Coroana dentară – indicații și contraindicații

Coroana dentară – indicații și contraindicații

Coroana dentară face parte din categoria lucrărilor protetice și are rolul de a „îmbrăca” un dinte sau un implant, pentru a reda unele funcționalități ale danturii precum și aspectul estetic al acesteia.

Când se recomandă folosirea unei coroane dentare?

Sunt mai multe cazuri în care medicul stomatolog poate recomanda coroana dentară, iar printre cele mai întâlnite se numără situația în care dintele a avut o carie prea extinsă pentru aplicarea unei plombe. Într-un astfel de caz, dintele devine prea fragil ca să mai aibă rezistență, astfel că o lucrare de tipul coroanei dentare te poate salva de la implant.

De asemena, coroana dentară mai poate fi recomandată în cazul unui dinte fracturat, a unuia cu o culoare inestetică și prea intensă ca să mai poată fi albit, sau a unuia care are nervul scos și, de asemenea, nu mai prezintă rezistență, astfel că riscă să se rupă.

Cum se pun coroanele dentare?

Înainte de „montarea” propriu-zisă a coroanei, dintele va fi tratat astfel încât să rămână fără carii, să aibă canalele radiculare etanșeizate etc. Mai apoi, este necesar ca dintele să fie preparat prin șlefuire – operațiune care duce la pierderea unei cantități de țesut dentar semnificative, cel puțin dacă e să luăm în calcul impactul vizual – iar, ulterior, se montează coroana – sau se „cimentează”, cum se mai spune.

coroana dentară

Și, pentru că tot a venit vorba, trebuie precizat că această șlefuire a dintelui natural este considerată ca fiind un dezavantaj al coroanei dentare. Altele, însă, nu prea există, și, punând în balanță multitudinea de avantaje pe care o astfel de lucrare le oferă, oricine poate realiza că, la nevoie, merită să opteze pentru ea.

Când sunt contraindicate coroanele dentare?

Nu sunt multe situațiile în care unui pacient i-ar putea fi contraindicată optarea pentru o coroană dentară, însă, totuși, acestea există și merită precizate.

De exemplu, sunt afecțiuni grave, precum accidentul vascular cerebral recent sau infarctul miocardic suferit de mai puțin de 6 luni, care pot contraindica anestezia sau anumite tratamente stomatologice.

De aceea, în astfel de cazuri, este important ca medicul dentist să cunoască problemele de sănătate ale pacientului, înainte de realizarea unei lucrări protetice.

Coroanele dentare din zirconiu, cele mai populare

Coroanele dentare pot fi realizare din mai multe tipuri de materiale, printre cele mai bune numărându-se cele care conțin integral ceramică, fără schelet metalic, și cele de zirconiu (care, de fapt, sunt coroane de ceramică pe schelet de zirconiu).

Deși sunt ceva mai scumpe, rezultatele pe care acestea le oferă sunt excelente. Imită perfect dinții naturali din toate punctele de vedere, în special în privința culorii, și au o rezistență foarte bună. Astfel, atât aspectul estetic, cât și cel funcțional, sunt substanțial îmbunătățite cu ajutorul acestor coroane.

Așadar, prețul lor este unul bun, raportat la calitatea pe care o oferă.

coroana dentară

Coroana dentară pe implant

Atunci când un dinte natural a fost pierdut, pentru înlocuirea lui s-ar putea să fie recomandat un implant sau realizarea unei punți dentare. Aceasta din urmă ar presupune, însă, șlefuirea dinților vecini, atât din partea stângă, cât și din partea dreaptă, a celui lipsă, și montarea unor coroane pe aceștia cu punte între ele.

De aceea, în general, cel mai recomandat este implantul. Și în cazul acestuia, tot o coroană dentară va lua locul dintelui natural, doar că aceasta va fi montată pe bontul protetic, nu pe un dinte șlefuit.

Foto

11 thoughts on “Coroana dentară – indicații și contraindicații”

  1. Cred ca urmeaza sa apelez la acest procedeu…am avut o carie care s-a extins…si mi s-a recomandat imbracarea acestora…
    Oricum, mi-e teama de dentist de cand ma stiu, insa sunt constienta ca dantura este extrem de importanta si merita atentie mare! Inca dinainte de nunta am avut de facut niste lucrari cu unii dinti care pe langa faptul ca m-a durut mult, m-a si costat destul. Tocmai de aceea, eu recomand din suflet macar un control anual!

    Reply
  2. ma gandesc ca sotului meu i-ar prinde bine o coroana pe un dinte din fata, are o culoare destul de ciudata din cauza unui surub mai vechi… desi nici eu s-ar putea sa nu scap, am o plomba pe care o tot schimb si-o tot slefuiesc…si s-ar putea sa nu mai aiba unde lucra in curand

    Reply
  3. in curand va trebui sa imi pun si eu o coroana si chiar nu stiam ce inseamna coroana dentara din zirconiu. Pentru asta voi opta pentru ca arata ca un dinte natural si are si rezistenta. Una de ceramica nu prea ar rezista la mine.

    Reply
  4. Da… eu n-am fost de acord niciodata sa-mi stric doi dinti buni ca sa-mi fac o lucrare acolo unde am fost nevoita sa accept extractii. In alta ordine de idei ma intreb cum tipa din pozade sus sta cu limba palnie si zambeste in acelasi timp? ca mie nu-mi reuseste.. 😀

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.