartea.

Vouă vă plac aceste cărți care cuprind lecții de istorie? Aveți curiozități legate de istorie?

 

76 de comentarii la „Ivan cel Groaznic de Henri Troyat recomandare lectură”

  1. Super faina cartea! Toti tarii Rusiei s-au crezut superiori, in afara de Ecaterina cea Mare care sustinea cu tarie ideile iluministe si abolirea serbiei. Probabil de aceea, perioada tarista s-a terminat într-o maniera atat de sangeroasa.

    Răspunde
  2. Nu sunt mare fan carti istorice, probabil pentru ca prin liceu am avut probleme pe la istorie :)) totusi, la bac am avut o nota frumusica 😀

    Răspunde
  3. De mică am slăbiciune pentru tot ce înseamnă istorie, de la cărți, filme sau vizitat muzee. Mereu sunt cu ochi și urechile pe acest subiect.

    Răspunde
  4. De obicei nu citesc carti de acest gen.
    Poate, totusi, când voi simți nevoia unei astfel de lecturi, o sa iau in considerare acest articol.
    Multumim pentru toate informatiile!

    Răspunde
  5. Am auzit de el prin liceu, cred, însă nu știam că e și credincios. Deși, cum zici, pare cam înțeleasă anapoda credința lui din moment ce ucidea cu sânge rece, iar Dumnezeu cere să nu ucizi.

    Răspunde
  6. Am cumparat aceasta carte la vreun an dupa Revolutie. Atunci s-a deschis lo librarie Humanitas la mine in oras si cartile pur si simplu se topeau dupa rafturi, nu faceau fata la cererea mare. Era o colectie care cuprindea si pe Petru cel Mare, pe Ecaterina cea Mare si dupa multe ture am reusit sa-mi iau tot ce-mi doream.

    Răspunde
  7. Am citit cartea prin liceu. Mereu am fost fascinata de istorie si de povestile de acest fel. Jasmine a mea e totul opusul meu. Mi-a spus ca :”istoria e istorie pentru a ramane in istorie”.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.