5 sfaturi cum să gătim mai eficient

Cum să gătim mai eficient și mai rapid?

Îmi place să gătesc, însă timpul nu e întotdeauna de partea mea. Mi-ar prinde bine niște ajutoare în plus. Mi-aș dori să gătim mai eficient, mai rapid. De multe ori, am laptopul în bucătărie. Între diferite etape de gătit, lucrez. Eu încerc să gătesc acasă cât mai mult. Știu că așa e cel mai sănătos.

Tot mai multe femei se plâng de lipsa timpului pentru gătit. Majoritatea apelează la semipreparate sau fast food din lipsă de timp. Poate dacă ar primi ajutor din partea soțului, ar fi mai bine. Poate dacă ar avea la îndemână niște ajutoare, ar găti mai eficient. Tehnologia există pentru a ne face viața mai ușoară. Tehnologia împreună cu respectarea câtorva sfaturi, te vor ajuta să gătești mai bine.

Sfaturi cum putem să gătim mai eficient

Organizarea din timp te poate ajuta mult. E bine să gătim preparate pe placul familiei. Și pentru cel puțin 2 zile. Evită să gătești des, te vei plictisi și vei abandona activitatea.

1. Organizare meniu pe săptămână

E bine să discutați cu membrii familiei despre meniul săptămânal. Să cădeți de comun acord pentru preparatele culinare. Consider că sunt suficiente 2 supe difertie pe săptămână. La preparatul de bază, puteți opta pentru tocănițe, pilaf, diferite preparate cu cartofi. Optați pentru acele preparate care se pretează a fi reîncălzite. Nu uitați de desert făcut în casă. Astfel veți evita să consumați produse dulci din comerț. A găti acasă ne ajută să avem un stil de viață mai sănătos.

2. Gătire preparate rapid

Nu mă refer la semipreparate, ci la grill. Cu ajutorul unui grill, putem găti carne și legume delicioase. Peștele făcut la grill este gustos. Legumele la grill vor fi acceptate de copii pentru că își păstrează culoarea și aroma. Grillu poate avea o mulțime de întrebuințări cu puțină imaginație. Noi prăjim pâinea, încălzim produsele de patiserie. Poți coace vinete, ardei, găti ciuperci. Nouă ne plac preparatele la grătar, însă nu avem mereu timp. Grillul ne ajută să preparăm o masă rapidă, dar și sănătoasă. Alege de aici varianta de grill care ți se potrivește. Asigură-te că familia ta mănâncă preparate proaspete și variate zi de zi.

gătim mai eficient

3. Pentru preparate mai deosebite, lasă tehnologia să te ajute

Ești fan supă de fasole boabe cu ciolan? Ești fan tocănițe? Ai prepara și paste, dar fără să stai să combini ingredientele? Vara evităm să gătim astfel de preparate chiar dacă ne plac la nebunie. Atunci lasă tehnologia să te ajute. Cine a gândit acest ajutor de bucătărie, trebuie răsplătit. Cu ajutorul lui, putem avea masa gata la timp. Te poți ocupa de casă, de copii, de flori. Masa se pregătește singură. Trebuie doar să o servești. E ideal să poți face pâine și cozonaci cu minim de efort. Poți îndrăzni să faci iaurt, chiar și gem. Cum să nu-l iubești?

4. Ingrediente variate în casă

Recomand să mergeți o dată pe săptămână la cumpărături. Atunci să vă aprovizionați cu tot ce e necesar. Ingredientele neperisabile rezistă mult și bine. Orez, zahăr, făină, paste, sosuri, ulei, condimente. Vei învăță să faci rețete variate cu ce ai în casă. Vei evita să mergi zi de zi la shopping și să cheltuim mai mult decât e necesar. Eu așa fac, doar legumele și fructele, lactatele și ouăle le cumpăr de 2 ori pe săptămână.

5. Congelează ce nu se mai consumă

Există multe preparate pe care le facem în cantitate mai mare. Fierbem mai multă supă de pui. Consumăm carnea și legumele, dar rămâne supa. Supa de pui se poate congela și folosi mai apoi ca bază la orez sau tocanite. Sarmalele se pot congela lejer. Nu evitați să congelați legume dacă ați tăiat mai multe. Așa vei avea la îndemână totul când vrei vrea să gătești rapid.

Care sunt ajutoarele tale în bucătărie? Tu cum crezi că ar trebuie să ne organizăm ca să gătim mai eficient?

Foto

23 thoughts on “5 sfaturi cum să gătim mai eficient”

  1. eu gatesc in casa, dar mai rara vara. e o perioada extrem de calduroasa in care parca nu am manca mai nimic. si cand ni se face foame, incropim repede ceva, altfel mancarea risca sa se strice daca e tinuta pe perioade lungi

    Reply
  2. Nici eu nu ma ating de supe la plic sau lucruri de genul… Legumele pe grill sunt adorate si la noi in casa. Gatesc cat pot de des, dar nu am un meniu organizat. Dar ceea ce ai scris aici , s-ar putea sa ma tenteze sa ma organizez mai bine in bucatarie. 😉

    Reply
  3. Sfaturi utile în vremurile acestea atât de încărcate!
    Ca și tine mă adaptez vremurilor și aplic tot felul de idei ”ajutătoare”.
    Uneori gătesc spre exemplu la cuptor meniuri pentru 2-3 zile pe care le păstrez în recipiente din yena la frigider.
    Mulțumim!

    Reply
  4. aia cu meniul pe o saptamana nu merge la noi, ca noua ne vin poftele pe parcurs, asa ca degeaba fac meniu. Daca Mr. are pofta azi de un anumit fel, trebuie facut. In schimb, si eu congelez legumele. Azi am facut piata si mi-am curatat dovlecel, fasole teci si le-am pus in pungute feliate sau tocate sa am toata saptamana.

    Reply
  5. Sunt de acord cu sfaturile tale si le aplic in bucataria mea. Congelez mancarea ramasa si o consum dupa un timp, gatesc retete rapide si ador tehnologia in bucatarie.

    Reply
  6. Viața și vremurile ne impun anumite soluții. Sfaturile tale sunt binevenite.
    Și eu congelez legume, fac 2-3 feluri de mâncare, nu cantități mari iar între ele, încropesc diverse meniuri ad-hoc.

    Reply
  7. Sfaturile tale sunt foarte utile doar ca eu sunt extrem de dezorganizata. Mi se intampla in ultimul timp sa fac mancare si sa nu se manance. Sotul meu a devenit tare pretentios. Niciodata nu mi-am facut meniu pe o saptamana si totusi cred ca asta ar fi o idee tare buna

    Reply
  8. Grilul este baza la mine. Nu functionez dupa nici un plan si nu-mi propun nimic la inceput de saptamana. Poate ca ar trebui sa te am drept exemplu. Tu pari extrem de organizata

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.