Drumeții montane, pentru o stare bună de spirit
Există o mulțime de motive, dar și studii, care dovedesc că drumețiile montane sunt bune pentru noi. Ca formă de mișcare fizică în natură, o urcare rapidă ajută la creșterea ritmului cardiac. Beneficiile sunt numeroase. O ieșire în aer liber, constantă, o mică excursie în natură, scade tensiunea arterială și colesterolul, reduce riscul apariției de boli de inimă. Poate ajuta la prevenirea diabetului.
Drumețiile te fac puternic, ajută la dezvoltarea musculaturii. Va trebui să urci suprafețe neuniforme și plimbări în jurul stâncilor. Trecerea peste copaci căzuți și rădăcinile copacilor, vă lucrează partea superioară a corpului. Astfel beneficiezi de un antrenament adevărat, complet. Câteva sfaturi pentru drumeții montane cred că îți vor fi de mare folos.
Ai grijă de mintea ta
Beneficiile fizice ale drumețiilor le cunoaștem cu toții. Dar te-ai gândit cât de mult contribuie la sănătatea și bunăstarea noastră mintală? Poate e momentul să analizezi și aceste beneficii.
Dacă dai vina pe distanță, poți opta pentru cea mai bună trotinetă electrică pentru a te duce mai aproape de punctul de pornire în drumeția montată mult dorită și necesară.
*1. O drumeție ajută la limpezirea minții și reducerea stresului
Mare parte din timpul nostru suntem la job și mereu pe fugă. Programul este încărcat și ne ține mintea ocupată, poate prea mult. Stresul cauzat de oboseală și lipsa unei activități pentru deconectare, ne poate afecta randamentul muncii. Mersul într-o excursie montată reduce tensiunea arterială, nivelul de cortizol. Natura produce un efect calmant asupra noastră, atât de necesar, atât de benefic.
*2. Plimbările în natură ne fac mai fericiți
Gândurile negative pot fi alungate printr-o plimbare în natură. Mintea se limpezește, momentele jenante și dezamăgirile parcă pier și se uită complet. Bucuria de a fi în natură și de a te bucura de frumusețea naturii ajută mult la starea de fericire, împlinire.
*3. Te ajută să dormi mai bine
Problemele, oboseala, nu te lasă să te dormi și să te odihnești? Fă o drumeție montană și vei constata că dormi bine și te trezești mult mai odihnit. Mersul pe jos pe un traseu mai dificil, înseamn consum de energie cu 28% mai mult decât o plimbare pe teren drept. În plus, vom renunța la factori externi disturbatori, telefoane, și vei dormi mult mai bine.
*4. Îmbunătățirea memoriei
Petrece timp regulat în natură, plimbându-te și explorând. Vei constata, cu timpul, că memoria ta este mai bună. Și te poți concentra mai bine pe ceea ce ai de făcut.
*5. Bun mod de a reduce anxietatea, stresul, depresia
Drumețiile montate au ca beneficiu principal, scăderea nivelului de stres. Se reduce anxietatea, mintea se liniștește, și permite concentrarea pe respirație într-o stare parțial meditativă. Aerul curat, mișcarea în natură este un mod natural de a ameliora stresul.
*6. Bun mod de a lua o decizie
Cu toții știm că o plimbare în natură ne ajută să ne limpezim mintea, dar și că putem lua o decizie mai ușor. Zilnic, creierul nostru se confruntă cu o avalanșă de informații, ceea ce ne poate copleși. Creativitatea este limitată, abilitățile de rezolvare a problemelor sunt tot mai limitate. Este momentul să ne reconectăm cu natura. Vom simți că ”circuitele” se restabilesc și creierul nostru poate fi mult mai creativ și mai obiectiv în luarea unei decizii.
*7. Timp pentru tine
Știm, timpul este limitat, însă încearcă să-ți faci timp pentru tine. Este necesar pentru a reflecta, dar și de a te reîncarca cu energie și a te deconecta de la toate problemele. Trebuie să înveți să-ți acorzi timp și atenție, iar o drumeție montană poate fi de mare ajutor.
*8. Prețuiește fiecare clipă
O pauză este necesară și simțim când avem nevoie de ea. Nu o mai amâna. Ieși în natură și bucură-te de o zi minunată în natură, în liniște, departe de orice factor de distragere a atenției. Natura, prin simplitatea ei, ne învață să o apreciem și să prețuim fiecare moment, mai mult.
Îmi place să fac drumeții, dar nu complicate, mă axez pe trasee destul de simple.
Petrecutul timpului în natură ne ajută și ne dă o stare de bine.
O plimbare in natura intotdeauna face bine, cu atat mai mult una pe munte, acolo unde ai parte de aer mai curat si peisaje care iti incanta ochiul si sufletul. Mi-ar placea sa am mai des parte de astfel de iesiri.
Abia astept si eu sa mergem putin la munte sa me relaxam.
Chiar am chef de o drumeție la munte! Poate o sa reusim cand se asterne zapada, asa ne vom bucura mai mult de frumusetile iernii.
Din păcate nu reușesc să fac atâtea drumeții pe cât mi-aș dori.
Cat de mult te eliberează și te relaxează o astfel de ieșire, decand a venit bebe 2 mai greu ieșim.
Mi-ar prinde tare bine o drumetie. Poate în weekend.
E foarte important sa luam aer curat de munte, sa ne deconectam si sa facem si sport din cand in cand. Ne relaxeaza mult mintea, organismul.
Ador drumetiile si imi pare rau ca nu le pot face atat de des pe cat mi-as dori.
Într-adevăr, ai punctat extrem de bine importanta drumețiilor si a plimbărilor in natura. Si eu incerc sa profit cât mai mult si sa merg măcar kntr-o plimbare pe jos in fiecare zi.
Uneori mi-as dori sa fiu si eu mai aventuroasa si sa fac drumetii, dar nu stiu daca sunt comoda sau prefer sa nu ma aventurez. Oricum ar fi admir persoanele care fac drumetii
Imi plac mult plimbarile in natura doar ca pana acum am cam evitat drumetiile. Poate ar fi bine sa vad daca nu cumva chiar sunt pe placul meu
Într-adevăr contribuie mult la starea noastră de bine. 😀
imi place maxim sa ies in natura! nu fac foarte des drumetii montane, insa profit de fiecare ocazie care se iveste!
Noua ne place vara sa mergem la munte, ne deconecteaza perfect de ritmul de zi cu zi.