Câte tipuri de aparate dentare există?

Aparatele dentare fac parte din tratamentele stomatologice moderne, care se ocupă de prevenția, diagnosticarea și tratarea anumitor anomalii și afecțiuni: pacienții care se confruntă cu o aliniere incorectă a dinților, cu dinți înghesuiți sau cu strungăreață optează pentru aparat dentar. Rolul sau este de a corecta poziția dinților pentru ca pacienții să obțină un zâmbet frumos și sănătos. Aparatele dentare sunt de cinci feluri și fiecare ajută la îmbunătățirea aspectului general al feței.

1.      Aparatul dentar metalic

Aparatele dentare metalice este un aparat fix standard pe care toți medicii ortodonți îl pot aplica. Bracketurile sunt cimentate pe partea exterioară a dinților și sunt potrivite pentru orice dimensiuni dentare. Necesită o perioadă de tratament mai mare decât în cazul altor tipuri de aparate dentare și efectuarea unui control la 6 săptămâni.

2.      Aparatul dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic este mai discret decât cel metalic deoarece are brackeții de culoarea dinților naturali. Gradul de estetică al aparatului ceramic este mai ridicat decât în cazul celui metalic și se obțin aceleași rezultate funcționale și estetice. Este foarte ușor de purtat și se recomandă atât adolescenților, cât și adulților. În general, este folosit pentru corectarea unor anomalii precum înghesuirile dentare sau pentru dinți strâmbi.

3.      Aparatul dentar de safir

Aparatul dentar de safir are brackeți transparenți, care adoptă culoarea dinților naturali și nu permit luminii să treacă prin ei. Se montează pe partea exterioară a dinților și este foarte discret, aproape imperceptibil pentru cei din jur. Brackeții din safir au o suprafață netedă și astfel provoacă mai puțin disconfort decât alte tipuri de aparate dentare fixe.

4.      Aparatul dentar invizibil Incognito

Aparatul dentar invizibil Incognito are un schelet metalic invizibil și se montează pe partea anterioară a dinților, ceea ce duce la un risc scăzut de afectare a smalțului și de apariție a cariilor. Are brackeți realizați din aur, personalizați, pe baza amprentei dentare preluate în mod digital. Este recomandat copiilor peste 12 ani, adolescenților și adulților. Sunt necesare controale la 4 săptămâni, iar medicii au nevoie de specializare și acreditare pentru aplicarea acestui tip de aparat.

5.      Aparatul dentar invizibil INVISALIGN

Aparatul dentar invizibil INVISALIGN este cel mai avansat aparat dentar invizibil din lume și unul dintre cele mai moderne tratamente de îndreptare a dinților. Acesta este foarte eficient în corectarea problemelor ortodontice, iar tratamentul poate dura doar șase luni. Are structura unei gutiere transparente și este aproape imposibil de observat. Alignerele sunt o alternativă invizibilă a brackeților folosiți pentru aparatele dentare tradiționale. Acestea sunt personalizate și oferă confort sporit dinților și gingiilor.

Aparatele dentare au evoluat mult din punct de vedere tehnologic, bracketurile sunt aproape invizibile și au devenit extrem de confortabile. Cu toate acestea, sunt și cazuri când se produc diverse leziuni ale mucoasei bucale, ceea ce poate duce la afte bucale sau la alte afecțiuni mai grave. Pentru a beneficia de un tratament ortodont eficient, este foarte importantă respectarea igienei orale, a vizitelor lunare și a celorlalte recomandări pe care le face medicul ortodont.

Foto

8 thoughts on “Câte tipuri de aparate dentare există?”

  1. Habar nu aveam că există atâtea tipuri de aparate dentare și care sunt acestea.
    În orice car, admirabilă evoluția în tehnica dentară. Mai ales că nu era prea ușor să convingi un copil să poarte aparat dentar din modelele vechi,

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.