Cuvinte nerostite de Kelly Rimmer recomandare lectură

Cuvinte nerostite de Kelly Rimmer este cartea cu care am încheiat prima vacanță la mare. Am cumpărat cartea fiind atrasă de copertă, știind că povestea va fi pe placul meu.

Deși eu am citit multe povești despre ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial, fiecare carte aduce noi detalii. Această poveste spune despre viața oamenilor din Polonia în acea perioadă. E interesant cum viața se schimbă de pe o zi pe alta și ești nevoit să găsești soluții pentru a trăi. Și pentru a-i salva și pe alții.

Cuvinte nerostite … la timpul lor

E uimitor cum unii oamenii pot păstra secretul vieții lor până la moarte. Dar totuși când simți că mai ai puțin de trăit, dorești să te eliberezi de secretul care ți-a apăsat sufletul toată viața ta.

Alina știe că ea se va căsători cu Tomasz. El trebuie doar să termine facultatea, se va întoarce în oraș. Nunta va fi de poveste și vor trăi fericiți. Însă războiului nu îi pasă de iubire și povești de dragoste. Pe alte principii funcționează viața când e război, când țara e sub ocupație.

Familiile sunt datoare să ofere o parte din recoltă, ocupanților. În curând, nici asta nu mai e suficient, e nevoie de forță de muncă. Părinții sunt puși să aleagă între copii. Mi se pare cel mai crunt lucru pe care îl poți cere unui părinte. Astfel părinții decid ca băieții să meargă să lucreze la alte ferme și fata, Alina, să rămână cu ei. Este probabil o decizie pentru care nu se vor putea ierta, dar nu au avut de ales.

Restricții, frică, teroare

Fiecare zi vine cu restricții care i se par Alinei nedrepte, dar în curând află că ei nu mai au drepturi. Toate zilele sunt la fel, muncă și provizii, visul ca Tomasz să se întoarcă mai repede și să fie din nou împreună.

Gândul că el ar putea să nu mai întoarcă îl exclude de la început. Trebuie să vină la ea, a promis și el își ține promisiunile. Și viața parcă nu mai pare la fel de grea sperând că se vor revedea. Da, Tomasz vine așa cum a promis, dar cu un bagaj prea mare în suflet. Om sufletist, nu trăiește doar pentru el, îi ajută și pe alții care sunt ascunși prin păduri sau locuri de nebănuit.

Dorința de a ajuta

Întâlnirile lor se petrec ziua, câteva ore în pădure, cu ochii în patru pentru a nu fi prinși de soldați. Alina îi duce mâncare pe furiș pe care el o împarte cu prietenii evrei. Când devine prea periculos ca ei să se vadă în părdure, părinții Alinei îl ascund pe Tomasz în beciul casei.

Însă ei trebuie să plece din oraș și caută soluții. Acte false, oameni plătiți să îi transporte cât de cât în siguranță. Ziua a sosit, însă planurile se schimbă și Alina trebuie să accepte că așa e mai bine. Speră că nimic, niciodată să nu îi poată despărți. Dar viața are rolul ei de a face lucrurile total diferit.

Secrete ascunse pe care îți construiești o viață

Nu a fost ușor pentru nimeni care a trăit în acea perioadă. Exista doar lupta pentru supraviețuire, nu era timp pentru povești de dragoste. Însă în suflet, îi putem purta pe cei dragi la nesfârșit.

Povestea Alinei a luat o turnură la care nici ea nu se aștepta. Nu era pregătită pentru asta, dar la acel moment, a fost cea mai sigură decizie. Cel mai important era să rămâi în viață. Apoi lucrurile se mai pot așeza.

Cuvinte nerostite este povestea care îți dă o bună lecție. Secretele împovărează sufletul și nu trebuie duse în mormânt. Chiar dacă pot deranja sau afecta pe cei din jur, ele trebuie spuse.

9 thoughts on “Cuvinte nerostite de Kelly Rimmer recomandare lectură”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.