Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian

Mi se pare extrem de important să scriem corect limba maternă. Uneori ne mai scapă mici greșeli. Poate din grabă, poate din obișnuință. Însă e bine să ne informăm și să ne corectăm, dacă e cazul.

A scrie corect mi se pare o formă de respect față de limbă și față de țară. Am susținut mereu folosirea diacriticelor. Iar când unii și alții nu înțelegeau de ce, le dădeam exemplu limbra franceză sau maghiara. Ar fi bine să nu ne fie lene și să folosim diacriticele.

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian

Este o carte care nu trebuie să ne lipsească din casă. O carte care trebuie citită cu atenție. Dar și răsfoită la nevoie. Cartea o puteți comanda de la Editura Corint.

Ce ne învață această carte?

Erori în folosirea: virgulei, a punctului, a două puncte, a ghilimelelor, a cratimei, a aprostrofului. Erori în folosirea majusculei și minusculei. Dar și multe altele.

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian

Această carte e o ca o lecție de gramatică. Mi-am amintit cu drag orele de limba română și pasiunea profesorului față de materie. Gramatica mi-a plăcut mereu. Am avut un dascăl cu multă răbdare și putere de a învăța pe alții. Stilul lui de a explica m-a făcut că iubesc gramatica. Tot datorită lui nu am avut niciodată probleme cu scrisul.

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian

Mi-a plăcut această carte și o consider utilă pentru că are exemple. E mult mai ușor să sesizezi o greșeală având exemple clare. Îmi place că avem parte de teorie, apoi exemple și explicație.

De multe reguli, mi-am amintit din școală, iar altele au fost bine amintite. Reamintesc aici:

  • folosirea greșită între subiect simplu/multiplu și predicat verbal/nominal. De exemplu: Rutina, obișnuința, cotidianul, nu sunt rele. Corect este Rutina, obișnuința, cotidianul nu sunt rele.
  • virgula nu se folosește după falsa apoziție. Fostul ministru, Daniel Funeriu, s-a arătat… corect este Fostul ministru Daniel Funeriu s-a arătat…
  • introducerea, greșită, a virgulei după pronumele relativ ”care”. Două luni în care, cei care nu vor să plece. Corect este Două luni în care cei care nu vor să plece…

Acestea sunt doar câteva exemple extrase din cartea lui Ilie Ștefan Rădulescu. Autorul este licențiat în filologie. Este membru fondator al Societății Scriitorilor Români.

Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian

Lucrarea de față cuprinde cam 200 de tipuri de erori de punctuație. Din păcate, ele sunt extrase din presă și articole, lucrări și opere. E important să învăță din greșeli. E important să ne acceptăm greșelile și să le corectăm. Acceptați când cineva vă corectează. E mai bine decât să continuăm să greșim.

Voi cum stați cu folosirea semnelor de punctuație și ortografie? V-ar fi necesară această carte, Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian?

 

 

34 thoughts on “Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian”

  1. hai ca am scapat cu bine analizand cele 3 exemple. Greselile astea nu le fac, dar sigur fac altele. Incerc sa nu calc prea mult in strachini, dar uneori nici nu iti dai seama ca nu e corect cum ai zis sau cum ai scris tu, asa de uzuala este formula respectiva.

    Reply
  2. Cred ca mi-ar trebui si mie cartea asta. desi stapaneam mai bine gramatica in scoala, cred ca unele imi mai scapa fie din neatentie fie din nestiinta, iar modificari ale normelor apar mereu 😉

    Reply
  3. Oo dar cat de utila este cartea asta, mai ales in epoca aceasta cand suntem obisnuiti sa vorbim asa de mult in online. Te felicit ca ne-ai prezentat-o!

    Reply
  4. E de inteles ca ne mai scapa erori de genul acesta, important e sa invatam din greseli si sa le corectam. Cu trecerea anilor mai uiti cate o virgula 😁. Interesanta cartea pe care ai prezentat-o.

    Reply
  5. Cred ca orice carte de gramatica și ortografie mi-ar prinde bine acum. As învața mai cu drag decât pe băncile claselor primare.

    Reply
  6. Cu semnele de punctuație cred că mă descurc . Mi-aș dori o carte despre exprimare, unde sa evit greselile gramaticale pe care le mai comit.

    Reply
  7. Cred că este o carte perfectă pentru mine! :)) La cât de grammar nazi sunt uneori, sigur mi-ar plăcea să fiu în ton cu toate informațiile despre semnele de punctuație și ortografie.

    Reply
  8. E foarte buna aceasta carte, pacat ca tot cei care stiu gramatica si ortografie romana o citesc… cei care fac greseli grave mereu, sunt din categoria habarnistilor carora nu le pasa cum, scriu.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.