Colicile bebelușului – ce sunt, când apar și ce tratament au?

Să discutăm despre colicile bebelușului

Ne dorim ce e mai bun pentru copilul nostru, încă din fașă. Căutăm să cumpărăm scutece copii ecologice în loc de scutece produse în masă, încercăm să găsim cea mai potrivită metodă de diversificare și cel mai bun medic pediatru. Și, în ciuda tutror acestor eforturi, ne e imposibil să îl păzim de un moment cheie al existenței sale – colicile. Colicile abdominale sunt coșmarul multor părinți. Bebelușul este agitat, nu se odihnește, refuză mâncarea și singurul lucru pe care îl face este să plângă încontinuu. Colicile afectează între 10 și 40% dintre sugarii din întreagă lume, se arată într-un studiu realizat la Tripler Army Medical Center, în Statele Unite ale Americii. Colicile sau dispepsiile la bebeluș nu sunt o boală, ci, pur și simplu, un proces de adaptare a sistemului digestiv la nouă modalitate de alimentație.

Principala cauză a apariției este alimentația și cum se face aceasta. Nu este obligatoriu că mama se mănânce incorect sau că bebelușul să aibă o intoleranță.

Cum știi că bebelușul are colici?

Copilul începe să plângă imediat după ce a mâncat – plâns puternic, de durată și care îl privează de somnul de după masă.

  • Dacă este vorba despre colici, bebelușul este foarte agitat în timp ce plânge, acesta își freacă sau își răsucește picioarele.
  • Postura corpului trădează întotdeauna durerea.
  • Copilul se va încovoia și își va aduce picioarele în sus, cât mai aproape de abdomen, spre zona în care s-a instalat disconfortul.
  • Aceste episoade de plâns apar de mai multe ori pe zi și nou-născutul se va opri din plâns mai greu decât de obicei.

Medicii nu au identificat cu exactitate ce anume cauzează crampele abdominale la bebeluși, însă aceștia consideră că au legătură cu alimentația. Posibilele cauze care provoacă apariția durerilor specifice colicilor pot fi următoarele:

  • dezvoltarea incompletă a sistemului digestiv
  • tranzitul intestinal lent
  • alimentele cu potențial alergen

Există câteva modalități care reușesc să calmeze durerile și disconfortul bebelușilor, dar și să le aline plânsul, cum ar fi:

  • masajele blânde – acestea ajută la disiparea gazelor din burtică și la calmarea durerii.
  • compresele cu apă călduță – aplică o compresă cu apă călduță sau o pernă specială pentru colici care poate fi încălzită.
  • sunetele „albe” – unele sunete pot ajuta la calmarea bebelușului. Sunetele difuze seamănă cu cele pe care le auzea atunci când se afla în burta mamei și au efect calmant.
  • baia călduță – este relaxantă pentru bebeluș, însă poți folosi și dușul. Ține-l în brațe și îndreaptă dușul spre spatele lui, având grijă ca temperatura să fie potrivită pentru el. Dușul va crea o senzație plăcută și liniștitoare.
  • înfășarea într-o păturică – îi aduce aminte de pântecul mamei și îl ajută să se simtă mai bine, inclusiv folosirea de lenjerie patut bebe din bumbac, pentru a accentua confortul.

Care este metoda care a funcționat cel mai bine pentru a ameliora, colicile bebelușului?

Foto

6 thoughts on “Colicile bebelușului – ce sunt, când apar și ce tratament au?”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.