Din secretele Hollywoodului – Thelma Todd

thelma-toddPrintre poveştile triste care au întunecat ca cetatea filmului american se numără şi cea a Thelmei Todd. O moarte suspectă, un posibil suspect, un motiv plauzibil, dar nicio dovadă concretă. Sinucidere sau crimă? Iată încă unul din misterele Hollywoodului.

Thelma Todd

O actriţă plină de viaţă, Thelma Todd a fost celebră pentru apariţiile ei în filmele cu Laurel şi Hardy (Stan şi Bran), fraţii Marx şi în comediile bufe, produse de Hal Roach.

Tânără, frumoasă şi cun zâmbet cuceritor, Thelma a fost una dintre starurile hollywoodiene care s-a adaptat de minune atât pentru rolurile comice, cât şi pentru cele dramatice, printre care şi cel din Şoimul maltez, alături de Humphrey Bogart.

Dar viaţa ei a sfârşit dramatic – şi violent – în primele ore ale zilei de 16 decembrie 1935. Nici până în ziua de azi, condiţiile morţii ei nu au fost elucidate. Cadavrul actriţei a fost găsit pe bancheta din faţă a maşinii sale, într-o poziţie distorsionată, cu faţa şi hainele mânjite de sânge. Purta aceeaşi haină de nurcă şi rochie elegantă cu care se dusese, în seara precedentă, la o petrecere într-un club de noapte.

Maşina era parcată în garajul locuinţei sale de lângă Malibu, unde locuia împreună cu iubitul şi partenerul de afaceri, regizorul Roland West. Împreună, conduceau o cafenea numită Thelma Todd’s Roadside , situată nu departe de locul tragdiei.

La sosirea poliţiei, cheia se afla în contact, dar motorul maşinii era mort. Ancheta a ajuns la concluzia că Thelma murise în urma intoxicării cu monoxid de carbon, victima unei aparente sinucideri. Dar, pentru prietenii şi fanii Thelmei, aceste concluzii au ridicat o sumedenie de întrebări rămase, din păcate, fără răspuns.

Prima întrebare firească: de unde provenea sângele de pe faţă şi de pe haine? Evident, de la o lovitură sau o serie de lovituri. Dar cine le-a provocat şi cu ce? Şi de ce hainele ei erau într-o asemenea dezordine, dacă ar fi vrut, pur şi simplu, să se sinucidă?

Scenariile care încercau să explice moartea actriţei se multiplicau cu fiecare zi care trecea. Vecinii povesteau că Thelma şi Roland se certaseră aprig în acea noapte. Finalul: Thelma a fost aruncată în stradă, mulţi auzind-o cum ţipa şi dădea cu piciorul în uşa de la intrare. Supus interogatoriului, Roland a recunoscut că s.-au certat şi că a dat-o afară din casă.

Au existat şi martori care au declarat poliţiei că au văzut-o pe Thelma în dimineaţa morţii sale în compania unui bărbat tânăr. Alţii au dezvăluit că Thelma îl înşela pe Roland.

Dar, cea mai senzaţională – şi credibilă, după toate informaţiile – relatare dintre toate a fost făcută de avocatul Thelmei, care a declarat că actriţa a fost bătută şi apoi ucisă de oamenii gangsterului Lucky Luciano. Acestea dorea de mult timp transformarea cafenelei într-un cazino, dar Thelma l-a refuzat sistematic, motiv pentru care, a declarat avocatul, Luciano a omorât-o.

Dezvăluirile făcute de avocat au produs senzaţie, dar cea mai surprinzătoare reacţie a venit din partea producătorului Hal Roach. Se spune că acesta era îngrozit la auzul numelui Luciano şi, după o conversaţie privată cu avocatul actriţei, acesta din urmă şi-a retras declaraţiile. Iar informaţiile furnizate de avocat nu au mai făcut obiectul unor investigaţii.

În absenţa unor dovezi concludente, ancheta poliţiei s-a rezumat la datele iniţiale. În ciuda mărturiilor făcute de prieteni, care au încercat să demosntreze că Thelma nu era nici pe departe genul care să se sinucidă, dosarul poliţiei a fost clasat cu verdictul sinucidere. Pentru mulţi însă, moartea actriţei Thelma Todd rămâne încă un mister nerezolvat.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.