Haina îl face pe om. Iar haina bine călcată îi conferă eleganţă.
Pentru unele dintre noi, a călca rufe este o adevărată corvoadă. Iată câteva trucuri pentru a călca mai bine şi cu mai mult spor.
Alege fierul potrivit
Au trecut vremurile în care singurul mod de a-ţi călca hainele era cu ajutorul fierului cu cărbuni încinşi. Acum există atât de multe modele, care mai de care mai performante şi care-ţi uşurează extrem de mult munca. Singurul lucru dificil nu rămâne decât …alegerea. Să fie un model clasic cu călcare uscată, un model clasic cu aburi sau un model ultramodern cu emisie de aburi verticală?
Cu masa de călcat, alungi durerile de spate.
Atunci când îţi cumperi masa de călcat, fii atentă ca aceasta să fie robustă, reglabilă şi stabilă. Convinge-te că se pliază uşor, pentru a-ţi ocupa mai puţin loc în locuinţă.
Un accesoriu indispensabil este suportul special pentru călcatul mânecilor. În lipsa acestuia, poţi folosi un prosop rulat. Nu uita că masa de călcat trebuie să fie acoperită cu un material moale, pe care fierul de călcat să alunece uşor. Cele mai practice modele de mese de călcat sunt cele din aluminiu. Sunt uşoare şi reţin căldura, astfel încât rufele sunt automat „călcate” pe ambele părţi.
Atenţie la etichete
Nimic mai neplăcut decât să-ţi „pârleşti” o haină nouă. Aşa că , înainte de a demara orice operaţiune, citeşte cu atenţie etichetele hainelor tale. Ele îţi spun dacă haina respectivă poate fi călcată sau nu. Dacă de pe etichetă lipseşte simbolul referitor la călcat, încearc-o pe o porţiune mai puţin vizibilă. Iată cum trebuie să calci fiecare material în parte, fără a-l pune în pericol:
Caşmirul: e de preferat să nu fie călcat. Spală-l de mână în apă rece şi, fără a fi stors, pus la uscat pe o suprafaţă orizontală. Pentru a-l păstra moale, pune în apa de limpezit trei picături de glicerină.
Bumbacul: pentru a-l călca mai uşor, stropeşte-l înainte cu apă.
Fibrei sintetice, mixte sau elastice: pune între fierul de călcat şi haină o cârpă umedă.
Mătasea: dacă e groasă, iar fierul este un model mai vechi, fără aburi, fixează-l la o temperatură joasă şi trece-l uşor peste haină.
Inul: pentru a evita apariţia urmelor lucioase, umezeşte uşor înainte haina, trecând peste ea cu un b urete înmuiat în apă în care ai pus şi o picătura de vin alb. Apoi calc-o uşor.
Spor la călcat!
Mai e si varianta in care fierul de calcat are desenate pe el cateva simboluri sau ofera sfaturi in manualul aferent.
La cat a evoluat fierul de calcat, intr-adevar nu mai ai nici o scuza: poti sa-ti gasesti modelul preferat 🙂