Friedrich, marele detectiv de Philip Kerr recomandare lectură

15

Friedrich, marele detectiv – războiul prin ochii de copil

Friedrich, marele detectiv de Philip Kerr este o carte despre al Doilea Război Mondial. Însă povestea este spusă prin ochi de copil. Deși am citit multe cărți despre acest subiect, cele văzute prin prisma copiilor, sunt cutremurătoare. Pentru ei, totul este simplu, clar. Adulții se axează pe detalii, date. Cei mici văd întâmplările cu ochi nevinovați.

Frumoasa carte, chiar dacă povestea e tristă, trebuie citită de adolescenți și adulți. Războiul poate fi înțeles diferit, explicat de un copil. Cartea o puteți găsi pe site-ul Editura Corint.

Friedrich, marele detectiv – războiul distruge tot

M-a impresionat mult această carte. Mi-a dovedit că nu am înțeles încă cât de multe valori a distrus războiul. Opere de artă de mare valoare sunt furate. Cărți scrise de mari autori, cărți valoroase, au fost arse fără nici cel mai mic regret. Oamenii ajung să se teamă pentru viața lor în orice moment petrecut pe stradă. Copii care se întorc împotriva părinților. Fii care sunt îndoctrinați de Hitler și ajung să-și trădeze propria familie.

Friedrich, marele detectiv

Povestea unei cărți și a unui copil

Friedrich este un copil care iubește cărțile. Primește cadou o carte minunată, scrisă de un prieten de familie, Emil și detectivii. Cartea este cu atât mai valoroasă cu cât are un autograf special pentru el. Un copil care prețuiește lectura, este un copil deosebit, sensibil. Viața lui liniștită este tulburată când află că trebuie să predea cartea preferată pentru a fi arsă.

Războiul este greu de înțeles pentru el și nu vede legătura cu cartea lui preferată. Chiar dacă acea carte este pentru copii, autorul militează pentru pacifism. Și toate cărțile unor astfel de autori trebuie distruse. Nu prin pace Germania se va putea ridica în fața țărilor care încearcă să-i îngenuncheze, așa îi spune fratele lui.

Copil cuminte, predă cartea fratelui și chiar urmărește cum peste 300.000 de cărți sunt arse. Însă e bucuros că are secrete față de fratele lui. Mai are două exemplare din cartea preferată, ascunse prin camera lui. Așa trece mai ușor peste supărarea creată de frate.

Fire atentă la detalii, ajunge să fie un mic detectiv

Copiii adoră să fie implicați în treburi de oameni mari. Împreună cu prietenii lui, găsesc prin parc multe lucruri pierdute pe care le predau poliției. Într-o zi, li se propune să fie detectivi adevărați. Să ajute cu adevărat poliția și țara. Ce mare onoare, își zic. Asta până când primesc instrucțiunile și află cine e omul pe care trebuie să-l spioneze.

Friedrich se află între ciocan și nicovală. Nu poate spiona persoana propusă de poliție. Dar nu vrea să-și trădeze nici prietenii care au încredere în el. Copil fiind, va fi nevoit să se maturizeze mai repede decât și-ar fi imaginat. O decizie trebuie luată rapid. Va lua decizia bună?

Friedrich, marele detectiv

O carte pentru copii, care îți va capta atenția rapid. Va reuși să te țină în suspans până la ultima pagină. 

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

15 Comments

  1. Prea multa presiune pusa pe umerii unui copil, pe bune. Am mai citit carti despre ororile razboiului vazute prin ochii unui copil, dar niciodata una despre un copil pus sa spioneze si sa tradeze astfel increderea prietenilor. Sunt curioasa ce decizie va lua.

  2. Razboiul le distruge inocenta si le rapeste stabilitatea copiilor si asta cred ca e cel mai rau lucru vazut prin ochii lor. Am citit multe carti care au ca tema razboiul dar niciuna vazuta prin ochii unui copil.

  3. O carte care are tot ce mă atrage de obicei. Mi-ar plăcea să o citesc, cu atât mai mult cu cât totul se vede prin ochii unui copil.
    Mulțumesc pentru recomandare!

  4. Il inteleg pe Friedrich, si mie mi-a placut cartea Emil si detectivii. Dupa cate stiu este scrisa de un rus si astfel s-ar deslusi si de ce trebuie arsa. Ce ti-e si cu politica asta, eu am citit-o deoarece nu puteam citi in acea perioada decat carti scrise de autori rusi si Friedrich nu o poate citi tocmai ca-i scrisa de un rus.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
idei de vacanță
Idei de vacanță în siguranță

Idei de vacanță pe timpul pandemiei Pandemia ne-a dat toate planurile peste cap. Însă omul este capabil să se adapteze...

Close