Uleiuri în bucătărie

Bune pentru gătit: Ulei de porumb. Extras din boabele de porumb, este ideal de utilizat la prăjirea peştelui, deoarece îi conferă acestuia o crustă crocantă. Ulei de floarea-soarelui. Este fabricat din seminţele de floarea-soarelui. Excelent pentru alimentele carenu necesită decât o rumenire superficială, în special, ouă, deoarece este un ulei uşor. Ulei de măsline. Un amestec de uleiuri rafinate de măsline, cu o aromă subitlă de măsline. Foarte bun pentru prepararea cărnii de pui, porc, …

Citeste tot

Să pregătim împreună fructe glasate

Cele mai frumoase ornamente pentru torturi, budinci, creme şi prăjituri se fac din fructe glasate în sirop de zahăr, ciocolată sau şerbet. Singura deosebire între ele e că fructele glasate în sirop de zahăr se pot păstra un timp mai îndelungat, pe când cele îmbrăcate în ciocolată sau şerbet se pot păstra cel mult o săptămână şi numai în frigider. Fructele glasate în sirop de zahăr se păstrează în borcane sau cutii metalice, aşezate în …

Citeste tot

Bucătăria popoarelor vecine

Fanteziile bulgarilor Bucătăria vecinilor noştri din inima Balcanilor a fost şi este de luat în seamă. Se caracterizează prin alimente consistente, vinuri puternice şi aromate, care au contribuit – spun legendele locale – la forţa anticului Spartacus şi la talentul miticului Orfeu, ambii avându-şi obârşia prin părţile locului. Printre fanteziile culinare ale bulgarilor se înscrie combinaţia de usturoi şi nuci, folosită la asezonarea salatelor şi la condimentarea unor mâncăruri cu carne sau peşte. Fasolea boabe …

Citeste tot

Meniu deosebit de post!

După cum bine ştiţi de câteva zile, am intrat în Postul Crăciunului. Postul presupune renunţarea la alimentele ce provin de la animale, o mai mare atenţie la faptele pe care le face, la cuvintele ce le adresăm celor din jur, nu trebuie să uităm să ne rugăm mai mult, şi să fim mai atenţi cu aproapele nostru. Chiar şi în post, putem prepara reţete variate şi delicioase! Vă propun un meniu compus din roşii umplute …

Citeste tot

Să reînviem moda trufelor

Între cele două războaie mondiale, erau la modă în marile cofetării, trufele. Ce sunt trufele? Sunt bomboane preparate din diferite ingrediente, cărora li se dă forma de trufe, un sortiment de ciupercă comestibilă, foarte gustoasă, care nu are picior, iar pălăria este în formă de minge. Trufele de cofetărie sunt de mărimea unei nuci mijlocii şi se tăvălesc prin ciocolată granulată, cacao, nucă de cocos rasă sau zahăr cristale. Se pun în hârtie de bomboane …

Citeste tot

Lupta cu colesterolul se dă în bucătărie

Poate că n-aţi mâncat raţional în ultima vreme. Poate aţi abuzat de grăsimi, dulciuri şi n-aţi mai fost demult la medicul de familie, iar acum pe buletinul laboratorului de analize vă apare o cifră mărită la colesterol. Nu intraţi în panică! Potrivit unor cercetări recente, întreprinse de specialişti din Germani şi SUA, dacă aveţi o vârstă…., dacă aţi mai suferit de tulburări cardiovasculare, respectiv vi s-a pus diagnosticul de ateroscleroză, o valoare de 200-250 mg, …

Citeste tot

Controlul colesterolului

Începând cu 20 de ani, orice persoană ar trebui să-şi facă analiza colesterolului cel puţin o dată pe an. Dacă rezultatul nu este unul optim, repetaţi analiza înainte de a opera modificări drastice. Stresul, o boală sau o eroare de laborator pot altera nivelul colesterolului cu până la 14%. Dacă vi s-a depistat colesterolul mărit, trebuie să vă faceţi analiza la fiecare 8 sau 12 săptămâni, până ce nivelul acestuia revine la normal, apoi de …

Citeste tot

Buna gospodină

Se gândeşte cu două zile înainte sau măcar în ajun (în timpul unui ceas de odihnă) la meniul zilei următoare şi seara – dacă e posibil – pregăteşte o parte din el. Ştie că are nevoie de circa o oră pentru pregătirea unui prânz complet; a încerca să prepari ceva într-un timp mai scurt cel mai adesea înseamnă să mergi spre nereuşită, spre enervare. A te enerva de fiecare dată când prepari un prânz înseamnă …

Citeste tot

Ce pot să fac pentru a reduce colesterolul?

Există şi alimente care reduc colesterolul? Grăsimile polinesaturate (care se găsesc în nuci, seminţe, uleiuri vegetale) şi grăsimile monosaturate (din avocado, uleiul de măsline şi de rapiţă) ajută la reducerea colesterolului. Dar, un consum mai mare de grăsimi poli şi monosaturate nu este nici pe jumătate la fel de eficient ca reducerea consumului de grăsimi saturate. Fibrele solubile, din alimente ca ovăz, orez, fasole şi mazăre, orz, citrice, căpşuni, morcovi şi mere, ajută şi ele …

Citeste tot

Secretul rafinatului scotch

Johnnie Walker Red Label este descris de experţi ca fiind cel mai bun sortiment pentru stabilirea standardului de scotch. Aşa cum am mai menţionat, este un amestec neobişnuit de complex, conţinând mai mult de 40 de whisky-uri, atât din malţ cât şi din grâne. Toate acestea au fost distilate în Scoţia şi fiecare a fost lăsat să se matureze mai mult de trei ani – timp stabilit prin lege pentru ca un whisky să poată …

Citeste tot

Colesterolul – noi reguli!

Până nu demult, a reduce colesterolul se limita doar la evitarea consumului de ouă şi grăsimi. S-a dovedit între timp că situaţia este ceva mai complexă. Vestea bună este că există noi reguli şi noi metode de a reduce şi menţine sub control nivelul colesterolului. De ce este atât de important să reducem colesterolul? Pentru că un nivel ridicat al colesterolului reprezintă un serios pericol pentru sănătatea inimii. O dietă nesănătoasă, sedentarismul şi obezitatea reprezintă …

Citeste tot