Renunţarea la fumat vă schimbă radical viaţa.
- După 20 de minute, tensiunea arterială şi ritmul cardiac se stabilizează. În timpul fumatului unei ţigări se inhalează nicotina. Această substanţă penetrează rapid în organism pe cale pulmonară, apoi ajunge la creier, procurând o senzaţie de plăcere şi destindere. Dar, fiecare fum produce o creştere a tensiunii arteriale şi o accelerare a frecvenţei cardiace. După încetarea fumatului, senzaţia de oboseală se diminuează încet, încet.
- După 8 ore, nivelul sanguin de nicotină şi monoxid de carbon se reduc la jumătate. În timpul fumatului unei ţigări se degajă monoxid de carbon, un gaz toxic care perturbă oxigenarea ţesuturilor orgaismului(creier, inimă). El antrenează creşterea riscului maladiilor cardio-vasculare (angină pectorală, infarct). De îndată ce oxigenul ajunge mai uşor la ţesuturi, puteţi rrespira mai uşor, tenul devine mai curat, vă treziţi din somn mai uşor.
- După 24 de ore, orice urmă de monoxid de carbon dispare. În timpul fumatului rămân substanţe iritante cum ar fi gudronul. Acesta se concentrează în ultima treime a ţigării, în apropierea filtrului. El aderă de pereţii bronhiilor, îngroaşă mucusul care le căptuşeşte şi paralizează cilii (perişorii mici din interiorul bronhiilor). Este suficentă o zi fără tutun, pentru ca plămânii să înceapă să elimine această substanţă toxică.
- După 48 de ore, corpul elimină complet nictoina. Ex-fumătorii redevin sensibili la mirosuri şi regăsesc gustul. Ei pot astfel corecta alimentaţia (aveau tendinţa să mănânce sărat şi gras). Receptorii din nas şi papilele gustative din gură erau alterate de mirosul tutunului şi de monoxidul de carbon.
- După 72 de ore ex-fumătorii respiră mai bine. Organele sunt mai bine oxigenate. Bronhiile, înainte contractate de compuşii fumului de ţigară, încep să se destindă. Energia revine.
- După 2-12 săptămâni, tonusul se ameliorează. Circulaţia sanguină se ameliorează, datorită unui aport crescut de oxigen. La persoanele care nu mai fumează, senzaţia de picioare grele este diminuată.
- După 3-9 luni, tusea dispare şi capacitatea respiratorie creşte în medie cu 10%. Această ameliorare suprimă diversele probleme (bronşite, infecţii). Vocea devină mai clară. La fumători vocea este groasă deoarece toxinele prezente în tabac afectează corzile vocale.
- După 1 an, riscul de accident vascular cerebral se reduce considerabil. Un ex-fumător nu este mai expus decât o persoană care nu a fumat niciodată.
- După 5 ani, riscul de criză cardiacă scade. În raport cu un fumător, este de două ori mai mic.
- După 10 ani, riscul de cancer la plămâni este redus la jumătate. La fel ca şi al crizei cardiace, este acelaşi ca la o persoană care nu a fumat niciodată.
cand te lasi de fumat, iti raman bani multi necheltuiti 😉
si cum in 2011 iar se scumpesc tigarile, cred ca lumea va renunta la tigari!
..sau vor cheltui mai mult..:D…eu m-as lasa, ca mi-e mila de mine si de banii mei..desi, asa am zis si data trecuta cand s-au scumpit 🙁
foarte putini se vor lasa. s-a dovedit de atatea ori
fie criza cat de grea, romanii tot nu renunta la viciile lor!