De ce este important să citim?

Lectura, între pasiune și necesitate

Pasiunea pentru lectură este din copilărie. Mama citea mult și citește și acum. Bunicul meu era, în fiecare dimineață, cu o carte în mână. Exista o bibliotecă impresionantă și acasă și la bunici. Cât eram mică, sora mea îmi citea povești. Mi-am dorit enorm să cresc, să învăț să citesc pentru a mă bucura de cărți.

Nu știam atunci de ce este important să citim. Însă mă fascina fiecare poveste, fiecare carte. Îmi doream să am timp pentru lectură, să îmi cumpăr cărți și doar să citesc. Urma să descopăr cât de mult bine mi-a făcut lectura din copilărie.

Dar este important să citim?

Primesc această întrebare, aproape de fiecare dată, când spun că iubesc să citesc. Iată de ce recomand ca părinții să citească povești pentru copii mici alături de copilași. Un bun mod de a-l învăța pe copil să iubească lectura, este să facă cunoștință cu cărțile de când e mic. Va fi atras de cărți dacă le va avea mereu la îndemână. Și va ajunge să iubească lectura dacă i se va citi mereu.

Părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copil. Un părinte văzut citind, va fi cea mai bună inspirație pentru copil. Îi va stârni curiozitatea și își va dori să citească și el. Consider că este extrem de important să citim. Îmbogățirea vocabularului, dezvoltarea imaginației, pătrunderea într-o lume magică. Iată doar câteva motive. Nu mai spun că este cea mai bună metodă de relaxare și încărcare cu energie pozitivă. Te ține departe de depresie și tratează anxietatea.

Cum stimulăm copilul să citească mai mult?

Cred că o bună metodă de a face copilul să iubească lectura, este de a oferi cărți cadou. Iar o metodă eficientă de a-l apropia de cărți, este de a lăsa copilul să își aleagă singur volumele dintr-o librărie. Îmi place să văd copii cu părinți, plimbându-se prin librării sau la târguri de carte. E interesant de observat cum analizează un copil o carte și cum decide cu care vrea să plece acasă.

Într-o librărie Chișinău, putem găsi o mulțime de cărți potrivite pentru copii și chiar recomandate pentru a fi descoperite. Învață copilul de mic că e important să citească. Cu siguranță, îți va mulțumi peste ani și ani, și va fi un cititor înflăcărat. La rândul lui, va fi un bun exemplu pentru prieteni, iar mai apoi, pentru proprii copii.

Este important să citim pentru că:

Cititul ne ajută să gândim mult mai creativ, dar și să ne concentrăm mai bine. Mi-am dat seamă că cititul dezvăluie noi perspective. Cel mai bun mod de relaxare este cititul. Cititul este o bună metodă de a afla informații noi. Astfel ai posibilitatea de a integra mai ușor în orice grup de discuții.

Cititul te ajută să-ți îmbogătești vocabularul. Este important ca noile cuvinte, să le folosești suficient de des pentru a le integra în vocabularul tău. Cu un vocabular bogat și frumos, vei fi apreciat ca persoană inteligentă, vei fi luat în serios și vei avea șanse mai multe de a avansa în cariera ta.

Putem concluziona că este important să citim pentru că lectura ne va schimba viața în bine. Importanța lecturii este de netăgăduit. Fiecare nouă carte citită oferă noi oportunități de a învăța, de a crește!

Tu de ce crezi că este important să citim? Cât de mult iubești lectura și care este rolul cărților în viața ta?

Foto

12 thoughts on “De ce este important să citim?”

 1. O, Doamne, nu aș putea concepe viața fără citit. Ador să citesc!
  Am o bibliotecă de care sunt mândră, deși îmi tot doresc alte și alte cărți.
  Snt atât de fericită că celeor mici le plac cărțile – unul citește, celălalt dor pe limba lui, dar le iubește tare mult – încât pot spune că sunt norocoasă.

  Reply
 2. In fiecare zi i-am multumit in gand bunicului ca m-a ajutat sa iubesc cititul. In fiecare zi imi amintesc cum ma indemna sa citesc macar putin. Incerc sa fac la fel cu fiul meu si pana acum imi iese.

  Reply
 3. Cititul relaxează, înveți lucruri interesante, exersezi… Fetitei mele ii place, deși nu sunt mare cititoare doar când am timp profit.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Black Friday Notino
Black Friday Notino, cumpărături și cadouri

Black Friday Notino 2021 cu multe surprize Toamna ne aduce mult așteptatele promoții de Black Friday. Produsele pe care ni...

Close