Cimitirul Vesel de la Sapanta

cimitirul veselDesi Cimitir Vesel suna ciudat, poate Stan Ioan Patras a avut dorinta de a schimba ceva trist in ceva vesel, pentru a mai alina din durerea pierderii celor dragi. Cimitirul Vesel se gaseste in comuna Sapanta, din Maramures. Sapanta este una dintre comunele care pastreaza inca cu strictete traditiile si obiceiurile. Ei sunt foarte atasati de pamantul lor, tinerii isi intemeiaza aici familii. A face parte din comitetul bisericii este o indatorire, dar si o mare onoare. Duminica, locuitorii se imbraca in costume populare nationale si merg la biserica, cu mic si mare.

De unde vine numele de Cimitirul Vesel? Stan Ioan Patras a scris epitafuri pe cruci pentru prima data in anul 1934. Acestea cuprindeau o scurta poezioara la persoana intai, care descria persoana inhumata, cat si ocupatia acesteia.

Poate fara sa isi dea seama, Patras a facut din Cimitirul Vesel, un monument, un vestigiu al culturii si civilizatiei romanesti. El a avut si un ucenic, pe nume Dumitru Pop. Copil sarac fiind, el a stat pe langa Patras “furand” meserie, invatand in vacante sa sculpteze cruci si fresce. A plecat la Timisoara sa studieze, dar dupa moartea lui Patras, se intoarce in Sapanta, continuand ceea ce “profesorul” lui a inceput.

Patras a sculptat in lemn de stejar motive geometrice, dar si basorelief. Culoarea de baza este albastru, simbol al sperantei si libertatii. In cimitir, sunt aproximativ 800 de cruci. Fiecare cu sculptura ei, cu poezia ei. Legenda spune ca atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica, iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfarsit tragic, ci ca pe o sansa de a se intalni cu zeul suprem, Zamolxe.

Distante intre marile orase si obiectiv:

Satu Mare – Sapanta – 150 km
Oradea – Sapanta – 250 km
Cluj-Napoca – Sapanta – 220 km
Suceava – Sapanta – 390 km
Timisoara – Sapanta – 410 km
Brasov – Sapanta – 450 km
Bucuresti – Sapanta – 620 km

Iata epitaful de pe crucea lui Stan Ioan Patras:

De cu tanar copilas
Io am fost Stan Ion Patras,
Sa ma ascultati oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni.
Cate zile am trait
Rau la nime n-am dorit,
Dar bine cat am putut
Orisicine mi-a cerut.
Vai saraca lumea mea
Ca greu am trait in ea

Iar acest epitaf a fost pentru soacra lui:

Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea

Harta

Vezi harta marita

Cimitirul Vesel este o atractie turistica deosebita, ce merita vizitata.

CM1CM2CM3CM4CM5CM6CM8CM9

6 thoughts on “Cimitirul Vesel de la Sapanta”

  1. Acum cativa ani fiind noi in zona am zis sa vizitam cimitirul vesel. Zis si facut.

    Intr-adevar cruci deosebite, idee originala – insa ceea ce se omite deseori este faptul ca nu toate cele scrise sunt vesele. Ca sunt cruci ale unor copii de cateva luni sau cativa ani ce si-au parasit mamele timpuriu – si ca deseori ceea ce scrie acolo te induioseaza si eventual iti aduc o lacrima pe obraz nu un zambet pe buze. Si din ce am vazut… mare parte din mesaje sunt triste (desi recunosc ca nu pot spune ca le-am numarat si facut pondere exacta – astfel ca e doar o impresie).

    Insa da, un loc intereant si care atrage an de an turisti din intreaga lume.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.