Iluminatul casei: importanță și beneficii

22

Iluminatul casei privit ca un element de decor

Iluminatul casei este între decorațiune și utilitate. Într-o locuință, avem mare nevoie de lumină. Lumină naturală pe cât posibil, însă e importantă și cea artificială. Așa că trebuie să fim atenți când proiectăm casa. Ideal este să ne folosim cât mai mult de lumina naturală. Și acolo unde e cazul, vom suplimenta cu corpuri de iluminat.

Când am amenajat casa, corpurile de iluminat au fost ultimele cumpărate. De ce? E simplu! Am vrut să vedem de câtă lumină naturală dispunem într-o încăpere. Și ne-a ajutat și articolul cum alegem becul potrivit pentru fiecare cameră. Am găsit informații utile pe care le-am pus în aplicare.

iluminatul casei

Importanța iluminatului casei

Iluminatul casei este un element important de decorare a casei. Cu toții avem nevoie de lumină multă în casă. Lumina dă senzația de spațiu mai mare. Lumina pune în valoare diverse obiecte de decor ale unei încăperi, iar pe altele le menține în umbră. Lumina poate da o nuanță aparte lucrurilor colorate dintr-o încăpere. Și surprinzător, lumina ne afectează starea sufletească, performanțele și sănătatea mentală.

Lumina este sursa vieții.

Ea reușește să ne umple de energie și optimism. Fără lumină, nu ar fi viață. Lumina naturală ne dă o senzație de căldură. Iar când nu este posibil, o aducem în casa noastră prin astfel de becuri.

O casă cu multe ferestre nu poate asigura lumina dorită în orice anotimp. Chiar și vara ne confruntăm cu zile mai puțin însorite. Lumina artificială, bine gândită, poate face încăperea foarte luminoasă. Lumina are multiple beneficii terapeutice și iluminatului casei ar trebui să fie o prioritate când e vorba de amenajare. Fără lumină, nu ar fi atâtea culori și nuanțe.

iluminatul casei

Iluminatul casei – parte a amenajării interioare

Lumina joacă un rol important în iluminatul casei. Când amenajează o casă, oamenii se concentrează pe mobilă și covoare. Majoritatea uită de corpurile de iluminat și lumina necesară într-o încăpere. De multe ori, se simt copleșiți, triști în propria casă și nu știu de ce.

 • Optează pentru o locuință cu geamuri mari, dacă nu e posibil, improvizează

E important să optăm pentru o casă cu geamuri mari pentru a ne bucura de lumina naturală. Dacă acest lucru nu este posibil la toate camerele, improvizează. Poți aduce mai multă lumină cu ajutorul oglinzilor orientate față în față cu geamul. Reflexia din geam va face camera mult mai luminoasă.

 • Alege corpurile de iluminat în ton cu mobila

Dacă mobila este în stil clasic, caută corpuri de iluminat vintage. Dacă toată casa este decorată modern, alege corpuri de iluminat cât mai futuriste.

 • Lumină multă, albă pentru camerele de studiu, birou, bibliotecă

În camerele unde se lucrează și se citește mult, alege corpuri de iluminat de birou. Ele sunt special concepute și gândite pentru birouri. Lumina este rece, albă, pentru a te ajuta să te concentrezi.

 • Folosește lumânări pentru o atmosferă mai intimă

Dacă ești o fire romantică, poți opta pentru lumânări. Am admirat mereu acele candelabre vechi care aveau loc pentru lumânări. Mi se par tare romantice și potrivite pentru living.

iluminatul casei

Cât de important este pentru tine iluminatul casei? Pui accentul pe lumina din fiecare încăpere? Ai potrivit corpurile de iluminat și lumina becurilor cu mobila și destinația camerei? 

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

22 Comments

 1. În urmă cu ceva ani, habar nu aveam să aleg corpurile de iluminat. Mergeam la magazin și alegeam un bec la întâmplare. Articolul tău conține multe sfaturi utile, de care orice persoană ar trebui să țină cont.

 2. de mare ajutor articolul catre care ai facut trimitere cu sfaturi pentru alegerea becului potrivit pentru fiecare incapere din casa. Eu am dat peste el acum ceva timp si de atunci sunt mai atenta cand imi comand sau cumpar becuri pentru ca stiu ca, in functie de destinatia unei incaperi, ea are nevoi diferite in materie de iluminat.

 3. Pun foarte mare accent pe lumina, de aceea caut intotdeauna becuri cu lumina alba. Sa stii ca in unele camere le-am potrivit cu mobila, dar nu si cu destinatia camerei. Prefer multa lumina si in toate camerele la fel 🙂

 4. Ai atins un punct important în viață, pentru că lumina joacă un rol atât de important!
  Prea multă lumină artificială sau prea puțină naturală, afectează sănătatea.
  Și dacă în tinerețe nu acordăm importanță acestui ”amănunt”, se contorizează la bătrânețe.
  Ai dat soluții, ai făcut trimiteri, bravo.

 5. O, da! Si eu privesc sistemul de iluminat ca pe decoratiuni pentru ca lustrele alese chiar pot schimba total infatisarea incaperilor.

 6. Iubesc lumina și dacă este după mine, prefer in fiecare camera sa fie lumina. Sunt foarte bune criteriile de selecție. La unele dintre ele nici nu ma gândisem

 7. Consider ca este foarte important sa punem accent si pe acest aspect. Toata camera se vede mult mai frumos daca este pusa intr-o lumina buna

 8. Ador lumina naturala- de aceea am și ferestre mari în toata casa.
  Sistemul meu de iluminat este perfect, din punctul meu de vedere dar, recunosc ca nu sunt foarte artistice, ci mai mult functionale. Desi, cateodata, imi doresc mai mult simt estetic decat functionalitate, macar in dormitor!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Comuniune de Ann Patchett
Comuniune de Ann Patchett recomandare lectură

Comuniune de Ann Patchett - bestseller Comuniune de Ann Patchett este un roman nebun. Coperta te atrage, pui mâna pe...

Close