Frații de la Auschwitz de Malka Adler recomandare lectură

Frații de la Auschwitz – noua lectură

Cartea, Frații de la Auschwitz de Malka Adler, o am pe listă de ceva timp. Mi-am dorit mult să o citesc. Trebuia să facă parte din colecția mea. Dar mi-am propus ca anul acesta să citesc cât mai variat. Zilele trecute am început această lectură. Poate părea dură, tristă, dar e o realitate pe care unii au trăit-o. Astfel de lectură sunt menite pentru a ne învăța să apreciem mai mult tot ce avem.

Această carte se poate comanda de pe Libris. O găsiți la categoria Beletristică, Literatură universală.

Frații de la Auschwitz – o familie despărțită de Holocaust

Războaiele au distrus o mulțime de familii. Cei mai norocoși s-au regăsit după război. Cu multe traume, dar au putut merge mai departe fiind împreună. Alții au învățat să trăiască singuri, cu familia doar în amintiri.

Frații, Dov și Yitzhak, trăiau împreună cu familia într-un sat din Ungaria. Auzeau vag despre război și nu îl băgau în seamă. Era departe, viața lor continua normal. Școală, muncă și joacă, având familia alături, simțindu-se protejați. În anul 1944, naziștii vin în sat pregătiți să adune toți evreii. Au o oră să-și facă un bagaj de membru de familie. Atât.

Frații de la Auschwitz

Cu trenul, spre Auschwitz

Sunt urcați în trenuri de vite, transportați în condiții inumane, spre lagăre. Cei mai slabi și bătrânii, nu se rezistă drumului. Unii mai curajoși încearcă să fugă, dar sunt împușcați fără ezitare.

Viața din lagăre este grea, însă chiar și cei mai tineri învață să se descurce. Este o luptă pentru supraviețuire, fiecare zi este un nou coșmar. Copiii sunt despărțiți de familie și nimeni nu îi protejează. Fiecare e doar pentru el. Nu e timp pentru ajutorarea altora și pentru empatie.

Mâncarea este puțină, orele de somn insuficiente și pe niște scânduri. În doar câteva luni, din oamenii puternici, mai rămân doar niște umbre îmbrăcate în pijamale dungate murdare.

Muncă și ore chinuitoare de stat în picioare pentru apel

Deținuții mai puternici sunt puși să muncească câte 16 ore, cu hrană puțină, fără pauze, indiferent de condițiile meteo. Iar seara, ajunși înapoi în lagăre, își doresc doar să se întindă pe patul tare. Dar acest lucru nu e posibil. Trebuie să stea ore întregi în picioare pentru a fi numărați. Iar dacă numărătoare nu iese din prima, se reia. Un chin.

Final de război

Războiul se apropie de sfârșit, nemții știu asta, și încearcă să omoare cât mai mulți deținuți. Unii sunt mai norocoși și scapă de moarte, după viața chinuită din lagăr. Însă nici ce urmează nu e mai ușor.

Mulți mor după război din cauza bolilor sau foamei. Puțini își regăsesc familiile și un gram de putere pentru a merge mai departe. Nu e ușor, dar stă în natura umană să vrei să mergi mai departe.

Citește cartea, Frații de la Auschwitz, și încearcă să-ți imaginezi prin ce au trecut milioane de oameni. O carte de citit și de avut în bibliotecă.

18 thoughts on “Frații de la Auschwitz de Malka Adler recomandare lectură”

  1. O pun pe lista, ca doar stii ca sunt fana a cartilor pe tema asta. Unii spun ca sunt sadica pentru ca citesc asa ceva. Desi e dureros, mi se pare ca trebuie sa le parcurg, sa stiu cat mai mult despre ce a fost. Si cu cat stiu mai mult, cu atat ma tem ca vom trai un soi de nou Holocaust curand…

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.