Istoria albinelor de Maja Lunde – bestseller internațional
Despre cartea, Istoria albinelor de Maja Lunde, citisem într-un grup de lectură. Fusese propusă cartea lunii, așa că am comandat-o și eu. Părerile celor care citiseră cartea, au fost împărțite despre poveste. Speram să fie lectura captivantă, dar și utilă. Am așteptat cu nerăbdare coletul cu cărți de la Cartepedia și am citit-o la momentul potrivit.
Pentru fiecare carte, avem nevoie de o dispoziție anume. Eu adun mai multe cărți pe noptieră și le citesc în ordine. Alternez tipuri de lectură și autori.
Istoria albinelor de Maja Lunde – un roman vizionar
Cartea se împarte în trei timpuri diferite. Povestea descrie viața a trei familii diferite din ani diferiți. Poveștile se împletesc pe etape și poate părea greu de urmărit. Dar merită citită cu atenție, povestea.
Tao și Kuan, fiul lor, Wei-Wen, China, anul 2098
Tao lucrează pe o plantație de pomi fructiferi. Ea îndeplinește sarcinile unei albine. În China, în anul 2098, polenizarea florilor pentru a obține fructe, se face de către oameni. Acesta este rolul în viață. Fac puțină școală, tot mai puțină școală și apoi sunt duși pe plantații. Aici, învață cum să se cațere în copaci și cum să polenizeze fiecare floare cu ajutorul unei pensule. Fiecare creangă ruptă înseamnă penalizare la salar.
Când ajunge acasă, Tao se ocupă de educația fiului lor, Wei-Wen. Și și-ar dori o viață mai bună pentru el. Dar nu se prea poate. În singura lor zi liberă, după multe luni de muncă. decid să meargă la o plimbare. Urmează un picnic cu porții de mâncare, și ar fi trebuit lecții de matematică. Dar copilul este atras de natură. Iar tatăl îl scutește de teme, spre dezamăgirea mamei. Doar două clipe de liniște au fost necesare pentru ca tragedia să se întâmple cu Wei-Wen.
George și Emma, fiul lor, Tom, SUA, anul 2007
George provine dintr-o familie cu tradiție de apicultori. A sacrificat totul de dragul stupilor. Toți banii au fost strânși pentru educația lui Tom. Urma să învețe marketing, vânzări ca să preia afacerea familiei și să ducă tradiția mai departe. Acesta era visul lui George și Tom trebuia să-l îndeplinească. Dar Tom este atras de artă, lectură și are talent la scris. Profesorul de engleză îl încurajează să scrie, spre dezamăgirea tatălui.
Din păcate, schimbările climatice, afectează albinele. George tot speră că își poate salva stupii și afacerea, dar are nevoie de ajutorul lui Tom. Entuziasmul lui Tom și ideile lui tinerești împletite cu pasiunea și cunoștințele lui George, pot salva albinele?
William și Thilda, fiul lor, Edmund și cele 7 fiice, Anglia, anul 1852
William este un negustor de semințe. Om de știință, ajunge sub aripa protectoare a profesorului său. A făcut multe cercetări și urma să ajungă renumit. Însă s-a îndrăgostit, și-a întemeiat o familie și au urmat copiii. Timpul pentru studiu a fost tot mai puțin. Multele guri trebuiau hrănite mereu și mereu, trupurile îmbrăcate și picioarele încălțate. Dar toate sunt bani, mulți bani. Frustrarea îl doboară. Cade la pat, medicii nu îi pot identifica nicio boală. Și zace zile în șir în pat.
Declicul se face când Edmund îl anunță că a închis magazinul. Și îl roagă pe William, ca tată, ca și cap de familie, să încerce să se ridice din pat. Înțelege că familia lui are nevoie de el. Într-o zi, se ridică din pat, se tunde și își rade barba. Are un nou țel în viață. Va dovedi ce poate și va arăta tuturor tot ce știe.
Interesant subiect, chiar trebuie să prețuim tot ce avem în jur
Interesant!
Sunt curioasa cum este cartea.
Mi-a trezit interesul. O sa caut cartea sa o citesc
La prima vedere pare o carte grea dar captivanta.Exact cum imi place mine.
Am citit si eu despre ea, dar numai comentarii pozitive si-mi propusesem s-o citesc s eu.
M-am apucat acum de carte, sper s-o termin in weekendul acesta.
Această carte ar fi un cadou foarte util pentru tata. Este pasionat de albine.
Interesanta carte….chiar mi a plăcut recenzia ta…
Pupici
Pare chiar interesant, nu e deloc cum m am gandit ca o sa fie
Daca dispar albinele cred ca aceasta carte o sa devina realitate. Ar trebui sa o citim cu totii si sa avem mai multa grija de natura.
Foarte interesant. Cred ca astfel de carti sunt foarte utile pentru pasionati.
Daca albinele n-ar mai exista, s-ar cam alege praful de lumea pe care o stim, mi-ar placea sa citesc aceasta carte.
Deși nu m-a atras niciodată cartea, recenzia ta mi-a stârnit interesul.
Chiar mi-ar placea sa citesc cartea asta, banuiesc ca este o evolutie de la o perioada la alta si cum ajung de fapt albinele sa dispara cred, daca oameni sunt cei care fac ,,polenizarea,,.
Este prima oara cand aud de aceasta carte. Pare interesanta, din ce ne povestesti tu.
Interesant, am de cumparat un cadou si cartea asta e perfecta, pt ca e pasionata, mersi!
Cred ca este o carte foarte interesanta, dar si din care sa invatam cate ceva.
Din pacate cunosc destul de putine aspecte legat de acest subiect si o astfel de lectura mi-ar fi utila
Foarte interesat subiectul .. personal nu pot sa ma laud ca am o cu cunoștința prea vasta când vine vorba de aceste mici creaturi .
La inceput, m-am gandit ca nu mi-ar placea cartea, dar pe masura ce am citit recenzia ta, mi-am schimbat parerea, cred ca totusi ar fi pe gustul meu! 🙂
eu, cand am vazut titlul, chiar am crezut ca e genul ala de lucrare stiintifica, un fel de manual de istorie a albinelor, si nu mi s-a parut prea tentanta. Acum m-am sucit si o vreau si eu. O pun pe lista de lecturi – Istoria albinelor!