Florile, mijloc de înfrumuseţare a locuinţei II

Florile, mijloc de înfrumuseţare a locuinţei IIDacă avem grijă ca aceste plante să aibă o temperatură constantă şi să fie ferite de curent, ele se vor dezvolta şi vor înflori spectaculos. Pentru aceasta, nu trebuie să lăsăm aerul rece să pătrundă direct, prin aerisire, ci indirect, printr-o cameră laterală sau printr-un ochi de geam, lateral.

Nu le vom ţine direct pe duşumea, ci ridicate la minumum un metru pe un postament sau o etajeră mai solidă.

Când în cameră temperatura depăşeşte 16.. 17 C, vom aerisi mai des, şi vom avea, pe calorifer şi în casă vase de apă pentru menţinerea umidităţii.

Datorită spaţiului limitat al vaselor în care plantele cresc, le vom ajuta să se dezvolte introducând în apă îngrăşăminte chimice (azotat de potasiu, fosfor). Un îngrăşământ complet este o combinaţie de azot, fosfor şi potasiu, în anumite cantităţi, din care vom dizolva 2-3 grame la un litru din apa cu care udăm plantele, o dată la săptămână.

Vara se vor uda dimineaţa şi seara (depinde însă şi de specia plantei), vom afâna pământul cu un cuţit şi vom avea grijă să aibă scurgerea apei neblocată.

Când înfloresc, le vom curăţa de frunzele şi rămurelele uscate, ajutându-le astfel la creştere.

Ne putem împodobi ferestrele, balcoanele, terasele cu ghivece şi coşuri de flori suspendate sau nu, cu: muşcate, petumii, glicine, călţunaşi, micşunele, cerceluşi, asparagus, fucsia.

Plantele de apartament mai obişnuite sunt:

 • Fucsia sau cerceluşul se cultivă în ghivece pentru ornament. Când este bine îngrijită, această floare înfloreşte tot timpul. Iarna înfloreşte la temperatura de 12°C până la 14°C. Vara, în grădini, se plantează la semiumbră.
 • Asparagusul este o plantă care creşte în plete verzi, împodobind locul unde este aşezat. Cu rămurelele lui se decorează buchetele de flori.
 • Begonia Rex are frunze colorate frumos.
 • Primula este o plantă cu buchete de flori de toate culorile, înfloresc din toamnă până-n primăvară. Cere lumină şi o temperatură de 5…12°C. Nu suportă îngrăşăminte chimice, prea mult soare şi nici umezeală mare.
 • Tradescanta sau telegraful este o plantă care creşte repede, are frunze lungueţe în ramuri pletoase, frunzele sunt vărgate sau panasate cu alb, florile sunt roz sau roşii.
 • Ficusul este originar din ţările calde şi există diferite varietăţi. La noi este obişnuit ficusul elastic, cel de cauciuc, cultivat pentru frunzele sale grase şi mari, de un verde închis.
 • Leandru sau nerium est o plantă din ţinuturi meridionale, unde creşte ca arbust, fiind la noi foarte iubit şi cultivat. Are flori albe sau cyclamen, înfloreşte toată vara şi iarna dacă este bine îngrijit şi ţinut la o temperatură de 3…5°C, în camere reci sau în pivniţă. Vara, cultivat afară, cere umbră.
 • Filodendronul este originar din Mexic şi Brazilia. Frunzele lui sunt mari şi crestate, cu un colorit viu. Are nevoie de o temperatură de 19…25°C şi de multă umezeală. Se poate planta şi în pământ, la umbra pomilor (vara). Atât ficusul, cţt şi filodendronul cer vase mari şi, prin vigoarea şi mărimea lor, au nevoie de un spaţiu cu mult mai mare decât celelalte plante de apartament.
 • Coleus sau mireasa este o plantă de iarnă care se cultivă în ghivece şi nu cere decât 18…20°C. Originară din Iava şi Ceylon, are frunze numeroase şi foarte divers colorate, ovale , dinţate şi dantelate, colorate spre exterior. Creşte foarte repede. Pe teras şi borduri are nevoie de semiumbră.

Voi ce flori aveţi în apartament sau casă? Dar în curte?

 

2 thoughts on “Florile, mijloc de înfrumuseţare a locuinţei II”

 1. Un subiect drag inimii mele 🙂 M-am nascut la casa la curte si, mica fiind, ma jucam cu flori. Tin minte ca aveam trandafiri – multi si de diverse culori, alaturi de alte flori pe care n-as reusi sa le denumesc acum.

  Acum, la bloc :(, intr-un spatiu mic am cateva specii de cactus, zambile, primule, aloe vera. Cum mama are mai mult loc in apartament ma duc des acolo sa ma bucur de trandafir japonez, asparagus, begonie, alte specii de cactusi din diverse zone si inca multe-multe alte flori.

  In aceasta perioada a anului dimineata sunt invaluita de mirosul de zambile in casa – primul miros al zilei. Minunat!

  Reply
  • Mie florile care imi amintesc de copilarie sunt lalelele si lacrimioarele!
   Eu locuiesc la casa si am ghivece cu flori pe pervaze, si tot timpul apare cate un ghiveci nou! Si am simtit o mare bucurie cand ieri am vazut in curte primii ghiocei!

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.