Ce este ignifugarea și de ce este obligatorie pentru structurile de lemn?

 Ce este ignifugarea și de ce este obligatorie pentru structurile de lemn?

Fie că vorbim despre o casă de vacanță sau una pentru uz zilnic, construită din bușteni de lemn sau mansardate cu plăci de tipul OSB, ignifugarea lemnului este absolut necesară, atât pentru a evita înmulțirea dăunătorilor (precum termitele), cât și al riscului de propagare al unui incendiu.

Altfel spus, lemnul este un combustibil ce se aprinde rapid (mai ales dacă este și bine uscat), iar în cazul unui incediu, oricât de mic, există riscuri uriașe de propagare al acestuia, care pot nărui întreaga locuință, ba chiar și a vecinilor.

Pentru a evita astfel de situații, deloc plăcute, dar și pentru confortul psihic al locatarilor, mulți români apelează la o firmă de ignifugare, ce se ocupă de aplicarea unor soluții ignifuge speciale, fie pe construcția din lemn, fie pe acoperiș.

Ce înseamnă, mai precis, ignifugarea?

Deși termenul te-ar duce, mai degrabă, cu gândul la un proces complex de tratare al lemnului, situația este departe de a fi adevărată. Cu alte cuvinte, o echipă de specialiști aplică un mix de soluții ignifuge, special creat pentru a încetini sau reduce procesul de ardere.

De altfel, procesul de ignifugare se poate realiza prin două procedee, în funcție de tipul locuinței, astfel:

  1. Ignifugarea prin imersie  procedura se adresează strict locuințelor aflate în faza de proiect și presupune scufundarea lemnului ce va fi folosit într-o soluție ignifugă. Deși acest tratament oferă avantajul ignifugării lemnului în profunzime, fiind cel mai eficient, principalul dezavantaj este legat de timpul de realizare îndelungat;
  2. Ignifugarea prin pulverizare (sau prin metoda pensulară) – acest tratament se realizează în cazul construcțiilor deja existente, care nu pot fi dezasamblate, dar și în cazul celor neasamblate. Metoda de aplicare a soluției de ignifugare prin pulverizare este superficială și deși nu atinge eficiența ignifugării prin imersie, îți face foarte bine treaba.

Cum funcționează tratamentele de ignifugare asupra lemnului?

În cazul caselor sau al structurilor din lemn, aplicarea substanțelor inhibitoare de flacără, de tip 3 în 1 creează un strat ce absoarbe gazele inflamabile, care pot fi rezultate din descompunerea materialelor combustibile, formând astfel o barieră protectoare împotriva focului.

Trebuie menționat și faptul că ignifugarea lemnului nu exclude riscul unui incendiu, dar îi încetinește viteza. De asemenea, substanțele ignifuge izolează sursa incendiului, fără ca focul să se extindă. Și, la fel ca orice alt tratament aplicat lemnului, și ignifugarea are un termen de valabilitate (pentru a fi eficientă împotriva dăunătorilor și a incendiilor) – trebuie realizată înaintea datei de expirare sau ori de câte ori se impune (mai ales în exterior).

Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale aplicării soluțiilor ignifuge asupra lemnului:

  1. siguranța proprietarilor;
  2. durata de viață extinsă a lemnului;
  3. costuri de administrare și întreținere reduse;
  4. limitarea apariției și extinderii unui eventual incendiu;
  5. realizată încă din stadiul de proiect, ignifugarea reduce costurile unei construcții;
  6. polițele de asigurare ale locuințelor vor fi mult mai mici;
  7. soluții de tip 3 în 1, care oferă prevenție împotriva insectelor, ciupercilor și are rol ignifugant.

Focul poate fi devastator! Și e mai bine să faci din timp tot ce trebuie pentru a-ți proteja locuința, bunurile și viața!

5 thoughts on “Ce este ignifugarea și de ce este obligatorie pentru structurile de lemn?”

  1. banuiam eu ca se trateaza lemnul cu ceva impotriva daunatorilor, dar nu stiam ca e vorba despre inifugare si ca asta scade si rapiditatea propagarii unui incendiu. Bine de stiut. Casa nu stiu daca m-as face din lemn, dar o cabanuta la munte sigur, daca as avea bani.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.