Ceaiul verde – elixirul tinereţii fără bătrâneţe

Ceaiul verde – elixirul tinereţii fără bătrâneţePână de curând, se credea că principala proprietate a ceaiului verde este aceea de a înlătura setea. Numai că cercetări de ultima oră au demonstrat că ceaiul verde poate fi o adevărată licoare care îţi poate prelungi viaţa.

Originile ceaiului verde se pierd în negurile timpului. Legenda spune că primul om care a băut ceai verde a fost împăratul chinez Shen Nung, în jurul anului 2700 î.Hr. din al doilea secol după Hristos, medicii chinezi au încercat să popularizeze efectele benefice pe care ceaiul verde le are asupra sănătăţii. Un călugăr japonez, Elisai, a scris în anul 1211 o carte întitulată „Menţineţi sănătatea bând ceai” , în care spunea: „Ceaiul este un medicament miraculos pentru menţinerea sănătăţii şi are puteri extraordinare în lungirea vieţii.”

În secolul al XVI- lea, exploratorii europeni, cei care au adus licoarea magică şi pe bătrânul continet, au folosit ceaiul pentru a combate febra, durerile de cap, durerile articulare şi problemele stomacale.

  • Ce este ceaiul verde?

Pentru a fi numit „ceai”, produsul trebuie obţinut din frunzele plantei de ceai, a cărei denumire ştiinţifică este camellia sinensis. Există trei tipuri de ceai: negru, oolong şi verde, clasificate astfel în funcţie de metoda de preparare. Mai precis, în funcţie de durata de fermentare a frunzelor. Astfel, ceaiul negru este uscat şi fermentat, cel oolong este parţial fermentat, în timp ce cel verde este doar spălat şi apoi încălzit pentru a preveni fermentarea. Proprietăţile ive ale substanţelor din frunzele plantei se păstrează intacte în cazul ceaiului verde.

  • Ceaiul verde şi tumorile

Una dintre cele mai interesante descoperiri în domeniul cercetării medicale din ultimii ani l-au constituit proprietăţile anti-îmbătrânire şi anti-cancer ale ceaiului verde. Altfel spus, s-a descoperit că în ţările în care consumul de ceai verde este foarte ridicat (China şi Japonia), procentual, există mult mai puţini bolnavi de cancer la sân, de colon, de piele, de pancreas, esofag sau de stomac.

În Japonia, femeile care se ocupă de prepararea ceaiului, respectând ritualul străvechi foarte popularizat şi bine conservat, au o viaţă extrem de lungă şi foarte rar se îmbolnăvesc de cancer. În acelaşi timp, statisticile au demonstrat că fumătorii din Japonia care consumă ceai verde par a fi mult mai puţin expuşi riscului îmbolnăvirii de cancer la plămâni.

Experţii sunt de acord că „răspunzători” de toate efectele benefice ale ceaiului verde sunt polifenolii care au puternice proprietăţi antioxidante. Un alt component extrem de important care se găseşte în ceaiul verde este vitamina C.

  • Cele mai noi descoperiri

Cele mai noi descoperiri cu privire la virtuţile ceaiului verde îl indică pe acesta ca fiind foarte eficient în tratamentul şi prevenirea artritei reumatoide.

De asemenea, extrem de importante pot apărea rezultatele unui studiu efectuat de către spcialiştii de la Cancer Chemotherapy Center din Tokyo conform căruia unele substanţe conţinute de ceaiul verde inhibă dezvoltarea enzimelor care fac ca celulele canceroase să fie „invincibile”.

  • Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt asociate cu diverşi factori de risc. În mod surprinzător, se pare că ceaiul verde atenuează foarte mult aceşti factori. Mai precis, reduce nivelul de colesterol şi de trigliceride. Puternicul efect antioxidant al ceaiului verde inhibă oxidarea colesterolului în artere.

  • La ce mai este bun?

De-a lungul timpului, ceaiul verde a fost folosit pentru a trata boli precum alergia, ateroscleroza, astmul, răceala, tusea, depresiile, diareea, infecţiile digestive, dizenteria, oboseala şi durerea de cap. În China, se găsesc o mulţime de medicamente care conţin polifenoli din extras de ceai şi care sunt folosite în traraea hepatitei, a nefritei şi a leucemiei.

Potrivit cercetătorilor chienzi, ceaiul verde „inhibă” dezvoltarea anumitor viruşi, printre care şi a virusului care provoacă apariţia hepatitei virale. Cantităţile mari de fier din ficat fac deseori imposibilă aplicarea cu succes a tratamentului împotriva hepatitei C. Iar ceaiul verde micşorează nivelul fierului din corp, ceea ce poate avea un efect antiviral direct împotriva virusului hepatitei C.

O altă calitate a ceaiului verde este aceea că poate elimina bacteriile. Consumat la masă, poate reduce riscul intoxicaţiilor alimentare şi, în acelaşi timp, poate distruge bacteriile care provoacă cariile şi respiraţia urât mirositoare.

  • Contraindicaţii

Consumarea excesivă a ceaiului verde poate duce la irascibilitate şi poate agrava ulcerul. De asemenea, consumul acestuia ar trebui evitat de către persoanele care suferă de insomnie, iar cele care suferă de hipertensiunearterială ar trebui să-l consume numai la recomandarea medicului.

  • Cum să-l pregăteşti corect?

Pentru a nu distruge proprietăţile active ale ceaiului verde, este de dorit ca apa din ceainic sau din ceaşcă să nu fie fiartă, ci să aibă în jur de 80 de grade Celsius. În aceasta, se va lăsa ceaiul în infuzie nu mai mult de 2 minute.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.