Cât de greu este să îți ceri iertare?

20

Să-ți ceri iertare – cel mai greu lucru

Suntem oameni și greșim. Uneori fără voia noastră. Însă dacă e greși e ușor, a-ți cere iertare e cel mai greu. De ce mă veți întreba? Pentru că e vorba de orgoliu. Trebuie să conștientizăm că am greșit. Avem nevoie de multă iubire față de oameni pentru a le putea cere scuze. Cunosc oameni care nu pot admite că au greșit. Din păcate, ei vor avea mult de suferit din această cauză. A nu putea să recunoști că ai greșit înseamnă că nu gândești limpede.

A-ți cere iertare înseamnă a prețui un om

Am considerat grav faptul de a greși unui om. Însă se mai întâmplă. Uneori din oboseală, din cauza irascibilității, greșim față de un om. Ne dăm seama că l-am supărat și ne dorim să îndreptăm acest lucru. Un simplu ”Scuze” sau ”Iartă-mă” poate face minuni. Nu e orușine să greșim. E o rușine să nu putem accepta, să nu putem recunoaște. Trebuie să fii un om cu un caracter puternic pentru a-ți cere iertare în fața unui om pe care l-ai supărat.

Cere iertare la timp

E important să ne cerem scuze la momentul potrivit. E bine să nu lăsăm timpul să treacă. Rana să se adâncească. Relația să se răcească și să nu mai avem cui să ne cerem scuze. Uneori relațiile se răcesc, oamenii se îndepărtează din cauza unei greșeli. Cu timpul, ea ne macină sufletul. Cu cât ne cerem mai repede iertare, când subiectul e fierbinte, cu atât e mai bine. E mai bine atât pentru tine care ai greșit. Îți eliberezi sufletul de o astfel de povară. Dar e bine și pentru cel față de care ai greșit. El va simți că a apreciat și o va considera o formă de respect.

Cere iertare sincer, fără ocolișuri

Am apreciat oamenii care au avut curajul de a spune lucrurilor pe nume. Dacă ai curaj să spui lucrurile ”verde în față”, e de apreciat să-ți ceri iertare la fel. Dacă am greșit cuiva, îmi place să-mi cer iertare și nu să ”camuflez” scuzele. Nu merg pe ocolite niciodată. Scuzele sunt apreciate și bine primite când sunt sincere. Oamenii simt când ești sincer și îți pare rău cu adevărat. Scuzele e bine să fie acceptate, primite cu drag și conflictul să se încheie fără resentimente.

Tu știi să-ți ceri iertare? Apreciezi când cineva îți cere scuze?

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

20 Comments

 1. Apreciez cand cineva recunoaste si realizeaza c.a gresit. Daca.si mai cere si scuze, e mare lucru! Eu prefer sa.mi cer scuze din prima daca vad ca am.dat.o.n bara. Vorba ta, altfel relatiile se racesc si prapastia se adanceste

 2. Ai dreptate! Sa iti ceri iertare e un lucru foarte greu pe care nu oricine il poate face. Si desi suna paradoxal, cel mai greu mi se pare sa iti ceri iertare de la persoanele la care tii.

 3. Deloc greu, daca si constientizez ca am gresit. Uneori nu realizam, nu facem lucrurile cu intentie, si daca nu ne sunt comunicate greselile… de la ce sa iti ceri scuze?

  La mine vin firesc, ba chiar am reflex ca si obisnuita si spun lejer ” imi pare rau ” sau ” imi cer scuze “.

 4. Mie imi este foarte greu sa imi cer iertare si nici nu o fac foarte des. Singurii oameni de la care imi cer iertare sunt: baietelul si iubitul meu.

 5. In familia noastra nu se prea practica asta cu scuzele, dar nici nu se intampla evenimente pt care trebuie sa iti ceri scuze. Si daca stau sa ma gandesc bine nu cred ca si-a cerut cineva scuze la mine si nici eu, adica doar in trecaat in metrou, in tramvai cand am fost calcata pe picioare sau am calcat eu :))

 6. Aluculesei Brindusa on

  mie imi place sa imi cer iertare chiar si cand nu gresesc,imi place sa las loc de buna ziua la toata lumea.

 7. Si sotului meu ii vine foarte greu sa isi ceara iertare chiar daca in final imi da dreptate intr-o privinta, prefera sa taca decat sa recunoasca ca a gresit 😉 Orgoliu oare sau incapatanare ? 😉

 8. in ziua de azi pentru unii e f greu sa is ceara scuze, eu una stiu sa o fac atunci cand stiu ca am gresit.
  Imi place sa las mereu loc de buna ziua… vorba brandusei

 9. A fost o vreme cand si mie mi-era greu sa recunosc ca am gresit si sa imi cer iertare. Aveam senzatia ca asta ma face sa par slaba si vulnerabila, apoi mi-am dat seama ca din contra asta e o dovada de curaj si intelepciune si am inceput sa o fac mai des.

 10. Sa stii ca eu chiar imi cer iertare, desi uneori mi-e greu, dar ma simt si usurata dupa asta. In cazul in care persoana respectiva nu imi apreciaza scuzele eu tot sunt multumita ca am facut asta. Imi aduc aminte ca intr-o zi i-am cerut iertare fetitei mele (am facut asta de multe ori cand am gresit fata de ea, dar nu imi dau seama ce a fost diferit de data aceasta) si ea foarte mirata ma intreaba:- Mami, tu scuze mine? I-am explicat ca toata lumea trebuie sa isi ceara scuze cand greseste, dar parca ei tot nu ii venea sa creada ca si eu, om mare, mi-am cerut scuze 🙂

 11. Cateodata e foarte greu sa ne cerem iertare pentru ca asta ar insemna sa recunoastem fata de noi ca am gresit. Am impresia ca barbatii se incadreaza cel mai mult in aceasta categorie si mi-am permis sa fac aceasta observatie deoarece cunosc mai multi care nici picati cu ceara nu pot recunoaste ca au gresit. Greseala in viziunea lor e apanajul femeilor.

 12. Albu Steluta Georgiana on

  Cred ca pentru persoana care i-ai gresit , a-i cere iertare este o modalitate de-a readuce la viata o relatie de prietenie si respect

Leave A Reply

Read previous post:
alege electrocasnice
Alege electrocasnice prin comparație

Cum poți alege electrocasnice? Alege electrocasnice pentru o viață. Eu pe principiul acesta am mers. Nu este ușor să alegi...

Close