Fahrenheit 451 de Ray Branbury recomandare lectură

25

Fahrenheit 451 de Ray Branbury de citit într-o zi

Fahrenheit 451 de Ray Branbury a fost lectura mea de azi. Zi cu pauză de energie electrică. Fără laptop, fără internet, doar o zi minunată de toamnă. Mi-am dorit de mult timp o zi doar pentru citit. Iată că dorința mea s-a împlinit. Voi avea grijă ce îmi doresc pe viitor. Mi-a prins bine o zi doar pentru lectură. Și se pare că am făcut o alegere tare bună de la Libris.

Cartea se încadrează în categoria Beletristică de unde îmi aleg majoritatea cărților. Știam despre carte că spune o poveste mai aparte. O lume nebună care dorește să distrugă toate cărțile. Mi-a stârnit curiozitatea și mi-am propus să o citesc. Și bine am făcut!

Fahrenheit 451 de Ray Branbury

Fahrenheit 451 de Ray Branbury o poveste aparte

Guy Montag este pompier într-o lume care dorește să distrugă toate cărțile. Este interzis ca oamenii să dețină cărți. Cei care dețin cărți pe ascuns, vor fi găsiți de Câinele mecanic. Cărțile, casa și persoana în cauză vor fi nimiciți de pompieri. E impropriu spus pompieri pentru că ei nu opresc focul, ci îl pornesc. Cărțile sunt considerate vinovate de nefericirea oamenilor și neîmplinirile lor. Pompierii sunt își fac zi de zi treabă, fără milă până într-o zi…

Montag aduce acasă o carte și își dorește foarte mult să o citească. Curiozitatea îl împinge să descopere povestea din carte. Deși este atenționat de șeful lui că strict interzis. Se promovează mult ideea că oamenii trebuie să fie egali.

Cărțile trebuie distruse pentru că abordează subiecte care deranjează oamenii. Coliba Unchiului Tom a deranjat albii și ea a trebuit distrusă. Cărțile care atenționau asupra cancerului pulmonar au deranjat fumătorii așa că și ele trebuie distruse.

Cărțile nu spun nimic.

Toate vorbesc despre rodul imaginației anumitor autori. Cărțile nu fac decât să te amețească, ele nu cuprind niciun adevăr. Montag are curajul de a citi o poezie prietenelor soției venite în vizită. Una dintre ele izbucnește în plâns. Un plâns din suflet, deprimant. Și în loc să-și dea seama că plânge pentru că poezia  a fost emoționantă, ea nu își explică de ce cineva ar scrie așa de trist. De ce cineva și-ar dori să-și întristeze semenii?

Fericirea este pe primul plan și distracția, chiar dacă sunt artificiale. Oamenii din această epocă nu are voie să se relaxeze. Nu are voie să discute cu prietenii. Grădina din spatele casei înseamnă timp pierdut pentru relaxare. Timp pentru relaxare înseamnă timp pentru a gândi. Iar dacă începi să gândești, încep să-ți pui prea multe întrebări. Starea de fericire nu este naturală, ea este indusă de medicamente. Oamenilor li se pare ceva normal și nu conștientizează starea vieții lor.

Fahrenheit 451 de Ray Branbury

O carte furată și viața lui Guy Montag se schimbă radical

Cartea furată îi va schimba radical viața lui Guy Montag. Și nu doar viața, ci și modul de a gândi. Unele lucruri îi devin clare și își dorește schimbarea. Dar cum să facă schimbarea singur?

Va găsi pe cineva dispus să-l ajute și să-l înțeleagă? Va avea bucuria de a împărtăși cuiva citatele memorate din cărți? Vă invit să descoperiți citind cartea! 

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

25 Comments

  1. o lume fara carti si doar cu televiziune care tampeste, cam asta le-ar comveni si alor nostri sa ne ofere. Cartile au un rol important in dezvoltarea fiecaruia dintre noi si in drumul spre progres, democratie si civilizatie. Sigur este o poveste foarte interesanta.

  2. Nu îmi pot imagina o lume în care cărțile sunt interzise. Este suficient că oricum se citește din ce în ce mai puțin, majoritatea copiilor nu mai pun mâna pe carte, preferă să stea cu tabletele în mână….

  3. nu stiu de ce, dar uneori am impresia ca acolo ne indreptam si noi…vad ca nu prea se mai promoveaza cititul, copiii din ziua de azi nu prea mai sunt atrasi, deci chiar s-ar cuveni sa incepem fiecare cu cate o carte, poate chiar cea propusa de tine!

  4. Prezentarea ta lasă impresia că este o carte interesantă, mie cel puțin mi-a stârnit curiozitatea.
    Îmi place să citesc, cărțile au fost cei mai buni și fideli prieteni de când am învățat să citesc.

  5. Wooow… ce lume trista . Cum sa traieste fara sa citesti o carte, fara sa tii in mana una si sa-i simti mirosul. Hmmm, chiar m-ai facut curioasa si o sa caut cartea.

  6. Doamne, prima data mi-a fugit gandul la celebrul parfum al casei Dior si deja mirpsul acestuia imi invadasera narile, din amintiri…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
cel mai potrivit laptop
Cum alegem cel mai potrivit laptop pentru noi?

Cel mai potrivit laptop, există, dar trebuie căutat Există cel mai potrivit laptop pentru noi? Da, dacă avem răbdare pentru...

Close