Crumble cu mere – rețetă fără zahăr

Crumble cu mere – un desert crocant

Crumble cu mere este un desert pe care îmi doresc să-l încerc. Zilele trecute am văzut că s-au copt merele din grădină. M-am gândit ce desert simplu și rapid să fac. Nu doream ca blatul să răpească din gustul merelor. Nu îmi doream ceva complicat. Mă gândeam la o rețetă de desert cu mere aparte. Apoi mi-am amintit de rețeta ”crumble cu mere”. Nu gustasem până acum decât cu pere. Nu mai încercam această rețetă. Așa că azi a fost momentul.

Ingrediente necesare Crumble cu mere

  • 10 mere mari și tari,
  • 100 grame unt, 
  • 3 linguri îndulcitor Green Sugar,
  • scorțișoară.

Aluatul:

Mod de preparare Crumble cu mere

Etapa 1

Spălăm bine merele. Le decojim și le tăiem în cuburi. Într-o tigaie mare, punem untul la topit. Adăugăm merele, îndulcitorul și scorțișoara. Lăsăm la foc mic 10-15 minute. Dacă merele sunt moi, le lăsăm câteva minute. Dacă merele sunt tari, au nevoie de 15 minute ca să se înmoaie. Dacă vă place ca în desert, să le simțiți crocante, ajunje 10 minute. Ele vor lăsa un sirop. Trebuie să aveți răbdare să se pătrundă în mere.

crumble cu mere

Miroasea atât de bine în casă. La un moment dat, m-am gândit să abandonez rețeta. Să pun merele în bol. Să pun deasupra niște înghețată de vanilie. Și să mă bucur de desert mai repede. Dar m-am abținut, am savurat doar câteva bucăți de măr.

Etapa 2

Am pus într-un bol, premixul, îndulcitorul și untul tare, tăiat bucăți. Am frământat cu mâna. Aluatul obținut este fărâmicios. Se obține mai ușor aluatul perfect dacă untul este rece. Aluatul nu trebuie să se lege.

crumble cu mere

Etapa 3

Punem merele într-un vas de yena. Nivelăm ca să fie în strat egal, pe cât posibil.

crumble cu mere

Punem aluatul deasupra. Eu l-am presărat cu ajutorul unei linguri. Mi s-a părut că așa îl voi repartiza cât de cât egal.

crumble cu merecrumble cu merecrumble cu mere

Dăm vasul la cuptor pentru 30 de minute, la 200°C. Alegeți opțiune căldură de sus și jos, dacă aveți posibilitatea.

Lăsăm să se rumenească bine deasupra aluatul. Când a fost fierbinte, eu am presărat deasupra îndulcitor pudră. Pudra s-a caramelizat frumos.

crumble cu mere

Mod de servire

Acest desert poate fi servit cald, cu puțină înghețată de vanilie. Dar este gustos și rece. Cu cât merele sunt mai aromate, cu atât desertul va fi mai gustos.

crumble cu merecrumble cu mere

Vouă vă place desertul ”crumble cu mere?” Ați încercat vreodată acest desert? Dar această rețetă simplă vă tentează să o încercați?

21 de comentarii la „Crumble cu mere – rețetă fără zahăr”

  1. Mie mi se pare super delicios crumble-ul cu mere. Nu am facut niciodata acasa, doar din ce vedeam pe la Paprika, pe la Jamie uneori :-)) il mancam din ochi.
    Dietetic desertul tau, tocmai pe gustul meu care sunt intr-o vesnica dieta 🙂

    Răspunde
  2. Nu am mancat pana acum dar am toate ingredientele, asa ca o sa purced. Cred ca aluatul asta uscat trage zeama de la mere, lucru minunat.

    Ma bucur ca scrii si retete de desert fara zahar, poate ai mai multe!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.