Bronşita fără antibiotice?

Bronşita fără antibiotice?În timpul inspiraţiei, aerul pătrunde în organism prin nas şi gură. El ajunge la nivelul gâtului, al faringelui, traversează laringele (organul vorbirii), pentru a ajunge la bronhii şi plămâni. Plămânii captează oxigenul şi eliberează bioxidul de carbon, în aerul respirat.

În timpul iernii, virusurile plutesc în atmosfera pe care noi o respirăm. În funcţie de „etajul” căilor respiratorii unde se cuibăreşte, antrenează simptome diferite, şi numele maladiei se schimbă: din rinofaringită devine bronşită.

Bronşita este inflamaţia bronhiilor. Este o maladie adesea benignă care se vindecă uşor. Antibioticele sunt rezervate îndeosebi complicaţiilor bronşitei cronice.

Dacă microbii se localizează la nivelul gâtului se vorbeşte de faringită sau rinofaringită: dacă germenii se localizează mai în profunzime, ei atacă plămânii, dând naştere la pneumonie. Foarte insidioase, faringitele şi bronşitele apar frecvent în timpul iernii. Pneumonia, care nu este însoţită de tuse, este foarte rară.

Bronşita este de două feluri: acută şi cronică.

Bronşita acută – apare prin accese de tuse dureroasă, cu senzaţia de arsură în piept. Febra, care atinge 38-39 º C, este însoţită de dureri de cap şi oboseală. Medicul examinează bolnavul pentru a se sigura că nu este vorba de o pneumonie. Apoi, prescrie medicamente pentru combaterea tusei, antialgice şi antipiretice contra durerii şi febrei. Niciun medicament nu este capabil să elimine virusurile, responsabile în majoritatea cazurilor de apariţia bronşitei.

Bronşita cronică – posedă un singur punct comun cu bronşita acută şi anume inflamaţia, datorată unei agresiuni exterioare. Simptomele, gravitatea şi factorii agresivi diferă. În acest caz, cauza nu este numai un virus ci şi tutunul şi factorii poluanţi iritanţi.

Bronşita cronică se caracterizează prin tuse cu expectoraţie groasă, care apare dimineaţa, zi de zi.

Tratament

Bronşita acută – în general după 3 – 4 zile, tusea devine groasă, mai abundentă, uneori jenantă. Medicamentele mucolitice fluidifică secreţiile şi uşurează eliminarea lor.

Contrar a ceea ce se ştia până acum, antibioticele care sunt active asupra bacteriilor, sunt inutile în 95% din cazurile de bronşită acută.

Tusea groasă cu corespunde cum se credea unei suprainfecţii cauzate de bacterii, ci unei agravări a inflamaţiei. Când inflamaţia persistă, este indicat tratamentul cu corticoizi sub formă de spray. La un adult care nu prezintă o fragilitate particulară, bronşita acută se vindecă în 10 zile fără antibiotice.

Bronşita cronică – multă vreme s-a crezut că aparţine doar bărbaţilor, dar acum aceasta tine să se manifeste destul de frecvent şi la femei.

În general, fumătorii cred adesea că este normal să tuşească în fiecare dimineaţă. Ei nu au dreptate. Tusea zilnică este un semnal de alarmă care trebuie să avertizeze că a venit timpul să se renunţe la fumat. Dacă nu, simptomele se agravează. Respiraţia devine greaoaie la început la efort, iar apoi chiar şi în repaus. Bronhiile se înfundă, şi încet, maladia evoluează către insuficienţă respiratorie. În acest stadiu bolnavul trebuie să stea în atmosferă îmbogăţită în oxigen câteva ore pe zi sau chiar îm permanenţă.

În ceea ce priveşte tutunul, responsabil de bronşită cronică în 90% din cazuri, nu toţi oamenii sunt egali, diferenţele fiind de ordin genetic. Riscul creşte cu numărul de ţigări fumate, cu regularitatea tabagismului şi durata sa. Este mai periculos să se fumeze 10 ţigări pe zi timp de 20 de ani, decât un pachet zilnic timp de 10 ani. De asemenea, este mai puţin nociv să se fumeze din timp în timp (de exemplu, în weekend) decât zilnic.

Un imperativ major: renunţarea la fumat.

Din fericire, cei care renunţă la fumat înainte ca plămânii să sufere, recuperează încet, încet funcţia pulmonară normală.

Înainte de a ajunge în stadiul de bronşită cronică, măsurarea capacităţii respiratorii permite de a şti dacă plămânii încep să sufere.

Capacitatea respiratorie se măsoară cu ajutorul unui mic instrument, puţin mai mare decât un alcoolteste, în care se suflă pentru a depista o obstrucţie bronşică incipeintă.

Dacă sunteţi fumător şi tuşiţi dimineaţa, faceţi acest test. Altfel, pot apare mai ales în timpul iernii infecţii respiratorii, cu atât mai grave cu cât bronhiile sunt mai fragile. Când infecţiile provoacă o jenă respiratorie, este obligatoriu tratamentul cu antibiotice.

 

 

3 thoughts on “Bronşita fără antibiotice?”

  1. Rlena, de acord. Se poate trata si cu remedii naturale si cu cele traditionale: ceapa, usturoi, sirop de patlagina, siropul Prospan, pe baza de iedera; ghimbiurul si mierea cu lamaie.

    Reply
  2. Rlena, de acord. Se poate trata si cu remedii naturale si cu cele traditionale: ceapa, usturoi, sirop de patlagina, siropul Prospan, pe baza de iedera recomandat de medicul de familie; ghimbirul si mierea cu lamaie.

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.