Fabrica morții de Ota Kraus și Erich Kulka recomandare lectură

15

Fabrica morții – încă o carte cutremurătoare despre Auschwitz

Găsesc cu greu cărți despre viața în lagărul Auschwitz. Cele mai multe au fost scrise cu ani buni în urmă. De fiecare dată când găsesc o carte, nu o las să-mi scape. Am găsit cartea ”Fabrica morții” pe site-ul Târgul Cărții. Din păcate, la Auschwitz s-a comis cea mai mare crimă din istoria omenirii.

fabrica morții

Despre autorii cărții

Ota Kraus din Praga și Erich Kulka din Vsetin au fost arestați pentru rezistență activă față de naziști. Au fost interogați, torturați, iar apoi duși în lagăr. La început au lucrat ca și lăcătuși. Viața în lagăr i-a învățat că pot supraviețui doar dacă învață să trăiască în colectivitate. Meseria de lăcătuși le-a făcut viața mai ușoară în lagăr. Au reușit să rămână sănătoși și curați. Astfel îi puteau ajuta și pe ceilalți.

De-a lungul detenției, au reușit să trimită scrisori acasă. Făceau pe curierii între deținuți și oamenii liberi care lucrau în lagăre. Ei puteau strecura afară scrisori către familie. Își doreau să poată ajunge acasă. Însă tot mai putin puteau să spere că vor scăpa cu viață din lagăr.

Ce s-a întâmplat la Auschwitz?

Auschwitz a fost locul unde naziștii a omorât milioane de oameni. Fără cel mai mic regret. Până în anul 1939, naziștii înființaseră 6 lagăre de concentrare. Aici se aflau peste 20.000 de deținuți. Scopul lagărelor era de ”reeducare” a mii de cetățeni germani. După izbucnirea războiului, naziștii au dorit înrobirea Europei. S-a dorit exploatarea muncii omenești în toate în țările ocupate.

fabrica morții

Cu timpul, s-a ajuns și la nimicirea locuitorilor țărilor ocupate. Își doreau să elibereze teritorii pentru a putea fi populate de oameni cu sânge pur. Naziștii au deportat și exterminat cehi, slovaci, polonezi, ucrainiei, bieloruși, dar și evrei din toate țările.

Numărul estimat de morți în lăgare se ridică la 8.000.000. Jumătate au fost uciși la Auschwitz. Din documente oficiale, s-a aflat că acesta a fost un simplu experiment. Adevărata exterminare biologică urmând să aibă loc după victoria din război.

În anul 1944, naziștii erau în retragere. Au încercat cu disperare să șteargă orice urmă de la Auschwitz. Însă au rămas suficiente mărturii care să dovedească ce s-a întâmplat acolo.

Câte un pic de adevăr în fiecare carte

Adevărul este ascuns printre rânduri. Dacă ești capabil să descifrezi mesajul, poți afla adevărul despre ce s-a întâmplat la Auschwitz. Deși am citit multe cărți despre evrei și lagăre, fiecare carte dezvăluie detalii noi. E ca un puzzle. Fiecare carte îți aduce elemente noi.

Ați citit cărți despre evrei și Auschwitz? Ce titluri îmi recomandați? Eu vă invit să citiți această carte, nu veți regreta.

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

15 Comments

  1. trebuie sa stim adevarul, dar nu cred ca as putea sa citesc aceasta carte, este prea infioratoare pentru mine… am vazut un documentar si de atunci ocolesc!

  2. Mereu m-au fascinat cartile si documentarele despre Auschwitz. Nu stiu de ce, dar am cautat si eu multe raspunsuri la multe intrebari. Din pacate primim informatii cu portia si cum spui tu Auschwitz e un puzzle urias din care multe piese lipsesc. Nu o sa spun decat atat: omenirea trebuie sa invete din greselile trecutului. Nu stiam de aceasta carte, multumesc de pont.

  3. Aluculesei Brindusa on

    cand eram eleva eram fascinata de aceste carti,am citit mult si cred ca multi ar trebui sa stie ca asa ceva sa nu s emai repete niciodata,nu stiu cum oameni cu gandire dotati de catre Bunul Dumnezeu au putut face asa ceva!

  4. Nu am citit carti despre acest subiect, dar am vazut cateva documentare din pura intamplare, pentru ca nu era nimic mai bun la tv. Nu cred ca as vrea sa citesc despre asta. Mult prea trist subiectul.

  5. Albu Steluta Georgiana on

    In urma cu 2 ani am fost sa vizitez Auschwitz-ul .In copilaie avea o mare pasiune pentru cartile lui Sven Hassel care au in prim plan Razboiul Mondial si lagarele.A fost o experienta extraorinara! Mi-am notat cartea aceasta pe care ne-ai prezentat-o pentru ca-mi plac astfel de carti!

  6. 64735: From a Name To A Number de Alter Wiener, Survivors Club: The True Story of a Very Young Prisoner of Auschwitz de Debbie Bornstein Holinstat si Michael Bornstein. In romana “BIBLIOTECARA DE LA AUSHWITZ” DE ANTONIO G. ITURBE, dar n-am citit-o, “BAIATUL CU PIJAMALE IN DUNGI” DE JOHN BOYNE am vazut doar filmul.

Leave A Reply

Read previous post:
comandă online
Ce merită să cumpărăm prin comandă online

Comandă online tot ce ai nevoie Comandă online pentru a economisi timp și bani. De la electronice și electrocasnice, până...

Close