Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem – Maryse Condé recomandare lectură

Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem –

recomandare lectură de weekend

Există anumite cărți pe care nu le putem lăsa din mână. Așa este și aceasta, Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem. O aveam pe listă de ceva timp și am profitat de reducerile de pe Elefant pentru a o comanda. Întotdeauna m-au fascinat poveștile cu sclavi. Viața lor a fost prea dură, au trecut prin prea multe necazuri. O dramă continuă era viața lor de zi cu zi.

În weekend, mi-am alocat mai mult timp pentru lectură. Cartea aceasta a fost exact cum mă așteptam. Așa că vin la voi cu o recomandare lectură deosebită.

Tituba, o viață de sclavă

Tituba a fost rodul unui viol, mama sa a fost siluită de un marinar englez. Probabil din acest motiv, mama sa, Abena, nu a putut să o îndrăgească. Rămâne orfană, dar este luată în grijă de Man Yaya. Astfel Tituba învață tainele tămăduirii și ale magiei bune. Ea este o negresă liberă, trăiește după bunul plac, nu are stăpân care să o asuprească. Însă din dragoste pentru John Indian acceptă să meargă cu el peste tot. Așa ajunge sclavă din om liber.

Mama ei și Man Yaya, spiritele acestora, o vizitează constant și o sfătuiesc. În unele momente, sunt de real ajutor. Nu știe ce s-ar face fără suportul lor. Destinul o duce în Salem, stăpânul lor, pastorul Parris, este relocat acolo.

Când ajutorul este confundat cu magia

Ne place să credem în magie atunci când ne convine. Iar când nu, o condamnăm, sau spunem că nu credem doar pentru a fi de acord cu ceilalți. Deși familia pastorului a acceptat toate leacurile Titubei pentru a se pune pe picioare sau pentru a se trata, brusc le consideră vrăji. Comunitatea din Salem nu are prea mult de lucru. Atunci e mai simplu să cauți sămânță de scandal din orice. Sclavii au fost întotdeauna asupriți pentru că nimeni nu i-a putut proteja. Nimeni nu le lua apărarea.

Tituba este șocată că tocmai cei dragi sufletului ei o dezamăgesc, și chiar o acuză. Cu greu înțelege, că este doar o sclavă până la urmă. Nu mai contează cât bine ai făcut, câte boli ai vindecat, cum ai alungat moartea. În această comunitate, contează să fii de partea celor mulți.

A fi sclav, ființă fără drepturi

A fi sclav înseamnă a fi o ființă fără drepturi. Cuvântul tău nu contează. Munca depusă nu este apreciată. Ajutorul oferit este primit, dar niciodată recunoscut. Tituba se va întreba mult timp de ce nu a rămas o ființă liberă pe insula ei, în umila ei casă? Însă dragostea te face să recurgi la gesturi diverse.

Vă las această recomandare lectură și vă adaug doar că povestea trebuie citită până la final, veți descoperi în carte. Un gust amar vă va lăsa această viață a Titubei. Noi doar citim, însă ea a trăit totul, ceea ce e mult mai trist.

11 thoughts on “Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem – Maryse Condé recomandare lectură”

  1. Subiectele acestea dure uneori ma fac sa ma simt inconfortabil… si trista. Mi se pare important sa citim si carti de acest tip. Invatam multe din ele!

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.