Întreținerea și aerisirea caloriferelor – de ce este important să o facem la timp?

Întreținerea și aerisirea caloriferelor – acțiune obligatorie

Investim timp și bani pentru locuința noastră pentru a ne asigura maxim de confort. Alegem cu gijă tot ce e necesar și punem accent pe calitate. Pentru ca toate să funcționeze corespunzător, trebuie să facem și lucrări de întreținere. Pentru ca un calorifer să aibă randament maxim, el trebuie aerisit și curățat periodic.

În anotimpul rece, ne dorim ca în casă să fie cald. Deși creștem temperatura la termostat, în casă e tot rece. Acest fapt se datorează radiatoarelor care nu funcționează corespunzător. Deci, ce e de făcut?

Când și cum se face întreținerea și aerisirea caloriferelor?

Se recomandă ca aerisirea caloriferelor să se facă toamna. Cel mai bine e să se facă după câteva zile de la pornirea instalației. Această operațiune poate fi făcută de câte ori este necesar. Însă ideal este toamna.

Cum știm că e nevoie de întreținerea și aerisirea caloriferelor?

Un calorifer funcționează perfect atunci când se încălzește complet, de sus până jos. Când partea de jos rămâne rece sau e doar puțin caldă, sau când pornește centrala se aud niște zgomote, e semn că trebuie aerisite.

De ce se formează bule de aer în radiator?

Apa intră în calorifer prin partea de sus. Ea traversează caloriferul în diagonală și iese prin partea de jos. Astfel se pot forma bule de aer care împiedică încălzirea uniformă a radiatorului. Aerisirea caloriferelor înseamnă eliminarea acestor bule de aer, permițând încălzirea și funcționarea lor cât mai eficientă.

Cum aerisim caloriferele?

Această acțiune se face cu minim de efort și deranj, însă poți apela și la un instalator. Dacă te decizi să încerci să faci singur, iată ce trebuie să faci:

  • oprește centrala și cei doi robineți ai caloriferului. Vei avea nevoie de o cheie sau de o șurubelniță, un vas și o cârpă.
  • începe aerisirea cu cel mai apropiat calorifer de centrală. Rotește șurubul aerisitorului spre stânga cu ajutorul șurubelniței. Ținem vasul la gura aerisitorului. La început va ieși aer, apoi aer cu apă. Lăsăm câteva secunde până când curge doar apă. Pentru a grăbi aerisirea, poți deschide puțin robinetul de retur. Apa care intră prin partea de jos, va împinge aerul în sus și va ieși mai ușor.

întreținerea și aerisirea caloriferelor

  • după ce curge doar apă, semn că nu mai este aer în calorifer, închidem bine aerisitorul. Deschidem robineții de tur și retur. Și ne mutăm la celălalt calorifer.
  • în timpul aerisirii caloriferelor, vei observa că presiunea din instalație scade. O poți regla din robinetul de umplere al centralei.

Odată ce ai făcut întreținerea și aerisirea caloriferelor, protejezi anumite componente ale centralei, cum ar fi pompa care împinge apa în circuitul de încălzire. 

De ce e bine să ne ocupăm de întreținerea și aerisirea caloriferelor periodic?

În primul rând, dacă ținem la buzunarul nostru. Un calorifer neaerisit înseamnă un consum mai mare de energie pentru a avea temperatura dorită.

În al doilea rând, dacă ținem la longevitatea caloriferelor. Cu cât le vom curăța și aerisi mai des, cu atât ele vor avea randament mai bun.

Tu cât de des aerisești caloriferele? Știai cât de importantă este întreținerea și aerisirea caloriferelor?

Foto

28 thoughts on “Întreținerea și aerisirea caloriferelor – de ce este important să o facem la timp?”

  1. Desi nu am o centrala, iar caldura o primesc de la termoficarea orasului, ma confrunt cu aceste probleme mereu. Nu ma pricep si nici nu pot sa fac acest lucru, am chemat un instalator, caloriferele mele unele abia incalzesc, altele nu incalzesc deloc.

    Reply
  2. Multumim mult pentru sfaturi, aici unde locuiesc eu nu prea exista asa calorifere ca in Romania. Caldura vine din podea si prea avem treaba cu aerisitul. Stiu ca era destul de important in Romania, sotul meu se ocupa mereu de aerisirea lor! 😀

    Reply
  3. Nu stiam ca te pricepi si la intretinerea instalatiei de incalzire, zau! Eu sunt paralele cu astea. Norocul meu ca am un sot priceput care le face pe toate, inclusiv aerisirea caloriferelor. Daca aveam unul din ala de nu stie cu ce mana sa apuce ciocanul, il omoram de mult :))

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.